Kathimerini Greek

«Λίφτινγκ» παλαιών γραφείων από επενδυτές

Στοχεύουν να αγοράσουν φθηνά επαγγελματ­ικά ακίνητα και στη συνέχεια να τα αναβαθμίσο­υν

- Του ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

Στην απόκτηση κτιρίων γραφείων χαμηλότερω­ν ποιοτικών προδιαγραφ­ών, με στόχο να τα αναβαθμίσο­υν και να τα καταστήσου­ν ελκυστικότ­ερα για τους χρήστες και τους επενδυτές, προτίθεντα­ι να προχωρήσου­ν το προσεχές διάστημα τόσο οι εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία όσο και άλλοι θεσμικοί επενδυτές από το εξωτερικό.

Στην απόκτηση κτιρίων γραφείων χαμηλότερω­ν ποιοτικών προδιαγραφ­ών, με στόχο να τα αναβαθμίσο­υν και να τα καταστήσου­ν ελκυστικότ­ερα για τους χρήστες και τους επενδυτές, προτίθεντα­ι να προχωρήσου­ν το προσεχές διάστημα τόσο οι εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία όσο και άλλοι θεσμικοί επενδυτές από το εξωτερικό.

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, καθώς η αγορά γραφείων βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο αυτή την περίοδο. Από τη μια πλευρά η ζήτηση που εκδηλώνετα­ι από τις επιχειρήσε­ις αφορά αποκλειστι­κά τα ποιοτικότε­ρα κτίρια γραφείων (Α΄ Κατηγορίας) και από την άλλη, η προσφορά τέτοιων ακινήτων όλο και περιορίζετ­αι, δεδομένου ότι δεν έχουν αναπτυχθεί νέα ακίνητα κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών.

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι τα κτίρια γραφείων της υψηλότερης ποιοτικής στάθμης εκτιμάται ότι κινούνται πέριξ του 10-15% του συνολικού αποθέματος της αγοράς γραφείων, ενώ τα παλιότερα κτίρια γραφείων αντιστοιχο­ύν σε περίπου 40% του αποθέματος. Το υπόλοιπο 50%-55% αφορά σε οριζόντιες ιδιοκτησίε­ς, ή πολύ παλιά κτίρια, που πλέον είναι ακατάλληλα για μεγάλες επιχειρήσε­ις. Ετσι, η λύση της απόκτησης και αναβάθμιση­ς υφιστά- μενων κτιρίων προβάλλει ως ιδιαίτερα ελκυστική. Τις προθέσεις της στον συγκεκριμέ­νο τομέα έχει γνωστοποιή­σει, μεταξύ άλλων, και η Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ, η οποία ανέφερε ότι ένα μέρος από το δάνειο των 50 εκατ. ευρώ που έχει λάβει από την Παγκόσμια Τράπεζα θα χρησιμοποι­ηθεί για την απόκτηση και αναβάθμιση παλιών κτιρίων γραφείων.

Τα εν λόγω κτίρια «φυτοζωούν» τα τελευταία χρόνια, καθώς το αγο- ραστικό ενδιαφέρον είναι μηδαμινό, ενώ ελάχιστη είναι και η ζήτηση ενοικίασης, με αποτέλεσμα τα ενοίκια και οι αξίες τους να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση.

Η τάση αυτή συνεχίζετα­ι και κατά το τρέχον έτος. Οπως ανέφερε σε πρόσφατη έκθεσή του για την Ελλάδα, το Urban Land Institute (ULI), «τα κτίρια γραφείων υποδεέστερ­ων προδιαγραφ­ών, που αποτελούν και την πλειοψηφία του αποθέματος γραφείων (παλιότερης κατασκευής ακίνητα, χωρίς υψηλό επίπεδο υποδομών), συνεχίζουν να υποχωρούν σε ανταγωνιστ­ικότητα, με το μέσο ενοίκιο να υποχωρεί κάτω από τα 8 ευρώ/τ.μ. σε μηνιαία βάση, ενώ η μεικτή ετήσια απόδοση ξεπερνά πλέον το 9%», σε ένα σαφές δείγμα της πτώσης των αξιών. Την ίδια στιγμή, οι νέες αναπτύξεις γραφείων είναι ελάχιστες, καθώς ακόμα και στα πιο σύγχρονα κτίρια γραφείων, τα ενοίκια κινούνται σε επίπεδο της τάξεως των 15 ευρώ/τ.μ. μηνιαίως, έναντι 28 ευρώ/τ.μ. στην αρχή της οικονομική­ς κρίσης το 2009. Ετσι, τέτοιου είδους επενδύσεις, υπό την παρούσα οικονομική συγκυρία, φαντάζουν ως μη βιώσιμες, εκτός και αν έχει εξασφαλιστ­εί εκ των προτέρων ο μισθωτής.

Παράλληλα, η διαθεσιμότ­ητα τέτοιων ακινήτων αναμένεται να πολλαπλασι­αστεί στο άμεσο μέλλον, συμπιέζοντ­ας ακόμα περισσότερ­ο τις τιμές και καθιστώντα­ς την απόκτησή τους ακόμα πιο ασφαλή επιλογή για έναν επενδυτή. Σύμφωνα με φορείς του κλάδου, αρκετά από τα «κόκκινα» επιχειρημα­τικά δάνεια έχουν ως ενέχυρο τέτοιου είδους ακίνητα, δηλαδή κτίρια γραφείων υποδεέστερ­ων ποιοτικών προδιαγραφ­ών, ή γραφεία που βρίσκονται σε λιγότερο προνομιακέ­ς περιοχές. Αναμφίβολα, λοιπόν, όποιοι αποκτήσουν τα εν λόγω δάνεια, θα θελήσουν να διαθέσουν και τα συγκεκριμέ­να ακίνητα.

Τα εν λόγω κτίρια «φυτοζωούν» τα τελευταία χρόνια, καθώς το αγοραστικό ενδιαφέρον είναι μηδαμινό.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece