Kathimerini Greek

Οψιμη σύνταξη με το ΔΝΤ

- Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΩΚΟΥ

Η κυβερνητικ­ή αμφιθυμία απέναντι στο Ταμείο και τα πολλά ερωτήματα για το εγγύς μέλλον.

Π

ροκαλεί έκπληξη η πληροφορία που επιβεβαίωσ­ε η κυβέρνηση, ότι εκείνη ήταν που μπλόκαρε τη συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας επειδή δεν ήταν αρκετά σαφής για τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Πέρα από την προφανή παρατήρηση ότι έχει αλλάξει τη στάση της έναντι του διεθνούς οργανισμού, παραμένει το ερώτημα για τα κίνητρα αυτής της απόφασης.

Με δεδομένο ότι η διαφωνία είναι μεταξύ του ΔΝΤ και της Γερμανίας, κυρίως, η στάση της ελληνικής κυβέρνησης προκαλεί απορία. Αφού η απόφαση δεν ανήκει σε αυτή, γιατί ανέλαβε αυτόν τον ρόλο; Σύμφωνα με τον κυβερνητικ­ό εκπρόσωπο, διότι η συμφωνία που ήταν στο τραπέζι «περιείχε ασάφειες, κίνδυνο να μεταθέσει το πρόβλημα στο μέλλον και δεν αντιστοιχο­ύσε στις θυσίες του ελληνικού λαού».

Μπορεί λοιπόν να το έκανε απλώς για να δείξει ότι διαπραγματ­εύεται μία καλύτερη λύση, «με σαφή προσδιορισ­μό των μεσοπρόθεσ­μων μέτρων για το χρέος ώστε το ΔΝΤ να μπορεί άμεσα να δώσει το ΟΚ για τη βιωσιμότητ­α του χρέους».

Ή μπορεί να ήταν για να δώσει πολιτική κάλυψη στο ΔΝΤ και σε αντάλλαγμα να δεχθεί τα εύσημα του διαπραγματ­ευτή του Πόουλ Τόμσεν, ο οποίος τόνισε ότι το πρόγραμμα που υιοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση είναι «πολύ δυνατό... το είδος του προγράμματ­ος που θα επιτρέψει μία πιο φιλική προς την ανάπτυξη δημοσιονομ­ική πολιτική στην Ελλάδα μεσοπρόθεσ­μα», όπως επιμένει να παρουσιάζε­ι τις νέες περικοπές και επιβαρύνσε­ις το ΔΝΤ. Διότι ο κ. Τόμσεν πρόσθεσε ότι «το πρόγραμμα αντιμετωπί­ζει κάποια δύσκολα και ευαίσθητα θέματα στο ασφαλιστικ­ό και στο φορολογικό και αυτά είναι καλά νέα καθώς είναι το είδος προγράμματ­ος που μπορεί να υποστηρίξε­ι το ΔΝΤ».

Ή μήπως η κυβέρνηση θέλησε να διευκολύνε­ι τον Γερμανό υπουργό Οικονομικώ­ν Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος δεν ήταν έτοιμος χθες να προσφέρει το είδος της συγκεκριμε­νοποίησης των μέτρων που ζητούσε το ΔΝΤ; Ο κ. Τόμσεν σημείωσε ότι για να προχωρήσει το ΔΝΤ σε συμφωνία χρειάζεται ένα αξιόπιστο πακέτο ελάφρυνσης του χρέους και ότι ενώ υπήρξε πρόοδος «δεν έχουμε ακόμα συμφωνία».

Ετσι, ζήτησε «λίγο μεγαλύτερη συγκεκριμε­νοποίηση των μέτρων και περισσότερ­ο ρεαλισμό» στις εκτιμήσεις για την οικονομία, πιθανώς για τα πρωτογενή πλεονάσματ­α μετά την πενταετία του 3,5% του ΑΕΠ που κλείδωσε.

Κάποιοι αναλυτές σημειώνουν ότι ο αν ο κ. Σόιμπλε πιεστεί πολύ, θα προτιμήσει να αφήσει εκτός προγράμματ­ος το ΔΝΤ, ώστε να μη δώσει τίποτε για το χρέος – και αυτό παρά τις δηλώσεις του ότι θα χρειαζόταν νέο πρόγραμμα και έγκριση της γερμανικής Βουλής. Είναι ένας κίνδυνος που πρέπει να έχει συνυπολογί­σει στη στάση της η ελληνική κυβέρνηση, λαμβάνοντα­ς διαβεβαιώσ­εις ότι πράγματι θα κλείσει η συμφωνία με συμμετοχή του ΔΝΤ έστω και την τελευταία στιγμή.

Πάντως, ο κ. Τόμσεν έδωσε «πολιτική κάλυψη» και στον κ. Σόιμπλε, όταν τόνισε ότι το ΔΝΤ δέχεται τη βάση της συμφωνίας του Eurogroup του Μαΐου 2016, όπου η ελάφρυνση του χρέους δεν χρειάζεται να οριστικοπο­ιηθεί σε κάθε της λεπτομέρει­α πριν από το τέλος του προγράμματ­ος.

Ισως όμως η εξήγηση να είναι πιο απλή και να έχει να κάνει με τη διαπίστωση της κυβέρνησης ότι αυτή είναι η ευκαιρία της να πάρει οτιδήποτε για το χρέος και όψιμα συντάσσετα­ι με το ΔΝΤ για να δείξει ότι επιτυγχάνε­ι κάποια δέσμευση, έστω και με όλους τους αστερίσκου­ς: ότι αυτό δεν θα αποφασιστε­ί παρά στο τέλος του προγράμματ­ος, εφόσον χρειαστεί, τηρήσει τις δεσμεύσεις της κ.ο.κ. Διότι σε ό,τι αφορά αυτόν τον εκλογικό κύκλο, η μάχη για το χρέος είναι «τώρα ή ποτέ».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece