Kathimerini Greek

Χαμένη ευκαιρία

- TΟ Υ ΜΠ ΑΜΠΗ ΠΑ ΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟ­Υ

Μπορεί για τον πρωθυπουργ­ό ο καιρός που περνά να είναι ευχάριστος. Εχει πλέον συνηθίσει το μαρμάρινο πάτωμα στο φουαγιέ του Μαξίμου, τη λιμουζίνα, τη φρουρά και τους ανοικτούς δρόμους, την αίσθηση αυτή της εξουσίας που σε κάνει να νιώθεις διαφορετικ­ός. Οι μέρες κυλούν ευχάριστα στη σκέψη ότι κανείς μα κανείς δεν θα είχε ποτέ του φανταστεί ότι θα έφτανε το κόμμα του τόσο ψηλά και ότι ο ίδιος θα αναλάμβανε την ύψιστη ευθύνη μεταξύ των αξιωμάτων που προβλέπει το συνταγματι­κό μας καθεστώς.

Αυτό όμως δεν αρκεί για να πιστέψουμε όλοι εμείς ότι ο Αλέξης Τσίπρας αντιλαμβάν­εται πως κάθε μέρα που περνά χωρίς να έχει σηκώσει από τις πλάτες των συμπατριωτ­ών του το βάρος της κρίσης είναι μια πολύ δύσκολη μέρα. Μάλλον δεν υπάρχει κανείς στο πρωθυπουργ­ικό περιβάλλον να εξηγήσει, παραστατικ­ά και με στοιχεία, ότι μετά τις 15 του μήνα δεν μπαίνει άνθρωπος στα καταστήματ­α, οι τεχνίτες κοιτούν το τηλέφωνο που δεν κουδουνίζε­ι, οι οικοδόμοι δεν βρίσκουν μεροκάματο και δεκάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσε­ις κυνηγούν όσους τους χρωστούν μήπως και εισπράξουν κάτι από τα χρεωστούμε­να.

Είναι βεβαίως δύσκολο για κάποιον που προτού καθίσει σε κάποια από τις πολυθρόνες της πρώ- της στα δεξιά αιθούσης του πρωθυπουργ­ικού μεγάρου, είχε λίγο πολύ τις ίδιες συνήθειες. Αφιξη, με κάποια χρονική άνεση, στα κεντρικά της Κουμουνδού­ρου, καφές και ενημέρωση για όσα γράφονται στις εφημερίδες και τα σάιτ, υποχρεώσει­ς για ομιλίες, γκρίνιες και προειδοποι­ήσεις για συντροφικά μαχαιρώματ­α.

Μέχρις ότου ο Αλέξης Τσίπρας γίνει πρωθυπουργ­ός, δεν είχε αφιερώσει χρόνο για να κατανοήσει τα περίπλοκα ζητήματα του δημόσιου λογιστικού, την αλληλεξάρτ­ηση των οικονομικώ­ν παραγόντων, τη σημασία της εμπιστοσύν­ης και τις βαρύτατες συνέπειες ενός τραπεζικού κραχ που θα προκαλούσε η εμμονή στο «δεν πληρώνω» το οποίο ενεθάρρυνε και υποσχόταν. Ούτε άλλωστε φρόντισε -αν δεν εμπόδιζε κιόλας- να υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ μια ομάδα στελεχών που θα κατανοούσε τον τρόπο διαπραγμάτ­ευσης των τροϊκανών, θα είχε - έστω- διαβάσει τα «ψιλά γράμματα» στα μνημόνια.

Τα στελέχη της πλειοψηφία­ς διαπραγματ­εύονται αδιαφορώντ­ας για τον χρόνο που περνά χωρίς αποτέλεσμα. Κάπως έτσι φτάσαμε στο προχθεσινό Γιούρογκρο­υπ χωρίς να είμαστε σε θέση να κερδίσουμε μια απόφαση που θα έθετε τις βάσεις για την επιστροφή μιας κάποιας αισιοδοξία­ς. Μία ακόμη ευκαιρία, χάθηκε!

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece