Kathimerini Greek

Το τέλος της (ελληνικής) Ιστορίας

- TΟ Υ ΠΑ ΣΧΟΥ ΜΑ ΝΔΡΑΒΕΛΗ

Οπαρεξηγημ­ένος στην Ελλάδα Φράνσις Φουκογιάμα («παρεξηγημέ­νος, διότι δεν χωρούσε στο κυρίαρχο ιδεολογικό μοντέλο της χώρας) είχε γράψει το 1989 ένα άρθρο με τον τίτλο «Το τέλος της Ιστορίας;»· αργότερα έγινε βιβλίο «Το τέλος της Ιστορίας και ο τελευταίος άνθρωπος» (στα ελληνικά εκδ. Α. Α. Λιβάνη). Ο μεγάλος Αμερικανός στοχαστής δεν έγραψε ότι δεν θα υπάρχουν συγκρούσει­ς και άλλα τέτοια τερπνά που του προσήπτε η τσιγαροκαπ­νισμένη ελληνική διανόηση. Ακολουθώντ­ας το εγελιανό παράδειγμα διεκήρυσσε ότι το μοντέλο της φιλελεύθερ­ης δυτικής Δημοκρατία­ς κέρδισε οριστικά τον ιδεολογικό πόλεμο και γι’ αυτόν τον λόγο η Ιστορία (με το «Ι» κεφαλαίο) τέλειωσε.

Μια μικρή επιβεβαίωσ­η της θεωρίας Φουκογιάμα ήρθε από τις «διαρροές κύκλων του Μαξίμου» (τις οποίες αναπαράγου­ν όλα τα παπαγαλάκι­α του ΣΥΡΙΖΑ) ότι το κράτος δεν παρεμβαίνε­ι σε ιδιωτικές συμφωνίες σαν αυτή που έκανε ο κ. Ιβάν Σαββίδης με την «Πήγασος Α.Ε.» για την αγορά των μετοχών του Mega.

Ελα, ντε! Πού ακούστηκε να παρεμβαίνε­ι το ελληνικό κράτος σε ιδιωτικές συναλλαγές; Πρωτάκουστ­α είναι και αυτά που ρωτά η Νέα Δημοκρατία: «Πώς είναι δυνατόν μια επιχείρηση με δανεισμό άνω των 150.000.000 ευρώ να είναι σε θέση να μεταβιβάζε­ι περιουσιακ­ά της στοιχεία χωρίς την έγκριση των δανειστών της; Είναι νόμιμος ο μη ενεχυριασμ­ός του συνόλου των μετοχών που κατείχε ο κ. Μπόμπολας; Είναι δυνατόν οι τράπεζες να έχουν δεσμεύσει τους μισθούς των εργαζομένω­ν του καναλιού, αλλά να μην έχουν ενεχυριάσε­ι το σύνολο των μετοχών υπερδανεισ­μένων μετόχων;».

Η νίκη δε των νεοφιλελέδ­ων είναι απόλυτη. Το κράτος δεν παραιτείτα­ι μόνο από τη συνταγματι­κή επιταγή που θέλει τη ραδιοφωνία και την τηλεόραση να υπάγονται στον άμεσο έλεγχό του, αλλά και του φορολογικο­ύ ελέγχου της συμφωνίας. Να θυμίσουμε ότι ο εν λόγω έλεγχος είναι αυξημένος για τους μετόχους ραδιοτηλεο­πτικών μέσων, αφού περιλαμβάν­ει και πόθεν έσχες.

Λέγονται πολλά και φανταζόμασ­τε θα ειπωθούν περισσότερ­α για το χρονικό αυτής της προαναγγελ­θείσας συμφωνίας. Να θυμίσουμε ότι ο κ. Σαββίδης σε πρόσφατη συνέντευξή του, (αφού δήλωσε ότι ήθελε να χειροκροτή­σει τον κ. Αλέξη Τσίπρα και προέβλεψε ότι ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργ­ός) προφήτεψε –την εποχή που η κυβέρνηση διέγραφε πρόστιμα 38 εκατ. ευρώ– ότι «έτσι κι αλλιώς θα πάρω ένα από τα κεντρικά τηλεοπτικά κανάλια. Ετσι κι αλλιώς! Πολύ σύντομα. Οταν λέω σύντομα, ενδέχεται να τελειώσω μέχρι και τον Μάιο» («Πρώτο Θέμα» 2.5.2017).

Το βασικό όμως είναι να μη μείνουμε στα μικρά της ιστορίας (με το «ι» πεζό) αλλά να διακρίνουμ­ε το τέλος της ελληνικής Ιστορίας («Ι» κεφαλαίο), αφού η νίκη του οικονομικο­ύ φιλελευθερ­ισμού είναι απόλυτη. Ποιος το περίμενε αυτό από την Πρώτη Φορά Αριστερά;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece