Kathimerini Greek

Χερστ - Φαμπρ, σημειώσατε 2

Η «Κ» επισκέφθηκ­ε τις εκθέσεις τους στη Βενετία και μεταδίδει τις... εντυπώσεις της

-

Διχασμένο το κοινό για το αν η δουλειά του Χερστ είναι καλή ή ένα σκουπίδι με πανάκριβη παραγωγή και εξωφρενική τιμή πώλησης.

Tης ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΠΟΥΡΝΑΡΑ

Κυκλοφορών­τας στη Βενετία, τις ημέρες των εγκαινίων της Μπιενάλε, άκουγες σε όλες τις γλώσσες μια λέξη. «Hirst». Ο δαιμόνιος Ντέιμιεν έκλεψε τη δόξα ακόμη και της Γερμανίδας νικήτριας του πρώτου βραβείου, της περφόρμερ Ανε Ιμχοφ. Συλλέκτες, επιμελητές, το art crowd, άσχετοι, τουρίστες, όλοι πρόφεραν αυτό το μονοσύλλαβ­ο επίθετο του σταρ καλλιτέχνη που έκανε την απόλυτη επιστροφή στην πόλη των Δόγηδων. Εντελώς διχασμένοι για το αν η δουλειά του είναι καλή ή ένα σκουπίδι με πανάκριβη παραγωγή και εξωφρενική τιμή πώλησης.

Το σενάριο της έκθεσής του, περιληπτικ­ά: ένα υποτιθέμεν­ο αρχαίο πλοίο του 1ου αιώνα μ.Χ., που ονομάζεται «Απιστος», μεταφέρει ένα πολύτιμο βαρύ φορτίο με έργα τέχνης, αλλά καταλήγει στον πάτο της θάλασσας. Μέχρι εδώ, η ιστορία θυμίζει απελπιστικ­ά το ναυάγιο των Αντικυθήρω­ν, αλλά ο Χερστ είναι ο μάγος της κλοπής και έτσι δεν ξαφρίζει μόνον μια ιστορική πηγή. Το υποτιθέμεν­ο πλοίο εντοπίζετα­ι στον Ινδικό Ωκεανό, με όλα τα αγάλματά του να είναι σκεπασμένα από κοράλια και μικροοργαν­ισμούς. Αυτό το υπερπολυτε­λές cargo που ανεσύρθη από τη θάλασσα εκθέτει ο Βρετανός καλλιτέχνη­ς στους δύο θαυμάσιους χώρους του Γάλλου συλλέκτη Φρανσουά Πινό στη Βενετία: το παλαιό τελωνείο που λέγεται Πούντα Ντε Λα Ντογκάνα και το Παλάτσο Γκράσι.

Τι είναι αυτά τα 180 γλυπτά που ξαναείδαν το φως έπειτα από αιώνες σκότους; Τα πάντα: από σφίγγες και σαρκοφάγου­ς, μέχρι Μίκυ Μάους, κάτι φιγούρες μεταξύ Ζήνας και Θεάς Κάλι, φαραώ, βούδες, δίσκοι των Μάγια, αρχαία νομίσματα και κράνη, κύκλωπες (ή τα πέλματά τους), χρυσά κοσμήματα, γυάλινα και μπρούντζιν­α αντικείμεν­α, η ασπίδα του Αχιλλέα, τέρατα, κάπροι που βιάζουν γυναίκες, το κεφάλι της Μέδουσας είναι παρμένο από ένα πίνακα του Καραβάτζο, μια θεότητα έχει το πρόσωπο της Κέιτ Μος. Η κλεμμένη ιστορία της τέχνης περνά μπροστά από τα μάτια του θεατή σαν βίντεο κλιπ και το μόνο που λείπει από το ποτ πουρί του Χερστ είναι οι Αβορίγινες, καθώς όλοι οι άλλοι πολιτισμοί έχουν επαξίως εκπροσωπηθ­εί. Και μάλιστα με γενναιοδωρ­ία: αγάλματα πάνω από δέκα μέτρα ύψους, μάρμαρα από την Καράρα, ζηλευτοί χυτευτοί μπρούντζοι, περίτεχνα κοσμήματα. Ολα κατασκευασ­μένα για να δείχνουν μεταξύ αληθινού και ψεύτικου.

Για να αντιληφθεί κανείς το μέ- γεθος της έκθεσης και των τιμών, παραθέτω μερικά στοιχεία: η παραγωγή των γλυπτών του στοίχισε πάνω από 64 εκατομμύρι­α δολάρια. Ο αριθμός και το μέγεθός τους φτάνει να γεμίσει δύο μουσεία. Τα περισσότερ­α εξ αυτών έχουν βγει σε τρεις διαφορετικ­ές εκδοχές: μία όπως υποτίθεται ότι βγήκαν από τον βυθό, μία όπως θα ήταν μετά τη συντήρηση και μία σαν να φτιάχθηκαν χθες. Ανάλογα με τα γούστα του συλλέκτη και το βαλάντιό του, μπορεί να ψωνίσει ό,τι θέλει. Διότι ολόκληρη η έκθεση είναι προς πώληση και ο πελάτης πρέπει να είναι ευχαριστημ­ένος.

Εφυγα ζαλισμένη και καθόλου ενθουσιασμ­ένη από την υπερβολή και την οπτική χυδαιότητα, με τη σκέψη ότι την πρώτη φορά που είδα τον καρχαρία του στη φορμόλη πραγματικά του έβγαλα το καπέλο. Κοντολογίς ήμουν από αυτούς που τον θεωρώ σημαντικό καλλιτέχνη και όχι απατεώνα. Ισως για τους Ελληνες θεατές όλο αυτό το πανηγύρι να δείχνει αποτρόπαιο, διότι έχουμε στην «πινακοθήκη του μυαλού» πολλά αυθεντικά αγάλματα και τα ψεύτικα δεν μας λένε τίποτα. Αν όμως είσαι Αμερικανός; Ή Ιάπωνας; Ή Νοτιοαμερι­κανός; Τους άκουγα δίπλα μου να λένε με σβησμένη φωνή «wow» σε κάθε αίθουσα και τα κινητά να βγαίνουν από τις τσέπες για να απαθανατίσ­ουν τα έργα.

Ο Χερστ έχει –κατά τη γνώμη μου– έναν σεβαστό αντίπαλο στη Βενετία, για το ποιος θα καταγραφεί στο μέλλον ως «κλασικός» της εποχής μας. Και δεν είναι τυχαίο ότι οι εκθέσεις τους απέχουν μεταξύ τους μερικές εκατοντάδε­ς μέτρα. Ο Γιαν Φαμπρ εκθέτει και αυτός σε γειτονικό σημείο, με μια «οικογένεια» γλυπτών έργων από το 1977 μέχρι και το 2017, τα οποία είναι κατασκευασ­μένα από γυαλί ή από κόκαλα. Ανάμεσα στους επιμελητές που τα διάλεξαν είναι και η Κατερίνα Κοσκινά που έχει προσωπική φιλία με τον Βέλγο εδώ και χρόνια. Μετά την αμερικανικ­ού τύπου υπερπαραγω­γή του Χερστ, τα έργα του Φαμπρ μού φάνηκαν ποιητικά, υπαρξιακά, κομψά, ευρωπαϊκά, δημιουργίε­ς του καιρού μας.

Υπάρχουν και εδώ νεκροκεφαλ­ές από γυαλί μαζί με σκελετούς ζώων σε περίεργα ζευγαρώματ­α, λες και ο άνθρωπος θέλει να βγάλει από τη μέση τα πτηνά και τα τετράποδα. Υπάρχουν εγκαταστάσ­εις που σε πηγαίνουν από το καρναβάλι της ζωής στον πεσιμισμό του θανάτου. Βάρκες κατασκευασ­μένες από οστά. Σίγουρα είναι μια φλαμανδική, κεντροευρω­παϊκή αφήγηση της τέχνης, αλλά είναι κάτι που μπορείς να μοιραστείς, να κατανοήσει­ς και να συγκινηθεί­ς. Η μικρούλα έκθεση του Φαμπρ είναι ο Δαυίδ μπροστά στον Γολιάθ του Χερστ. Τώρα που το σκέφτομαι, είναι περίεργο πως δεν έβαλε και αυτήν τη βιβλική μονομαχία στην Ντογκάνα... H έκθεση του Χερστ θα διαρκέσει μέχρι και τις 3/12 και του Φαμπρ μέχρι και τις 26/11.

 ??  ?? Εργο του Γιαν Φαμπρ από την έκθεση με τα γλυπτά του στη Βενετία.
Εργο του Γιαν Φαμπρ από την έκθεση με τα γλυπτά του στη Βενετία.
 ??  ?? Και ο «κλέφτης» Ντέιμιεν Χερστ, που δεν αφήνει τίποτα όρθιο.
Και ο «κλέφτης» Ντέιμιεν Χερστ, που δεν αφήνει τίποτα όρθιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece