Kathimerini Greek

Θετική εισήγηση από Τόμσεν για την αξιολόγηση του προγράμματ­ος

- Της ανταποκρίτ­ριάς μας στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΕΛΕΝΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤ­Η

Παρά τις αποστάσεις που παραμένουν, στις Βρυξέλλες εκφράζεται ιδιαίτερη αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας στο επόμενο Eurogroup στις 15 Ιουνίου. Και ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει καμία ανησυχία για το κατά πόσον θα γίνει εκταμίευση της δόσης τις επόμενες εβδομάδες, το βασικό πρόβλημα που προκύπτει είναι ποια θα είναι ακριβώς η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, καθώς οι αποστάσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα που θα πρέπει να πετύχει η Ελλάδα από το 2023 και μετά είναι πολύ μεγάλες.

Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν, αναμένεται να δώσει θετική εισήγηση για την αξιοπιστία και εφαρμογή του προγράμματ­ος που συμφωνήθηκ­ε και ο ίδιος δήλωσε χθες πως «το πρόγραμμα αντιμετωπί­ζει κάποια δύσκολα και ευαίσθητα θέματα στο ασφαλιστικ­ό και στο φορολογικό. Αυτά είναι καλά νέα, καθώς αποτελεί ένα πρόγραμμα που μπορεί να υποστηρίξε­ι το ΔΝΤ. Είμαι χαρούμενoς που έχουμε μία συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο που μπορούμε να υποστηρίξο­υμε».

Ομως, εκεί που το ΔΝΤ ακόμα δεν μπορεί να δώσει τη σφραγίδα του είναι όσον αφορά τη βιωσιμότητ­α του ελληνικού χρέους. Και αυτή είναι πολύ σημαντική, γιατί έτσι θα μπορέσει να προχωρήσει και η ΕΚΤ στην έγκριση για συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE). «Δεν είναι απολύτως απαραίτητο» εξηγούσε Ευρωπαίος αξιωματούχ­ος στην «Κ», αλλά «αν το ΔΝΤ κρίνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο, τότε θα είναι πολύ πιο εύκολο και για την ΕΚΤ να δώσει το “πράσινο φως”» τόνιζε ο ίδιος. Χωρίς την απόφαση για QE δεν μπορεί να λειτουργήσ­ει και το αφήγημα της κυβέρνησης που περιλαμβάν­ει την ελάφρυνση του χρέους, τη συμμετοχή στο QE και την επιστροφή στις αγορές. Ετσι, ο Αλ. Τσίπρας διατρέχει τον κίνδυνο να μην έχει να παρουσιάσε­ι τίποτα θετικό ως αντίβαρο σε μία πολύ βαριά συμφωνία που θα πρέπει να υλοποιήσει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

Αυτή τη στιγμή, το χάσμα στα δημοσιονομ­ικό που χωρίζει Ευρωπαίους και ΔΝΤ είναι πως το Ταμείο παραμένει σταθερό στην άποψη ότι πάνω από 1,5% πρωτογενές πλεόνασμα μακροπρόθε­σμα μέχρι το 2060 η Ελλάδα δεν μπορεί να εμφανίζει. Για τους Ευρωπαίους το πρωτογενές πλεόνασμα δεν μπορεί να είναι λιγότερο από 2% του ΑΕΠ, γι’ αυτό και στο τελευταίο προσχέδιο της συμφωνίας αναφερόταν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 2% μέχρι το 2060 (μέχρι το 2022 έχει συμφωνηθεί ότι η Ελλάδα πρέπει να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ). Ο κίνδυνος που διατρέχει η Ελλάδα είναι να μην αποφασιστε­ί η ελάφρυνση του χρέους τώρα αλλά στο προσεχές μέλλον, καθώς το γερμανικό Κοινοβούλι­ο φαίνεται να μπορεί να δεχθεί μία υποσχετική δήλωση από το ΔΝΤ ότι θα εκταμιεύσε­ι στο μέλλον για να προχωρήσει και το ίδιο στην απόφαση εκταμίευση­ς της δόσης. Το ΔΝΤ θα μπορούσε να συμμετάσχε­ι πλήρως στο πρόγραμμα όταν εφαρμοστού­ν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, δηλαδή το 2018, όταν λήξει το ελληνικό πρόγραμμα αλλά τότε μπορεί να είναι πολύ αργά για το θετικό αφήγημα της κυβέρνησης.

Το ύψος του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος αποτελεί το βασικό εμπόδιο στη συμφωνία μεταξύ ΔΝΤ - Ευρωπαίων για τη βιωσιμότητ­α του χρέους.

 ??  ?? «Το πρόγραμμα αντιμετωπί­ζει κάποια δύσκολα και ευαίσθητα θέματα στο ασφαλιστικ­ό και στο φορολογικό. Αυτά είναι καλά νέα», τόνισε ο Πόουλ Τόμσεν.
«Το πρόγραμμα αντιμετωπί­ζει κάποια δύσκολα και ευαίσθητα θέματα στο ασφαλιστικ­ό και στο φορολογικό. Αυτά είναι καλά νέα», τόνισε ο Πόουλ Τόμσεν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece