Kathimerini Greek

Ανοικτά εργαστήρια με... ευαίσθητο χρώμα στο Αρχαιολογι­κό

-

Τριάντα τυχεροί, για τη συμμετοχή των οποίων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότ­ητας, θα μπουν αύριο στις 12 στα εργαστήρια συντήρησης του Εθνικού Αρχαιολογι­κού Μουσείου, στο πλαίσιο του προγράμματ­ος «Ανοικτό Μουσείο». Πρόκειται για την τέταρτη δράση, που αυτήν τη φορά έχει θέμα «Ευαίσθητα χρώματα: από τους ξύλινους πίνακες του Πιτσά στις λευκές ληκύθους και τα πήλινα ειδώλια».

Οι συμμετέχον­τες θα μάθουν ποια χρώματα χρησιμοποι­ούσαν κατά την αρχαιότητα, πώς τα παρασκεύαζ­αν και φυσικά πώς αυτά συντηρούντ­αι. Στον πρώτο όροφο του Εθνικού Αρχαιολογι­κού Μουσείου εκτίθενται οι ξύλινοι πίνακες του Πιτσά, μοναδικοί μάρτυρες για τις τεχνικές και τη χρωματική παλέτα που οι Κορίνθιοι καλλιτέχνε­ς χρησιμοποι­ούσαν στη μεγάλη ζωγραφική. Λίγες αίθουσες παρακάτω, οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τις λευκές ληκύθους με τις πολύχρωμες παραστάσει­ς, που συνόδευαν τους νεκρούς στην τελευταία τους κατοικία. Ακολουθούν τα πήλινα ειδώλια των ιστορικών χρόνων,

Οι συμμετέχον­τες θα μάθουν πώς παρασκευάζ­ονταν τα χρώματα, αλλά και πώς συντηρούντ­αι.

που, όπως και τα γλυπτά των αρχαίων Ελλήνων, ήταν ζωγραφισμέ­να, δημιουργών­τας έναν ζωντανό και χαρούμενο κόσμο. Κάθε μία από αυτές τις κατηγο- ρίες αντικειμέν­ων, υλικών και τεχνικών (ξύλο, επίθετα χρώματα, επιχρύσωση κ.ά.) θέτει ειδικές απαιτήσεις στους συντηρητές, τόσο κατά τη στιγμή της εύρεσης όσο και μετέπειτα ως προς τις συνθήκες ασφαλούς καθαρισμού, φύλαξης, έκθεσης ή μεταφοράς των αρχαιοτήτω­ν. Μετά την παρουσίαση στους εκθεσιακού­ς χώρους, θα ακολουθήσε­ι επίσκεψη στο εργαστήριο συντήρησης αγγείων και μικροτεχνί­ας και αυτός είναι ο λόγος –θέματα ασφάλειας– που ο αριθμός όσων μπορούν να πάρουν μέρος είναι μόλις 30.

Το πρόγραμμα «Ανοικτό Μουσείο» γνωρίζει τεράστια επιτυχία, γι’ αυτό και η διεύθυνση του μουσείου επιθυμεί να το συνεχίσει. Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα για δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 213-21.44.817. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότ­ητας. Απαραίτητη είναι και η προμήθεια εισιτηρίου εισόδου στο μουσείο.

 ??  ?? Αποψη του εργαστηρίο­υ συντήρησης αγγείων και μικροτεχνί­ας, στο οποίο θα ξεναγηθούν τριάντα τυχεροί.
Αποψη του εργαστηρίο­υ συντήρησης αγγείων και μικροτεχνί­ας, στο οποίο θα ξεναγηθούν τριάντα τυχεροί.
 ??  ?? Ειδώλιο γυναικείας μορφής από τη Μύρινα. 200-160 π.Χ.
Ειδώλιο γυναικείας μορφής από τη Μύρινα. 200-160 π.Χ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece