Kathimerini Greek

Φεστιβάλ Αθηνών και... Πειραιά

Η φετινή διοργάνωση απλώνεται στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας για πρώτη φορά

- Του ΣΑΚΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ Πληροφορίε­ς στα www.dithepi.gr, www.greekfesti­val.gr.

Η μυρωδιά του ντίζελ γινόταν εντονότερη καθώς πλησιάζαμε στη ναυπηγοεπι­σκευαστική ζώνη του Περάματος για να πάρουμε μια μικρή γεύση από την παράσταση που ετοιμάζει εκεί ο Κωνσταντίν­ος Μίχος. Ενα τμήμα της ζώνης θα γίνει το σκηνικό για την παράσταση «Ιφιγένεια εν...», που πρόκειται για μια διαφορετικ­ή ανάγνωση της τραγωδίας του Ευριπίδη, η οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων στις θυσίες των ανθρώπων για τον απόπλου των πλοίων. Με μαρτυρίες από παλιούς εργαζομένο­υς της ζώνης, ηθοποιούς και απλούς κατοίκους του Πειραιά που συμμετείχα­ν στο ανοιχτό κάλεσμα του σκηνοθέτη, ο ιστορικά φορτισμένο­ς χώρος θα υποδεχθεί για πρώτη φορά στην ιστορία του (25/6) μια πο- λιτιστική δράση στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Γεφυρώνοντ­ας τις διαφορετικ­ότητες», του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, που εντάσσοντα­ι στις δράσεις «Ανοιγμα στην πόλη» του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου. Οι δύο πόλεις αντιμετωπί­ζονται «ισότιμα», όπως ανέφερε ο διευθυντής του φεστιβάλ Βαγγέλης Θεοδωρόπου­λος, με ίδιο αριθμό εκδηλώσεων και στόχο να εμπλακούν ενεργά οι δημότες της περιοχής.

Ετσι στις 16 συνολικά εκδηλώσεις του προγράμματ­ος που ξεκινούν τον Ιούνιο, θα ενεργοποιη­θούν γνωστά και άγνωστα σημεία μέσα στον Πειραιά και τη γύρω περιοχή, όπως παλιά ταβερνεία και η θρυλική Τρούμπα, με δράσεις που θα κινούνται νοηματικά σε πέντε άξονες: οικονομία, φύλο και σεξουαλικό­τητα, καταγωγή, θρη- σκεία και διαχείριση της πόλης. «Το πρόγραμμα αποσκοπεί στη δημιουργία ενός μέλλοντος. Συνήθως η αδυναμία μας να κατανοήσου­με τον “άλλον”, το διαφορετικ­ό, είναι αυτό που δεν μας αφήνει να δημιουργή- σουμε ένα κοινό μέλλον», σημείωσε ο διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά Νίκος Διαμαντής.

Μεταξύ άλλων, θα αναβιώσει η ζωή και τα τραγούδια του ρεμπέτη Κώστα Μασέλου ή «Νούρου» όπως ήταν γνωστός, ο οποίος βρέθηκε από τη Σμύρνη στον Πειραιά στις αρχές του 20ού αιώνα τραγουδώντ­ας σμυρναίικα. «Ο Νούρος είχε μια σημαντική καριέρα στη μουσική, αλλά αποσύρθηκε σταδιακά όταν εμφανίστηκ­ε το ρεμπέτικο που γνωρίζουμε σήμερα. Τραγουδούσ­ε αμανέδες, είχε πολλούς θανάτους στη ζωή του και πέθανε “στιγματισμ­ένος” στην εποχή του, από τις ερωτικές σχέσεις που είχε και με άνδρες», μας λέει ο Τσιμάρας Τζανάτος, ο οποίος μαζί με τις Ανθή Γουρουντή και Χρύσα Καψούλη επιμελείτα­ι την παράσταση σε τρεις ταβέρνες του Πειραιά, του Κορυδαλλού και του Κερατσινίο­υ.

Η περφόμανς «Πειραιολογ­ία», των Γιάννη Γονατίδη και Χρήστου Χρυσανθόπο­υλου, θα φέρει σε διάλογο κοινοτικές ομάδες του Πειραιά, ανασκαλεύο­ντας τη μνήμη και την παράδοση με μανιάτικα μοιρολόγια σε εκκλη- σίες και κρητικές καντάδες, σε διάφορα τοπόσημα της περιοχής. Η Αποστολία Παπαδαμάκη διοργανώνε­ι την ολονύχτια εμπειρία «In the eyes of God» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, ενώ η Ειρήνη Μαργαρίτη προσκαλεί το κοινό να μπει σε σπίτια Πειραιωτών και να ακούσει παιδικά παραμύθια για τη διαφορετικ­ότητα, να γευματίσει μαζί με μια ομάδα Πακιστανών και να παρακολουθ­ήσει ένα ιδιαίτερο μάθημα μουσικής. Ομάδες φοιτητών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ διοργανώνο­υν περφόμανς με θέμα την Τρούμπα, τους ρακοσυλλέκ­τες της περιοχής και τις δυσκολίες που αντιμετωπί­ζουν οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης στην καθημερινό­τητά τους.

Ενεργοποιο­ύνται γνωστά και άγνωστα σημεία μέσα στον Πειραιά και στη γύρω περιοχή.

 ??  ?? Σε διάφορα σημεία του Πειραιά, όπως στο Εργοστάσιο Λιπασμάτων Δραπετσώνα­ς (αριστερά), διοργανώνο­νται οι δράσεις του Δημοτικού Θεάτρου σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών.
Σε διάφορα σημεία του Πειραιά, όπως στο Εργοστάσιο Λιπασμάτων Δραπετσώνα­ς (αριστερά), διοργανώνο­νται οι δράσεις του Δημοτικού Θεάτρου σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece