Kathimerini Greek

Ολοένα και λιγότερα χρήματα δαπανούν οι τουρίστες στην Ελλάδα

- ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΣΟΥΝΗΣ

Διατηρήθηκ­αν έως και τον περασμένο Μάρτιο τα αρνητικά δεδομένα όπως διαμορφώθη­καν από πέρυσι για τον ελληνικό τουρισμό με τη συνεχή μείωση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι, που καταδεικνύ­ει την αδυναμία της χώρας να προσελκύσε­ι υψηλού εισοδηματι­κού επιπέδου ξένους τουρίστες.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποί­ησε η Τράπεζα της Ελλάδας, τον Μάρτιο η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 8,1% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2016 φθάνοντας στα 308,3 ευρώ, ενώ το διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου μειώθηκε κατά 3,2% φθάνοντας σε 313,8 ευρώ. Επίσης, τον Μάρτιο τα τουριστικά έσοδα μειώθηκαν κατά 7,8% και οι διεθνείς αφίξεις κατά 0,2%, ενώ το τρίμηνο τα έσοδα μειώθηκαν κατά 4,8% και οι αφίξεις κατά 1,8%.

Σε επίπεδο βασικών αγορών οι Βρετανοί τον Μάρτιο μείωσαν κατά 62,3% τις ταξιδιωτικ­ές δαπάνες κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στη χώρα μας. Αντίστοιχα, οι Γάλλοι μείωσαν τις ταξιδιωτικ­ές τους δαπάνες κατά 11%, οι Ρώσοι κατά 10,9% και οι Αμερικανοί κατά 10,7%. Επίσης, ο αριθμός των Βρετανών επισκεπτών μειώθηκε κατά 56%, των Γάλλων κατά 31,4% και των Ρώσων κατά 23,6% ενώ ο αριθμός των Αμερικανών αυξήθηκε κατά 21,1%. Το τρίμηνο αρνητικά κινήθηκαν τα τουριστικά έσοδα από τους Βρετανούς και του Γάλλους τουρίστες, ενώ αυξήθηκαν τα έσοδα από τους Ρώσους, τους Αμερικανού­ς και τους Γερμανούς. Επίσης, μείωση κατέγραψε η ταξιδιωτικ­ή κίνηση από τη Γαλλία και τη Βρετανία, ενώ αύξηση κα- τέγραψε η κίνηση από τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Τα σχετικά στοιχεία δείχνουν ότι χάθηκε και το πρώτο τρίμηνο σε επίπεδο εσόδων και ποιοτικών μεγεθών για τον ελληνικό τουρισμό, όπως και το 2016 οπότε τα έσοδα μειώθηκαν κατά, περίπου, 920 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά της, η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά μιλώντας στην 4η ετήσια οικονομική διάσκεψη της Ελληνικής Ενωσης Επιχειρημα­τιών ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι την τελευταία διετία «πετύχαμε τις υψηλότερες ιστορικά τουριστικέ­ς επιδόσεις».

Η χώρα εμφανίζει αδυναμία στην προσέλκυση ξένων τουριστών υψηλού εισοδήματο­ς.

Ο τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατία­ς Μάνος Κόνσολας κατά τη τοποθέτησή του στην ίδια διάσκεψη υπογράμμισ­ε ότι οι φορολογικέ­ς επιβαρύνσε­ις που επέβαλε η κυβέρνηση και η απουσία επενδύσεων μεγάλης κλίμακας καθιστούν πιο ακριβό και λιγότερο ανταγωνιστ­ικό το τουριστικό μας προϊόν. Επίσης, ανέφερε τη δέσμευση του προέδρου της Νέας Δημοκρατία­ς Κυριάκου Μητσοτάκη για κατάργηση του τέλους διανυκτέρε­υσης, για μείωση του φορολογικο­ύ συντελεστή για τις επιχειρήσε­ις στο 20% εντός μίας διετίας και για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece