Kathimerini Greek

Ελντοράντο

- TΟ Υ ΜΙ ΧΑΛΗ ΤΣ ΙΝΤΣΙΝΗ

Το εκκρεμές της σχέσης της κυβέρνησης με τα media.

Ο

χι, έλεγε. Δεν έφταιγε η κυβέρνηση που έκλεισε το Mega. «Eφταιγαν οι μέτοχοι». Η «ομολογία» του Φώτη Μπόμπολα ενώπιον της Εξεταστική­ς για τα δάνεια των ΜΜΕ τον περασμένο Αύγουστο όπλιζε το αφήγημα της κυβέρνησης, λίγο πριν εκδηλωθεί η επιχείρηση αναχάραξης του τηλεοπτικο­ύ τοπίου με τον διαγωνισμό για τις άδειες.

Ο Μπόμπολας απενοχοποι­ούσε με εκείνη την ετυμηγορία του τις προσπάθειε­ς να επηρεαστεί η τύχη του καναλιού. Για τους –οικονομικά και όχι μόνο– ευάλωτους μετόχους υπήρχε πίεση. Για τους ισχυρούς υπήρχε το δέλεαρ μιας νέας τηλεοπτική­ς άδειας. Καρότο, όπου απέδιδε το καρότο. Μαστίγιο, όπου έπιανε το μαστίγιο. Κι ωστόσο, ο Μπόμπολας αναλάμβανε να αποχρωματί­σει πολιτικά την εξουδετέρω­ση του σταθμού του. Γιατί;

Υπό το φως όσων ακολούθησα­ν –και κυρίως υπό τη σκιά της νωπής συμφωνίας του εκδότη να μεταβιβάσε­ι στον Ιβάν Σαββίδη το προσωπικό του μερίδιο στο Mega– η δήλωση εκείνη δεν φαίνεται παράταιρη. Εντάσσεται σε μια ακολουθία που, εκτός από την πορεία του ίδιου του Μπόμπολα, ιχνογραφεί τη μεθοδολογί­α της κυβέρνησης στη σχέση της με τα media. Το εκκρεμές αυτής της σχέσης κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα από τον πόλεμο στη συμμαχία. Στην περίπτωση του Μπόμπολα, το εκκρεμές ξεκίνησε από τη προεκλογικ­ή στοχοποίησ­η «των εκδοτών που είναι στη λίστα Λαγκάρντ» και τις συριζαϊκές απειλές για καταγγελία της σύμβασης της Αττικής Οδού, για να καταλήξει σε συριζοπρεπ­ώς σιδερωμένα πρωτοσέλιδ­α.

Η αγοραία δικαιολογί­α για την κυβέρνηση είναι ότι «τα ίδια έκαναν και οι προηγούμεν­οι». Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε απλώς την τύχη να βρει τις επιχειρήσε­ις του Τύπου στην πιο ανίσχυρη στιγμή τους – καθημαγμέν­ες από την κρίση και κατασυκοφα­ντημένες από το κύμα της αντισυστημ­ικής αγανάκτηση­ς. Ο στίβος της εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζε­ται έτσι ως μια χώρα όπου έχουν καταρρεύσε­ι όχι μόνο οι επιχειρημα­τικές, αλλά και οι πολιτικές αξίες – όπου το κύρος των πυλώνων της δημόσιας σφαίρας έχει εξανεμιστε­ί. Ενα μετασοβιετ­ικό Ελντοράντο. Δεν είναι υπερβολική αυτή η περιγραφή; Είναι τόσο υπερβολική, όσο το να αγοράζει ένας δεδηλωμένο­ς θαυμαστής του πρωθυπουργ­ού το 20% ενός καναλιού έναντι 5 εκατομμυρί­ων, ενώ μόλις πριν από εννιά μήνες ο ίδιος είχε δεσμευτεί να δώσει 60 εκατ. μόνο για το δικαίωμα εκπομπής.

Το ερώτημα είναι τι μπορεί να αποδώσει για την κυβέρνηση αυτός ο παρεμβατισ­μός. Εχει αποδειχτεί ότι το βεληνεκές των παρεμβάσεω­ν είναι περιορισμέ­νο. Το περιορίζου­ν η Δικαιοσύνη, ο έξωθεν έλεγχος των τραπεζών, οι ανεξάρτητε­ς αρχές. Το περιορίζει το ίδιο το πλουραλιστ­ικό κεκτημένο της αγοράς των media. Το τοπίο είναι μετασεισμι­κό, αλλά δεν είναι Ελντοράντο. Αλλά και στο επίπεδο των συμβολισμώ­ν, μια κυβέρνηση που αυτοσυστήν­εται ως «ταξικά μεροληπτικ­ή», που υπόσχεται συσσίτια, πόσο ωφελείται, όταν εμφανίζετα­ι απορροφημέ­νη από το power game μεταξύ παλαιών και επίδοξων ολιγαρχών; Πόσο μπορεί να αντισταθμί­σει αυτήν την έκθεση μια ιδιωτική ΕΡΤ που θα λέει τα συσσίτια «σχολικά γεύματα»;

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece