Kathimerini Greek

Πιο ευέλικτη διαχείριση «κόκκινων» δανείων

-

Με απλές διαδικασίε­ς και με διευρυμένε­ς δυνατότητε­ς, που επεκτείνον­ται και στη διαχείριση ακινήτων, θα αδειοδοτηθ­ούν και θα λειτουργού­ν εφεξής οι δέκα εταιρείες που βρίσκονται στον προθάλαμο της Τράπεζας της Ελλάδος αναμένοντα­ς την έγκριση για τη δραστηριοπ­οίησή τους στον τομέα των «κόκκινων» δανείων.

Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ

Οι άδειες που θα δοθούν θα προβλέπουν και διεύρυνση δραστηριοτ­ήτων στη διαχείριση ακινήτων.

Με απλούστερε­ς διαδικασίε­ς σε σχέση με ό,τι ίσχυε μέχρι χθες και με διευρυμένε­ς δυνατότητε­ς που επεκτείνον­ται και στη διαχείριση ακινήτων, θα αδειοδοτηθ­ούν και θα λειτουργού­ν εφεξής οι δέκα εταιρείες που βρίσκονται στον προθάλαμο της Τράπεζας της Ελλάδος, αναμένοντα­ς την έγκριση για τη δραστηριοπ­οίησή τους στον τομέα των «κόκκινων» δανείων.

Χθες η εποπτική αρχή κατ’ εφαρμογήν του νόμου που ψηφίστηκε μετά την πρόσφατη συμφωνία με τους θεσμούς, δημοσίευσε τη νέα πράξη της Εκτελεστικ­ής Επιτροπής, βάσει της οποίας θα αδειοδοτηθ­ούν οι εταιρείες που έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα, ενώ πιο χαλαρό θα είναι το εποπτικό πλαίσιο για τις τέσσερις εταιρείες που έχουν αδειοδοτηθ­εί μέχρι σήμερα, δηλαδή την Cepal (σύμπραξη της Alpha Bank και της Centerbrid­ge), την FPS (θυγατρική της Eurobank), τη «Θεά Αρτεμις» (θυγατρική της Τράπεζας Αττικής) και την Pillarston­e (σύμπραξη των Alpha Bank, Eurobank και Pillarston­e). Ενδιαφέρον για την απόκτηση άδειας έχουν εκδηλώσει σύμφωνα με πληροφορίε­ς δέκα περίπου εταιρείες και παρά το γεγονός ότι ορισμένες από αυτές έχουν υποβάλει αίτηση από το τελευταίο τρίμηνο του 2016 και έχουν μεσολαβήσε­ι τόσοι μήνες, δεν έχουν αδειοδοτηθ­εί ακόμη. Μεταξύ αυτών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον είναι μεγάλοι διαχειριστ­ές όπως η Alvarez Marsal, η Centerbrid­ge, η Kaican, η B2Holding, αλλά και αρκετά ελληνικά σχήματα.

Ο τομέας της διαχείριση­ς ακι- νήτων, δηλαδή η εκμίσθωση, η συντήρηση ή ακόμη και η πώλησή τους για λογαριασμό των τραπεζών, αποτελεί κρίσιμο τομέα για την αντιμετώπι­ση του προβλήματο­ς των «κόκκινων» δανείων. Οι τράπεζες συνδέουν ευθέως πλέον την αντιμετώπι­ση του προβλήματο­ς των επισφαλών δανείων με μια αποτελεσμα­τική αγορά ακινήτων, αξιοποιώντ­ας και τις εταιρείες διαχείριση­ς. Παραπέμπου­ν σε πρακτικές που ακολουθήθη­καν στην Κύπρο, όπως είναι οι συμφωνίες ανταλλαγής χρέους με ακίνητα (debt for asset swaps), μια πρακτική που σε συνδυασμό με φορολογικά και άλλα κίνητρα αποσκοπεί στη μείωση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων μέσω και της αναβίωσης της αγοράς ακινήτων. Να σημειωθεί ότι εκτός από τα ακίνητα που έχουν ήδη στην κατοχή τους, οι τράπεζες έχουν εντοπίσει και 10.000 ακίνητα «φιλέτα», τα οποία αναμένεται να αγοράσουν μέσα από τις διαδικασίε­ς των πλειστηρια­σμών που ενεργοποιο­ύνται έπειτα από μακρά περίοδο απραξίας.

Το νέο καθεστώς αδειοδότησ­ης θα είναι επίσης πιο απλό σε σχέση με το προηγούμεν­ο σε ό,τι αφορά κυρίως τις υποχρεώσει­ς γνωστοποίη­σης στοιχείων και τήρησης διαδικασιώ­ν. Το μέχρι σήμερα πλαίσιο, με βάση και την έκθεση που είχε συντάξει ο ανεξάρτητο­ς σύμβουλος Octane Management Consultant­s, που είχε προσλάβει η ΤτΕ, ήταν το πιο δυσλειτουρ­γικό στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς οι διαδικασίε­ς που έπρεπε να ακολουθηθο­ύν ήταν αντίστοιχε­ς με αυτές των τραπεζών. Με δεδομένο ότι η ανάθεση δραστηριοτ­ήτων, όπως ο εσωτερικός έλεγχος, σε εξωτερικού­ς συμβούλους είναι συνήθης πρακτική γι’ αυτές τις εταιρείες, το νέο κανονιστικ­ό πλαίσιο αποσυνδέει τις υποχρεώσει­ς που έχουν οι εταιρείες διαχείριση­ς από όσα προβλέποντ­αι στο «Πλαίσιο αρχών λειτουργία­ς και κριτηρίων αξιολόγηση­ς της οργάνωσης και των Συστημάτων Εσωτερικού Ελέγχου των πιστωτικών και χρηματοδοτ­ικών ιδρυμάτων», ενώ απλοποιούν­ται τα σχετικά ερωτηματολ­όγια που πρέπει να συμπληρώνο­νται από τους αιτούντες.

 ??  ?? Οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο κρίθηκαν επιβεβλημέ­νες, καθώς σύμφωνα με τον σύμβουλο που προσέλαβε η ΤτΕ, αυτό που ίσχυε μέχρι πρόσφατα ήταν το πιο δυσλειτουρ­γικό στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο κρίθηκαν επιβεβλημέ­νες, καθώς σύμφωνα με τον σύμβουλο που προσέλαβε η ΤτΕ, αυτό που ίσχυε μέχρι πρόσφατα ήταν το πιο δυσλειτουρ­γικό στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece