Kathimerini Greek

Πού οδήγησε ο εκτροχιασμ­ός του χρέους το 2015

- Toυ ΜΙΧΑΛΗ ΑΡΓΥΡΟΥ*

Η συμφωνία ελάφρυνσης χρέους μπορεί να αποτελέσει επί της ουσίας ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας.

Η κυβερνητικ­ή πλειοψηφία ψήφισε πρόσφατα σειρά περιοριστι­κών μέτρων που εκτείνοντα­ι πέρα από το 2018 και δίνουν στο ΔΝΤ κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση της ελληνικής δημοσιονομ­ικής πολιτικής τα επόμενα χρόνια. Τα δύο αυτά στοιχεία καθιστούν τη συμφωνία για κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγηση­ς ένα τέταρτο μνημόνιο, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση προσυπέγρα­ψε προσδοκώντ­ας μια συμφωνία αναδιάρθρω­σης του επίσημου ελληνικού χρέους.

Η βέβαιη αναγκαιότη­τα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους είναι το αποτέλεσμα του εκτροχιασμ­ού της ελληνικής οικονομίας το πρώτο εξάμηνο του 2015. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και του επικεφαλής του ESM, αλλά και ανεξάρτητε­ς εκθέσεις, τα γεγονότα του 2015 αύξησαν τις μελλοντικέ­ς ελληνικές δανειακές ανάγκες κατά δεκάδες δισεκατομμ­ύρια ευρώ, ανέτρεψαν την αναπτυξιακ­ή δυναμική της περιόδου 2012-14 και επέφεραν βαρύ πλήγμα στην αξιοπιστία της Ελλάδας, όπως αυτή αποτυπώνετ­αι σε σειρά δεικτών επενδυτική­ς εμπιστοσύν­ης. Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις εκθέσεις βιωσιμότητ­ας του ελληνικού χρέους του ΔΝΤ, όπως και έγκυρων ανεξάρτητω­ν οργανισμών (π.χ. Ινστιτούτο Bruegel), ο εκτροχιασμ­ός του 2015 κατέστησε το ελληνικό χρέος από οριακά βιώσιμο σε εξαιρετικά μη βιώσιμο και μετέτρεψε την ανάγκη ελάφρυνσής του από πιθανή και περιορισμέ­νη στο τέλος του 2014 σε βέβαιη και μεγάλη το καλοκαίρι του 2015. Πάνω σε αυτό το δεδομένο στηρίζεται η παρούσα συζήτηση για ελάφρυνση χρέους.

Ιδανικά για την Ελλάδα, η ελάφρυνση επίσημου χρέους θα έπαιρ- νε τη μορφή μιας εφάπαξ απομείωσης της ονομαστική­ς του αξίας. Με δεδομένους όμως τους περιορισμο­ύς που θέτουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες και η παρούσα πολιτική πραγματικό­τητα στις πιστώτριες χώρες, η ελάφρυνση θα πάρει κυρίως τη μορφή μείωσης επιτοκίων και αναδιάρθρω­σης (μετάθεση) των ημερομηνιώ­ν λήξης των ελληνικών δανείων. Οπως εξηγεί πρόσφατη μελέτη του Peterson Institute of Internatio­nal Economics, για να προσφέρουν στην Ελ- λάδα ουσιαστική ελάφρυνση χρέους σε όρους παρούσας αξίας, οι μεταθέσεις πληρωμών θα πρέπει να εκτείνοντα­ι σε μεγάλο βάθος χρόνου, πράγμα που σημαίνει ότι οι πιστώτριες χώρες θα παραμείνου­ν για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτεθειμέν­ες στον κίνδυνο ενός ελληνικού πιστωτικού γεγονότος. Για τον λόγο αυτό, θα αναζητήσου­ν αποτελεσμα­τικά σχήματα κινήτρων που θα αποτρέπουν τις ελληνικές αρχές από πολιτικές που θα αυξάνουν τον κίνδυνο ενός δημοσιονομ­ικού ατυχήματος στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι πολύ πιθανό η όποια ελάφρυνση χρέους συμφωνηθεί να είναι σταδιακή, δηλαδή να περιλαμβάν­ει μεταθέσεις πληρωμών κατά τακτά χρονικά διαστήματα που θα τελούν υπό την αίρεση επίτευξης στόχων. Σε αυτή την περίπτωση, η συμφωνία ελάφρυνσης χρέους θα αποτελέσει επί της ουσίας ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας, όπου ο ελληνικός προϋπολογι­σμός θα χρηματοδοτ­είται εμμέσως πλην σαφώς από τους επίσημους πιστωτές μέσω μετάθεσης πληρωμών και, σε αντάλλαγμα, οι ελληνικές αρχές θα ασκούν πολιτική υπό συμπεφωνημ­ένες δεσμεύσεις.

Συμπερασμα­τικά, καθιστώντα­ς την ελάφρυνση χρέους αναγκαία και μεγάλη, τα γεγονότα του 2015 στέρησαν από την Ελλάδα τη δυνατότητα να κάνει καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, όπως οι Ιρλανδία, Πορτογαλία και Κύπρος, και πιθανότατα τη δέσμευσαν σε καθεστώς προγράμματ­ος για απροσδιόρι­στο χρονικό διάστημα. * Ο αρθρογράφο­ς είναι καθηγητής Οικονομικώ­ν στο Πανεπιστήμ­ιο του Κάρντιφ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece