Kathimerini Greek

Στο «σφυρί» ιδιωτικό αεροσκάφος του Ελβις Πρίσλεϊ

-

Προς πώληση αεροσκάφος του Ελβις Πρίσλεϊ. Ενα ιδιωτικό αεροσκάφος που κάποτε ήταν ιδιοκτησία του Eλβις Πρίσλεϊ πρόκειται να δημοπρατηθ­εί, αφού παρέμεινε καθηλωμένο για 30 χρόνια σε διάδρομο του αεροδρομίο­υ του Νέου Μεξικού.

Το εσωτερικό του αεροσκάφου­ς ήταν σχεδιασμέν­ο από τον ίδιο τον Ελβις και έχει κόκκινα βελούδινα καθίσματα και κόκκινο χαλί. Ομως, το κόκκινο Lockheed Jetstar του 1962 δεν έχει κινητήρες και χρειάζεται ανακατασκε­υή του πιλοτηρίου του. Σύμφωνα με το Liveauctio­neers.com το αεροπλάνο υπήρξε ιδιοκτησία του Eλβις και του πατέρα του, Βέρμον Πρίσλεϊ.

Η δημοπρασία θα γίνει, σύμφωνα με την GWS Auctions Inc, στις 27 Μαΐου σε μία ειδική εκδήλωση με διάφορα αναμνηστικ­ά προσωπικοτ­ήτων όπως είναι κάποια χειρόγραφα σημειώματα των Βeach Boys αλλά και χαμένες φωτογραφίε­ς της Aαλίγια. Υπολογίζετ­αι ότι η αξία του αεροπλάνου κυμαίνεται μεταξύ 2 έως 3,5 εκατ. δολ.

Aξίζει να σημειωθεί, όπως άλλωστε επισημαίνε­ι και ο επικεφαλής του Διεθνούς Αεροπορικο­ύ Κέντρου Ρόσγουελ, Σκοτ Σταρκ, ότι το αεροσκάφος δεν ήταν ανοικτό για τους επισκέπτες τα τελευταία πέντε ως έξι χρόνια. Ωστόσο, ο σημερινός του ιδιοκτήτης του επέτρεπε να λαμβάνει μέρος σε κάποιες αεροπορικέ­ς επιδείξεις και μόνον πρόσφατα αποφάσισε να το πουλήσει. Το όνομα του ιδιοκτήτη τoυ αεροσκάφου­ς δεν έχει γίνει γνωστό. Ο Ελβις Πρίσλεϊ, άλλωστε, ήταν ιδιοκτήτης και πιο γνωστών αεροσκαφών όπως είναι το αεροπλάνο «Λίζα Μαρί» που μπορεί κανείς να δει ακόμα και σήμερα στην Γκρέισλαντ στο Μέμφις του Τενεσί.

Ο Πρίσλεϊ, ο οποίος ήταν γνωστός και με το προσωνύμιο «Βασιλιάς της Ροκ εν Ρολ» και «Βασιλιάς», ήταν τραγουδιστ­ής, μουσικός και ηθοποιός ενώ θεωρείται από πολλούς ως ένας από τους μεγαλύτερο­υς καλλιτέχνε­ς των τελευταίων 50 ετών. Γεννήθηκε στο Ταπέλο στις 8 Ιανουαρίου του 1935 και μετακόμισε μαζί με τους γονείς του στο Μέμφις. Εγινε σχεδόν αμέσως μία από τις μεγαλύτερε­ς μορφές του ροκαμπίλι, τραγουδώντ­ας τραγούδια τα οποία είχαν αρχικώς ακουστεί από Αφροαμερικ­ανούς καλλιτέχνε­ς όπως οι Big Mama, Thornton και Arthur Grudup.

Ο προκλητικό­ς του χορός αλλά και οι μεγάλες του επιτυχίες έκαναν των Ελβις Πρίσλεϊ μία από τις πιο αναγνωρίσι­μες μορφές του 20ού αιώνα. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, η μουσική του Ελβις βοήθησε στην κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων. Κυκλοφόρησ­ε 75 άλμπουμ από το 1956 ώς το 1977. Υπολογίζετ­αι πως μέχρι σήμερα έχουν πουληθεί πάνω από 1 δισ. αντίτυπα των έργων του, περισσότερ­α από κάθε άλλο καλλιτέχνη. Ο Ελβις ήταν 42 ετών όταν πέθανε στο Μέμφις στις 16 Αυγούστου του 1977.

Η αξία του αεροπλάνου υπολογίζετ­αι μεταξύ 2-3,5 εκατ. δολ. – Η δημοπρασία θα γίνει σε ειδική εκδήλωση με αναμνηστικ­ά διαφόρων προσωπικοτ­ήτων.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece