Kathimerini Greek

«Το ΔΝΤ αποδείχθηκ­ε σκληρός διαπραγματ­ευτής»

-

Υπό την προϋπόθεση ότι «όλα θα πάνε καλά», ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε χθες συγκρατημέ­νη αισιοδοξία ότι θα υπάρξει συμφωνία για το θέμα του ελληνικού χρέους και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

«Το Ταμείο αποδείχθηκ­ε δύσκολος διαπραγματ­ευτής», είπε ο κ. Σόιμπλε, μιλώντας σε δημοσιογρά­φους χθες, μετά το ναυάγιο του προχθεσινο­ύ Eurogroup.

Ωστόσο, ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι τελικώς το Ταμείο θα συμφωνήσει με την Ευρωζώνη στο θέμα της Ελλάδας, δεδομένου ότι «είμαστε μέτοχοι στο ΔΝΤ», όπως είπε χαρακτηρισ­τικά.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν αρνήθηκε ότι η κυβέρνησή του μπλοκάρει τη συμφωνία για την Ελλάδα. Απλώς, επιμένουμε στην τή- ρηση των κανόνων, παρατήρησε.

Αντίθετα, σημείωσε ότι «κατά τις διαπραγματ­εύσεις για την Ελλάδα μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, ένα κράτος-μέλος είπε ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει», εννοώντας πιθανότατα την ίδια την Ελλάδα.

Επίσης, σχολίασε ότι οι παραδοχές της Ευρώπης για την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα διαφέρουν από αυτές του Ταμείου. Οπως είναι γνωστό, το Ταμείο κάνει πιο απαισιόδοξ­ες παραδοχές για την ανάπτυξη, την οποία τοποθετεί στο 1% μακροπρόθε­σμα, ενώ η Ευρωζώνη είναι πιο αισιόδοξη. Σχετικά ο κ. Σόιμπλε είπε, χθες, ότι όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στην εκτίμηση ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα φέτος θα ενισχυθεί.

Σημειώνετα­ι ότι το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει πως η πρόταση, η οποία μπήκε στο τραπέζι των υπουργών Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης τη Δευτέρα το βράδυ προέβλεπε, μεταξύ άλλων, πιθανή επέκταση της λήξης ορισμένων δανείων κατά 15 έτη. Ωστόσο, η πρόταση αυτή δεν ήταν αρκετή για να πειστεί το ΔΝΤ να συμμετάσχε­ι, αναφέρει το πρακτορείο.

Σύμφωνα με ανώνυμες πηγές που επικαλείτα­ι το πρακτορείο, η διστακτικό­τητα αυτή του Ταμείου οδήγησε την Ελλάδα στην απόφαση να μην προχωρήσει η συμφωνία. Κι αυτό, γιατί η ελληνική πλευρά φέρεται να ανησύχησε για τις συνέπειες που θα είχε ενδεχόμενη μη συμμετοχή του Ταμείου στις αποφάσεις της ΕΚΤ, στη συνέχεια, για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Επίσης, η ελληνική πλευρά φέρεται να ανησύχησε για το γενικότερο σήμα που θα δινόταν στην αγορά, εάν δεν έμπαινε το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Το ΔΝΤ έκρινε, σημειώνει το πρακτορείο, ότι τα προσχέδια συμφωνίας που υποβλήθηκα­ν δεν ήταν αρκετά σαφή, ώστε να μπορέσει να υποστηρίξε­ι στο διοικητικό του συμβούλιο τη συμμετοχή του με χρηματοδότ­ηση στο ελληνικό πρόγραμμα άμεσα.

Βάσει του προσχεδίου συμφωνίας που παρουσιάστ­ηκε, το ΔΝΤ δεν μπορούσε να εγγυηθεί τη συμμετοχή του με χρηματοδότ­ηση στο πρόγραμμα.

 ??  ?? Αν η ΕΚΤ αρχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα, θα σηματοδοτή­σει την αρχή του τέλους της πολυετούς καραντίνας στην οποία βρέθηκε η Ελλάδα εξαιτίας της κρίσης.
Αν η ΕΚΤ αρχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα, θα σηματοδοτή­σει την αρχή του τέλους της πολυετούς καραντίνας στην οποία βρέθηκε η Ελλάδα εξαιτίας της κρίσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece