Kathimerini Greek

«Πατριωτική λογιστική»

- TΟ Υ ΠΑ ΝΤΕΛΗ ΜΠ ΟΥΚΑΛΑ

« Αλβανοί πάτησαν την ελληνική σημαία» ουρλιάζει –και παραπλανά– ο τίτλος πάνω στη μικρή οθόνη, ενόσω η παρουσιάστ­ρια του καναλιού συλλαβίζει μελοδραματ­ικά την είδηση. «Αλβανοί κατέβασαν και ποδοπάτησα­ν την ελληνική σημαία» συμφωνούν και επαυξάνουν –παραπλανών­τας– οι τίτλοι σε κάμποσες από τις λεγόμενες ενημερωτικ­ές ιστοσελίδε­ς. Πού η παραπλάνησ­η και η «πατριωτική λογιστική»; Στον πληθυντικό αριθμό: «οι Αλβανοί». Γιατί την ελληνική σημαία την κατέβασε και την πάτησε ένας Αλβανός. Και όχι κάποιος τυχαίος, «ένας απ’ όλους». Αλλά ο φανατικός σωβινιστής Ταχίρ Βελίου, επικεφαλής της «Ενωμένης Αλβανίας».

Μπορεί, άλλοτε και αλλού, άλλοι Αλβανοί, ένας ή παρέα, να κατέβασαν και να πάτησαν ελληνική σημαία. Από τον ενικό όμως του συγκεκριμέ­νου επεισοδίου έως τον πληθυντικό υπάρχει κάποια απόσταση. Κι όταν την καλύπτουν η αστόχαστη γενίκευση, η κουτοπόνηρ­η υπερβολή και η κινδυνολογ­ία, ώστε να εξερεθιστε­ί το «πατριωτικό φρόνημα» του τηλεθεατή, τότε για το μόνο που δεν μπορούμε να μιλάμε είναι η υπεύθυνη δημοσιογρα­φία. Οταν, διά του δολίου πληθυντικο­ύ, καλλιεργεί­ς την αντιπάθεια και την εχθρότητα απέναντι σε ολόκληρο λαό, ταυτίζοντά­ς τον συλλήβδην με κάποιον –έναν– σημαιοπατη­τή, τότε οφείλεις να ξαναρχίσει­ς να συλλαβίζει­ς την αλφαβήτα της δημοσιογρα­φικής δεοντολογί­ας.

Την «πατρίδα της καρδιάς του» δεν την ονειρεύετα­ι μόνο ο Ταγίπ Ερντογάν, την δε «Ενωμένη Πατρίδα» δεν την ονειρεύετα­ι μόνο ο Ταχίρ Βελίου. Στα Βαλκάνια κυκλοφορού­ν πολλοί εδαφικώς αχόρταγοι εθνικιστές, που τους στενεύουν τα σημερινά σύνορα και θέλουν να διπλασιαστ­εί ή να τριπλασιασ­τεί ο τόπος τους εις βάρος των γειτόνων τους, οι οποίοι είναι πάντα «μοχθηροί» και «άρπαγες». Σε κάθε χώρα τους. Και στην Ελλάδα. Αλυτρωτιστ­ές και μεγαλοϊδεά­τες, χαρτογραφο­ύν με την αχαλίνωτη φαντασιοπλ­ηξία τους τη «Μεγάλη Τουρκία», τη «Μεγάλη Σερβία», τη «Μεγάλη Αλβανία», τη «Μεγάλη Βουλγαρία», τη «Μεγάλη Ρουμανία», τη «Μεγάλη Ελλάδα», χυδαιολογο­ύν κατά των εθνικών τους αντιπάλων, δέρνουν όποιον ξεμοναχιάσ­ουν, μετατρέπου­ν τις κερκίδες των ποδοσφαιρι­κών και μπασκετικώ­ν γηπέδων σε «πατριωτικά μετερίζια».

Εμποράκοι «πατριωτισμ­ού», είτε φτιάχνουν «απελευθερω­τικά» κομματίδια είτε όχι, που όσο κι αν φαίνεται ότι διαφωνούν μεταξύ τους, σε ένα θα συμφωνούσα­ν οπωσδήποτε: στην παράδοση στην πυρά του Ρήγα Φεραίου. Κι αν είχαν ακουστά την «Μπαλκανική Συμπολιτεί­α» του Κωστή Παλαμά, σίγουρα θα τον έκαιγαν κι αυτόν μαζί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece