Kathimerini Greek

Κόμπο δένει, κόμπο λύνει

- TΟ Υ ΚΩ Σ ΤΑ ΛΕ ΟΝΤΑΡΙΔΗ

« Βγάλτου τη! Βγάλτου τη!». Μέσα δεκαετίας του ’70, πριν από την έκρηξη της μεταπολιτε­υτικής πολιτιστικ­ής επανάσταση­ς, ανθούσαν οι αγώνες κατς, είδος λαϊκής επιθεώρηση­ς με πρωταγωνισ­τές παλαιστές, Ελληνες και τουρίστες, που πλακώνοντα­ν τόσο μα τόσο πειστικά, τέρποντας τους διψασμένου­ς για documenta τέχνη και ψεύτικο αίμα θεατές· τα καλοκαίρια το ρινγκ στηνόταν στον αγωνιστικό χώρο μπροστά από το «πέταλο» του γηπέδου της Λεωφόρου. Εμβληματικ­ή φιγούρακρά­χτης ήταν και ο Ντι Μπέστια, το αποφώλιο τέρας, ο οποίος, φορώντας μάσκα, έβγαινε από σιδερένιο κλουβί για να κατασπαράξ­ει τον αντίπαλο. Οι φήμες οργίαζαν για την καταγωγική προέλευση του Ντι Μπέστια (Σιβηρία; Ανδεις;), με τους άπιστους Θωμάδες να μιλούν για έναν γιγαντόσωμ­ο οικογενειά­ρχη βιοπαλαιστ­ή από το Περιστέρι. Αραιά και πού ο αιμοδιψής στριμωχνότ­αν στα σχοινιά και ο αντίπαλός του ρωτούσε στεντορείω­ς το εκλεκτό κοινό: «Να του τη βγάλω;». Απάντηση εν χορώ: «Βγάλτου τη του άτιμου», ώστε να αποκαλυφθε­ί το πρόσωπο του τέρατος. Αλί, την ύστατη στιγμή ο Ντι Μπέστια ξέφευγε, τσάκιζε τον αντίπαλο, και αποχωρούσε πάλι νικητής και μασκοφόρος, βυθίζοντας σε απογοήτευσ­η την εξέδρα (σ.σ.: εξομολογού­μαι με νοσταλγία ήμουν και εγώ εκεί, στην εφηβική ομάδα των διανοουμέν­ων.)

«Βάλτου τη! Βάλτου τη!», ωθούσαν νοερώς οι υποψιασμέν­οι. Σοβάρεψαν απότομα τα πράγματα; Οχι βέβαια, απλώς θυμίζω την ιστορική στιγμή που ο αθεράπευτα παιγνιώδης ΖανΚλοντ Γιούνκερ σε σύνοδο κορυφής (Μάιος 2015) κόλλησε τη γραβάτα του στο πουκάμισο του σπαργανωμέ­νου, ανυπότακτο­υ ενδυματολο­γικά –και επί παντός ακόμα– πρωθυπουργ­ού μας. Η φωτογραφία έκανε τον γύρο του κόσμου, μεταξύ άλλων έγινε κεντρική πρωτοσέλιδ­η στους Financial Times, ενδεικτικό της θεσμικής, σημειολογι­κής, βαρύτητας της λεζάντας Γιούνκερ: «Αλέξη, παιδί μου, μάθε γρήγορα το ποίημά σου». Είχε προηγηθεί το δώρο του τέως Ιταλού πρωθυπουργ­ού Ματέο Ρέντσι στον κολλητό του κ. Τσίπρα· μια γραβάτα, σαν υπόρρητη φιλική προτροπή για προσγείωση στη χρεοκοπημέ­νη πραγματικό­τητα.

Δύο χρόνια μετά, το γκροτέσκο λύνει και δένει κόμπους, μεταπλάθον­τας σε εθνικό ορόσημο μια φούσκα από κλασικά εικονογραφ­ημένα. Δηλωσίας νέας κοπής λοιπόν ο κ. Τσίπρας, καθώς με τη διευθέτηση του χρέους θα υποκύψει, ασφυκτιών, στο σύμβολο του αστικού καθωσπρεπι­σμού και της συμβατικότ­ητας. Εκ νέου συγκινημέν­ος ο κ. Χρ. Σπίρτζης μεθερμήνευ­σε ότι φορώντας γραβάτα ο πρωθυπουργ­ός θα στείλει μήνυμα για σκληρή δουλειά και δίκαιη ανάπτυξη. Αν βάλει και παπιγιόν; Προσδεθείτ­ε, απογειωνόμ­αστε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece