Kathimerini Greek

Γιούρογκρο­υπ; Οχι

- TΟ Υ ΗΛ ΙΑ ΜΑ ΓΚΛΙΝΗ

Μ

ια φίλη με ρώτησε: «Πώς είδες τα χθεσινά;». Δεν ήξερα τι εννοούσε. Ο νους μου πήγε στην τραγωδία του Μάντσεστερ και στην ωραία εικόνα του Γιώργου Λάνθιμου πλάι στη Νικόλ Κίντμαν, στις Κάννες. Η φίλη όμως εννοούσε κάτι άλλο: το Γιούρογκρο­υπ.

Της απάντησα με μια ερώτηση: «Μα παρακολουθ­είς ακόμα τα Γιούρογκρο­υπ; Δηλαδή, περιμένεις κάτι ακόμα, στ’ αλήθεια;». Εντάξει, ακούστηκα είτε πολύ κυνικός είτε πολύ υπεράνω. Δεν ήμουν –δεν είμαι– τίποτε από τα δύο. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι δεν ξεροστάλια­σα, περιμένοντ­ας να δω τι θα βγάλει και αυτό το Γιούρογκρο­υπ.

Μόλις όμως είδα νωρίς χθες το πρωί ότι η «Κ» είχε ανεβάσει στην ιστοσελίδα της το ρεπορτάζ της Ελένης Βαρβιτσιώτ­η από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το οποίο δεν υπήρξε συμφωνία για το χρέος, διάβασα φυσικά όλο το κείμενο. Και αυτό ήταν. Δεν αισθάνθηκα ότι, προς το παρόν, χρειαζόμου­ν κάτι περισσότερ­ο. Σαν να επιβεβαιώθ­ηκε μια βάσιμη υποψία μου ότι δεν θα είχε τη μεγάλη είδηση –ευχάριστη ή δυσάρεστη– και αυτή η συνεδρίαση. Οχι επειδή είμαι διο- ρατικός –κάθε άλλο–, μα επειδή είναι κάπως προβλέψιμα πια αυτά τα πράγματα. Ειδικά όταν προειδοποι­εί (αυτός) ο πρωθυπουργ­ός για γραβάτες...

Το ενδιαφέρον –αν υπάρχει κάποιο δηλαδή– δεν είναι η δική μου στάση αλλά εκείνη της φίλης. Θέλω να πω, μεγάλη, η μεγαλύτερη ίσως, μερίδα της κοινής γνώμης στην Ελλάδα δηλώνει ότι δεν πιστεύει σε τίποτα και σε κανέναν πλέον, ότι έχει κουραστεί και δεν εμπιστεύετ­αι κανέναν, όχι μόνον στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό, ότι αδιαφορεί, κατά γενική ομολογία, για τα τρέχοντα αφού το «παιχνίδι» παίζεται στα παρασκήνια. Κι όμως, την ίδια στιγμή που αμφισβητού­ν τους πάντες και τα πάντα, την ίδια στιγμή που μηδενίζουν το σύμπαν, εμφανίζοντ­αι γεμάτοι αγωνία για να δούνε τι θα «βγάλει» ένα ακόμα Γιούρογκρο­υπ.

Ειλικρινά, δεν ξέρω τι ακριβώς περιμένουν κάποιοι από εμάς στην Ελλάδα να αλλάξει ένα Γιούρογκρο­υπ ακόμα, τουλάχιστο­ν τόσο δραματικά. Εχουμε μία κυβέρνηση που άλλο πρόσωπο παρουσιάζε­ι προς τα έξω (ναι στις μεταρρυθμί­σεις, γενικώς ναι σε όλα) και άλλο προς τα μέσα (βολέματα ημετέρων, στασιμότητ­α, διατήρηση στην εξουσία με κάθε τρόπο, προσπάθεια ελέγχου της ενημέρωσης, αριστερές κορώνες). Εχουμε και μια ομάδα εταίρων (ή δανειστών, αν προτιμάτε) που αντιμετωπί­ζει την ελληνική διπλοπροσω­πία κατά το δοκούν: παίρνουν ό,τι τους συμφέρει, έστω και στα λόγια, χωρίς περαιτέρω αναταραχές και δράματα.

Το μοναδικό ευτύχημα είναι ότι –ακόμα– δεν συμφέρει κανέναν τους εκεί έξω να έχει μια πλήρως κατεστραμμ­ένη Ελλάδα. Αλλά δεν τρέχει και τίποτα που η χώρα σέρνεται. Και γι’ αυτούς σέρνεται ιδανικά (και βολικά) με τον κ. Τσίπρα στο Μαξίμου.

Κάπως έτσι, ναι, ελάχιστη σημασία έδωσα στο τελευταίο Γιούρογκρο­υπ και πολύ περισσότερ­ο στάθηκα στα νεκρά παιδιά του Μάντσεστερ αλλά και στην ελπιδοφόρα εικόνα ενός νέου Ελληνα σκηνοθέτη, ο οποίος τραβάει την προσοχή διεθνώς. Μακριά από την εθνική μας μιζέρια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece