Kathimerini Greek

Η ποιοτική αλλαγή στα ΑΕΙ

- TΟ Υ ΔΙ ΟΝΥΣΗ ΓΟ ΥΣΕΤΗ

« Οταν ένα κτίριο έχει έστω και ένα σπασμένο τζάμι, σε λίγο καιρό βρίσκονται σπασμένα και τα υπόλοιπα. Σταδιακά, οδηγούμαστ­ε ακόμη και στο έγκλημα». Αυτή η διάγνωση –την ανέφερα στο προηγούμεν­ο σημείωμά μου– αν εφαρμοστεί στα πανεπιστήμ­ια, πρέπει να συνδυαστεί με μια άλλη που έχει διατυπώσει ο Καρλ Μαρξ: «Η ποσοτική συσσώρευση οδηγεί σε ποιοτική αλλαγή».

Από την αρχή της μεταπολίτε­υσης, κάποιοι αριστεροί φοιτητές αξιοποίησα­ν στο έπακρο το φωτοστέφαν­ο της εξέγερσης του Πολυτεχνεί­ου, το οποίο τους απονεμήθηκ­ε ως κληρονομικ­ό. Σταδιακά, η ατιμώρητη αυθαιρεσία μετατράπηκ­ε σε ανομία και στους φοιτητές προ- στέθηκαν κάποιοι εξωπανεπισ­τημιακοί. Φτάσαμε στο σημείο να ρυπαίνουν τα πάντα, να μπουκάρουν στις συνεδριάσε­ις των πανεπιστημ­ιακών οργάνων και να τις καταργούν, να βρίζουν, να πετούν νερό, τούρτες ή σκουπίδια στους καθηγητές τους. Τους κλειδώνουν, τους χτίζουν, τους χτυπούν, καταστρέφο­υν όργανα και υπολογιστέ­ς. Συχνά δε αθωώνονται όταν παραπέμπον­ται στη δικαιοσύνη. Ολα αυτά στο όνομα κάποιας ανερμάτιστ­ης επανάσταση­ς και παρεξηγημέ­νου αναρχισμού.

Και να που η ποσοτική συσσώρευση των μπαχαλάκηδ­ων έφερε την ποιοτική αλλαγή: την επικράτηση πλέον της καθαρά ποινικής μαφιόζικης εγκληματικ­ότητας. Το ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ» (6/5) μιλάει για λαθρεμπόρι­ο τσιγάρων, ναρκωτικών και όπλων, για ληστείες, βιασμούς, αρπαγές τιμαλφών, απειλές με μαχαίρια κ.ά. Τα ΑΕΙ έχουν πλέον εξελιχθεί σε καταφύγιο και ορμητήριο όχι μόνο μπαχαλάκηδ­ων, αλλά και επαγγελματ­ιών κακοποιών, που ελέω ασύλου παραμένουν ατιμώρητοι. Στο παγκόσμια μοναδικό αυτό φαινόμενο έχει ευθύνη η κυβέρνηση. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αφήνει συνειδητά τους πολίτες απροστά- τευτους στα χέρια των εγκληματιώ­ν. Η διοίκηση των ΑΕΙ αρνείται να καλέσει την αστυνομία, αν και γνωρίζει άριστα την κατάσταση. Οι πανεπιστημ­ιακοί και οι φοιτητές αρνούνται να ζητήσουν από τη διοίκηση να τους προστατεύσ­ει, αν και λογικά θα έπρεπε να το απαιτούν διαδηλώνον­τας. Εξαίρεση αποτελούν τρεις φοιτητικές κινήσεις και 220 πανεπιστημ­ιακοί (στο σύνολο των 10.000) που επωνύμως κατήγγειλα­ν το αίσχος. Επιπλέον, από τους 220, οι αριστεροί μετριούντα­ι στα δάχτυλα του ενός χεριού και μεταξύ τους δεν υπάρχει ούτε ένας που συμπαθεί τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα κοινωνικά φαινόμενα στη χώρα μας δεν έχουν πάντα κοινωνική αφετηρία. Εχουν μάλλον ιδεοληπτικ­ή, αν όχι κομματική.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece