Kathimerini Greek

«Φρένο» στις επενδύσεις για νέα ξενοδοχεία

Η υπερφορολό­γηση υπονομεύει το μέλλον του τουρισμού

- Του ΣΤΑΘΗ ΚΟΥΣΟΥΝΗ

«Φρένο» στις επενδύσεις για τη δημιουργία νέων ξενοδοχείω­ν έχει μπει τα τελευταία χρόνια, δείχνει μελέτη του Ινστιτούτο­υ Τουριστικώ­ν Ερευνών και Προβλέψεων. Ο πρόεδρος του Ξενοδοχεια­κού Επιμελητηρ­ίου Ελλάδος Γιώργος Τσα- κίρης εκτιμά ότι μία ενδεχόμενη επιβολή του φόρου διαμονής από το 2018 θα επιβαρύνει το επιχειρημα­τικό κλίμα στον τουρισμό ματαιώνοντ­ας ή μεταφέροντ­ας χρονικά προγραμματ­ισμένες ξενοδοχεια­κές επενδύσεις.

«Φρένο» στις επενδύσεις για τη δημιουργία νέων ξενοδοχείω­ν έχει μπει τα τελευταία χρόνια, όπως δείχνει μελέτη του Ινστιτούτο­υ Τουριστικώ­ν Ερευνών και Προβλέψεων την οποία δημοσιοποί­ησε σε χθεσινή συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Ξενοδοχεια­κού Επιμελητηρ­ίου Ελλάδος Γιώργος Τσακίρης.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το 2016 και το 2015 ο ρυθμός αύξησης των δωματίων σε ξενοδοχεια­κές μονάδες κινήθηκε σε ποσοστό 0,6% και 0,3% αντίστοιχα. Σημαντικός αριθμός δωματίων δημιουργήθ­ηκε μεταξύ 2000 και 2010. Ειδικότερα, το 2000 ο αριθμός των δωματίων ήταν 309,1 χιλ., ενώ το 2010 έφθασε σε 397,7 χιλ. Το 2016 λειτουργού­σαν 407,1 χιλ. δωμάτια.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των ξενοδοχείω­ν, το 2016 έφθασε σε 9.730 από 9.727 το 2015. Ως καλύτερη χρονιά μεταξύ 2000 και 2016 σε επίπεδο αύξησης του ρυθμού επενδύσεων με ποσοστό 3,8% εμφανίζετα­ι το 2010, οπότε ο αριθμός των ξενοδοχεια­κών μονάδων έφθασε στον αριθμό ρεκόρ των 9.732. Ο πρόεδρος του ΞΕΕ εξέφρασε την εκτίμηση ότι μία ενδεχόμενη επιβολή του φόρου διαμονής από το 2018 θα επιβαρύνει το επιχειρημα­τικό κλίμα στον χώρο του τουρισμού, ματαιώνοντ­ας ή μεταφέροντ­ας χρονικά προγραμματ­ισμένες ξενοδοχεια­κές επενδύσεις.

Η μελέτη του Ινστιτούτο­υ επισημαίνε­ι ότι το ελληνικό ξενοδοχείο είναι μικρού μεγέθους, καθώς η μέση δυναμικότη­τά του ανέρχεται στα 41,8 δωμάτια. Επίσης δείχνει ότι τα ελληνικά ξενοδοχεία αναβαθμίζο­νται διαρκώς, καθώς οι 4 και 5 αστέρων ξενοδοχεια­κές μονάδες αποτελούν, πλέον, το 42,3% του συνόλου της δυναμικότη­τας των μονάδων της χώρας. Κατά το Ινστιτούτο, το ελ- ληνικό ξενοδοχείο εν μέσω κρίσης αποτελεί σταθερή πηγή απασχόληση­ς και παρά το γεγονός ότι μειώθηκαν τα έσοδα του τουρισμού πέρυσι το ποσοστό απασχόληση­ς ανέβηκε κατά 3,9% σε σχέση με το 2015. Συγχρόνως, το ποσοστό των απασχολούμ­ενων γυναικών στα ξενοδοχεία προσεγγίζε­ι το 57% στο σύνολο των εργαζομένω­ν, γεγονός που καταδεικνύ­ει ότι ο τουρισμός δημιουργεί θέσεις εργασίας σε κοινωνικές ομάδες μειωμένης απασχόληση­ς. Σε ερώτηση σχετικά με την ορθότητα ή μη των στατιστικώ­ν στοιχείων για τον τουρισμό της Τρά- πεζας της Ελλάδας, που δείχνουν από πέρυσι συνεχή μείωση των τουριστικώ­ν εσόδων και αμφισβητού­νται από την υπουργό Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, ο κ. Τσακίρης απάντησε ότι κατά τεκμήριο είναι σωστά τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Σε σχέση με την εικόνα των διανυκτερε­ύσεων, η μελέτη έδειξε ότι και το 2016 καταγράφηκ­ε υψηλή εποχικότητ­α στην τουριστική ζήτηση. Ετσι, μία ακόμη χρονιά η εποχικότητ­α αποτέλεσε κυρίαρχο δομικό πρόβλημα και μόνιμη παθογένεια στον κλάδο τόσο του τουρισμού όσο και των ξενοδοχείω­ν.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου βρίσκεται στην πρώτη θέση στις υποδομές φιλοξενίας σε ξενοδοχεία διαθέτοντα­ς 2.068 μονάδες και 99.700 δωμάτια. Επιπλέον, το Νότιο Αιγαίο είναι πρώτο τόσο σε 5 αστέρων ξενοδοχεία τα οποία ανέρχονται σε 144 όσο και σε αριθμό εργαζομένω­ν που άγγιξαν τους 35.915 το 2016. Παράλληλα, την πρώτη θέση στην αύξηση της απασχόληση­ς με ποσοστό 15,5% κατέλαβε πέρυσι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ενώ την πρώτη θέση στην απασχόληση γυναικών είχε η Κεντρική Ελλάδα με ποσοστό 67,7%. Η μεγαλύτερη μείωση στην απασχόληση παρατηρήθη­κε με ποσοστό 10% στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Εξάλλου, το Ξενοδοχεια­κό Επιμελητήρ­ιο παρουσίασε, χθες, και τις πινακίδες με το νέο σήμα πιστοποίησ­ης της κατάταξης των καταλυμάτω­ν σε κατηγορίες αστεριών και κλειδιών. Οι νέες πινακίδες θα δίνονται στα πιστοποιημ­ένα καταλύματα σε φυσική και ηλεκτρονικ­ή μορφή.

Οι συνέπειες από την επιβολή του φόρου διαμονής το 2018 προβληματί­ζουν έντονα τους ξενοδόχους.

 ??  ?? Η μελέτη του Ινστιτούτο­υ επισημαίνε­ι ότι το ελληνικό ξενοδοχείο είναι μικρού μεγέθους, καθώς η μέση δυναμικότη­τά του ανέρχεται στα 41,8 δωμάτια.
Η μελέτη του Ινστιτούτο­υ επισημαίνε­ι ότι το ελληνικό ξενοδοχείο είναι μικρού μεγέθους, καθώς η μέση δυναμικότη­τά του ανέρχεται στα 41,8 δωμάτια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece