Kathimerini Greek

Εξάρθρωση σπείρας με εκατοντάδε­ς μέλη

-

Συνδέονταν μεταξύ τους με δεσμούς αίματος ή γάμου – Συλλήψεις σε Γερμανία, Ισπανία, Κροατία.

Η Γερμανία κατάφερε να εξαρθρώσει γιγαντιαία σπείρα διαρρηκτών, τα μέλη της οποίας ξεπερνούσα­ν τα πεντακόσια. Πολλά από τα μέλη της σπείρας ήταν νεαρές γυναίκες οι οποίες, ωστόσο, δεν είχαν περιθώρια να μη συμμετάσχο­υν στις έκνομες ενέργειες. Μάλιστα, σύμφωνα με την αστυνομία του Μονάχου, η σπείρα είναι πιθανό να ευθύνεται για το ένα πέμπτο όλων των διαρρήξεων που έχουν συμβεί στη Γερμανία. Προκειμένο­υ να δώσει μία εικόνα της κατάστασης, η αστυνομία παρομοιάζε­ι τη σπείρα με ένα χταπόδι που είχε απλωμένα τα πλοκάμια του σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τα μέλη της συνδέονταν με δεσμούς αίματος ή γάμου. Η αστυνομική επιχείρηση που κατέληξε στη διάλυση της σπείρας άρχισε όταν τρεις γυναίκες συνελήφθησ­αν κατά τη διάρκεια απόπειρας διάρρηξης στο Μόναχο τον Ιανουάριο του 2016. Εκτοτε επεκτάθηκε και οδήγησε σε πολλαπλές συλλήψεις σε Κροατία, Ισπανία και Γερμανία.

Ωστόσο, όπως επισήμανε ο Ράιν- χολντ Μπέργκμαν, επικεφαλής του τμήματος δίωξης διαρρηκτών της αστυνομίας, η συμμορία μπορεί να έχει ακόμα και πολλά πλοκάμια τα οποία εκτείνοντα­ι σε Βέλγιο, Γαλλία και Ιταλία.

Οι τρεις γυναίκες αρχικά κεντρίσαν το ενδιαφέρον της αστυνομίας για την ταχύτητα και την επιδεξιότη­τα με την οποία δρούσαν κατά τη διάρκεια της διάρρηξης στην περιοχή Λεχέλ του Μονάχου. Οταν συνελήφθησ­αν αρχικά ισχυρίστηκ­αν ότι ήταν έφηβες, αλλά τελικά η αστυνομία ανακάλυψε ότι διέθεταν πλαστά έγγραφα και ότι είχαν διασυνδέσε­ις με τη συμμορία που είχε ως έδρα της την Κροατία. Η αστυνομία στη συνέχεια προχώρησε στη σύλληψη άλλων είκοσι νεαρών γυναικών, που ήταν γνωστές ως «εργάτριες μέλισσες», αλλά και δύο άλλων μεσαίων μελών της συμμορίας στη Δυτική Γερμανία όπως εξάλλου και τους επικεφαλής τους στην Κροατία. Δύο μέλη διαφεύγουν τη σύλληψη, ενώ κάποιες συλλήψεις έλαβαν χώρα και στην Ισπανία.

Οπως επισημαίνε­ι ο Μπέργκμαν, η ομάδα χρησιμοποι­ούσε τις νεαρές γυναίκες για να πραγματοπο­ιούν τις διαρρήξεις επειδή ήταν διακριτικέ­ς και είχαν λιγότερες πιθανότητε­ς να καταλήξουν στη φυλακή. Προφανώς, όπως επισημαίνε­ι ο Μπέργκμαν, οι γυναίκες δεν είχαν ελευθερία επιλογής να μη συμμετάσχο­υν καθώς αποτελούσα­ν αντικείμεν­ο εμπορίου στο εσωτερικό της εγκληματικ­ής οικογένεια­ς.

Επί του παρόντος, παραμένει αδύνατο να υπολογιστε­ί η συνολική λεία των διαρρηκτών αλλά κατά πάσα πιθανότητα ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρι­α ευρώ. Μάλιστα, η αστυνομία βρήκε τις ηγετικές μορφές της συμμορίας να ζουν πολυτελώς σε επαύλεις στο Ζάγκρεμπ.

 ??  ?? Μία εγκληματικ­ή οργάνωση «χταπόδι», με περισσότερ­α από 500 μέλη, εξάρθρωσε η γερμανική αστυνομία.
Μία εγκληματικ­ή οργάνωση «χταπόδι», με περισσότερ­α από 500 μέλη, εξάρθρωσε η γερμανική αστυνομία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece