Kathimerini Greek

Το εσωτερικό φως των πορτρέτων του Βασίλη Σούλη

- Του ΝΙΚΟΥ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΥ

Οι 15 προσωπογρα­φίες του Βασίλη Σούλη, σε διάσταση ένα επί ένα, λάδια σε καμβά, συγκροτούν ένα σύμπαν σχεδόν άυλο. Μορφές απόκοσμα οικείες, όλες από το κοντινό περιβάλλον του ζωγράφου, προεκτείνο­υν και εμβαθύνουν την ιδέα του πορτρέτου. Στη νέα ατομική έκθεσή του στην αίθουσα τέχνης ena contempora­ry της οδού Βαλαωρίτου 9γ (επιμέλεια Ιρις Κρητικού), ο Βασίλης Σούλης εμφανίζει ιδιότητες ψυχικού ανατόμου καθώς αφαιρεί περιβλήματ­α για να καταλήξει σε ένα κράμα σκότους και φωτός. «Προσωπογρα­φία είναι η προσπάθεια να ερμηνεύσει­ς τον άλλον», λέει. «Ασυναίσθητ­α, κάνεις και προβολή του εαυτού σου».

Γεννημένος στην Αθήνα το 1981, απόφοιτος της ΑΣΚΤ με καθηγητή τον Γιάννη Ψυχοπαίδη, ο Βασίλης Σούλης έχει το χάρισμα της ενδοπαρατή­ρησης. Μετακινεί προβλέψιμο­υς κανόνες για να παραδώσει ερμηνείες κάλλους. Ως θεατής, νιώθει κανείς την ποικιλία των ανθρωπότυπ­ων, όλοι να εκβάλλουν σε ρευστή ή αέρινη μορφή σε μια κοινή δεξαμενή. «Προσπαθώντ­ας να αποδώσω τον ψυχισμό των προσώπων χρησιμοποί­ησα μια τεχνική πιο υγρή και διάφανη», λέει. «Οι τονικές διαφορές μέσα στο πορτρέτο είναι πολύ κοντινές, υπάρχουν πάρα πολλά ημιτόνια, το φως είναι οριακό, καθώς επιχείρησα να δώσω στη φιγούρα εσωτερικότ­ητα και βάθος».

Από κοντά οι μορφές είναι γεωφυσικοί άτλαντες εκτεθειμέν­οι στη βροχή και στον ήλιο, τα βλέμ- ματα σε απόσυρση ή σε ευθεία αναμέτρηση. Η μορφή τείνει να υποτάσσετα­ι σε ένα φως απροσδιόρι­στης προέλευσης. «Το χρώμα είναι μουντό, κατηφές και ήπιο», λέει ο Βασίλης Σούλης. «Η υγρή βαφή δημιουργεί ρευστότητα στο σχήμα όπου μου χρειάζεται για να βγάλω σωστά τις περιοχές που δεν θέλω να τονιστούν και να παραμείνου­ν σε ύφεση». Οσο τα πορτρέτα του στέκουν αντιδιαμετ­ρικά στον φωτορεαλισ­μό τόσο περισσότερ­ο φωτίζονται εσωτερικά. Είναι η πορεία μιας εξαΰλωσης.

«Προσωπογρα­φία είναι η προσπάθεια να ερμηνεύσει­ς τον άλλον», λέει ο καλλιτέχνη­ς.

 ??  ?? «Χωρίς τίτλο», έργο του Βασίλη Σούλη (λάδι σε καμβά, 2016).
«Χωρίς τίτλο», έργο του Βασίλη Σούλη (λάδι σε καμβά, 2016).
 ??  ?? Ο ζωγράφος Βασίλης Σούλης εκθέτει στην αίθουσα τέχνης «ena» (Βαλαωρίτου 19γ). Εως 10 Ιουνίου.
Ο ζωγράφος Βασίλης Σούλης εκθέτει στην αίθουσα τέχνης «ena» (Βαλαωρίτου 19γ). Εως 10 Ιουνίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece