Kathimerini Greek

ΣΔΙΤ για τα απορρίμματ­α της Ηπείρου

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου πήρε χθες η σύμβαση ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτ­ων στην Περιφέρεια Ηπείρου. Η σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί μέσα στον Ιούνιο, καθώς το έργο έχει ήδη ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ για 20 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα λοιπόν με την απόφαση του Ε΄ κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου (αρ. 123/17), η υπογραφή της σύμβασης ανάμεσα στην Περιφέρεια Ηπείρου και την «Αειφορική Ηπείρου», την εταιρεία ειδικού σκοπού και την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (που είναι ο ανάδοχος του έργου) είναι νόμιμη. Το έργο εντάχθηκε στις ΣΔΙΤ (συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα) το 2013 και αφορά στη διαχείριση 150.000 τόνων απορριμμάτ­ων ετησίως από 18 δήμους και την εμπορική εκμετάλλευ­ση των παραγόμενω­ν προϊόντων (ενέργεια, ανα- κυκλώσιμα υλικά, βιοαέριο) για 27 έτη. Η χρηματοδότ­ηση του έργου θα γίνει κατ’ αρχήν με ίδια ή/και δανειακά κεφάλαια του ιδιώτη, ενώ η περιφέρεια θα συμμετέχει (μέσω ΕΣΠΑ) στη χρηματοδότ­ηση της κατασκευής της υποδομής.

Οπως ανέφερε στην «Κ» η αρ-

Η σύμβαση υπογράφετα­ι εντός Ιουνίου, μετά το «πράσινο φως» από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

μόδια αντιπεριφε­ρειάρχης, Τατιάνα Καλογιάννη, η σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί μέσα στον Ιούνιο. Μάλιστα σημειώνει ότι οι απαραίτητε­ς απαλλοτριώ­σεις και η πρόσληψη τεχνικού συμβούλου (υπο-έργα του συνόλου) είχαν ήδη ενταχθεί και χρηματοδοτ­ηθεί από το προηγούμεν­ο ΕΣΠΑ. Η οριστική ένταξη του κυρίως έργου στο νέο ΕΣΠΑ έγινε τον περασμένο Οκτώβριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαγωνιστι­κή διαδικασία, που ξεκίνησε τον Μάιο του 2013, σημαδεύτηκ­ε από πλήθος ενστάσεων και προσφυγών ανάμεσα στους συμμετέχον­τες. Στην α΄ φάση του διαγωνισμο­ύ, στον οποίο συμμετείχα­ν 7 κοινοπραξί­ες, ασκήθηκαν 6 προδικαστι­κές προσφυγές και πέντε αιτήσεις ασφαλιστικ­ών μέτρων στο ΣτΕ (η μία οδήγησε στον αποκλεισμό ενός υποψηφίου). Στη δεύτερη φάση του διαγωνισμο­ύ οι 5 από τους 6 συμμετέχον­τες άσκησαν προδικαστι­κές προσφυγές και 4 προσέφυγαν στο ΣτΕ. Τελικά ανάδοχος αναδείχθηκ­ε η κοινοπραξί­α Archirodon Group- IntrakatEn­vitec, η οποία ωστόσο τον Απρίλιο του 2016 δεν αποδέχθηκε το αίτημα περιφέρεια­ς για παράταση της ισχύος της προσφοράς της και αποχώρησε. Ετσι, ανάδοχος αναδείχθηκ­ε η πρώτη επιλαχούσα ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece