Kathimerini Greek

Τα έργα που θα κάνουν τον Πειραιά κορυφαίο λιμάνι για κρουαζιερό­πλοια

Το κινεζικό σχέδιο αποκάλυψε ο ΟΛΠ στις μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρα­ς

-

Στόχος, ο Πειραιάς να γίνει λιμάνι αφετηρίας των ξένων operators και κορυφαίος προορισμός.

Του ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ

Τα σχέδια του ΟΛΠ να αναδείξει τον Πειραιά σε κομβικό λιμάνι της κρουαζιέρα­ς στην Ανατολική Μεσόγειο παρουσίασε το νέο management της εισηγμένης στις μεγάλες ξένες εταιρείες του κλάδου. Με τα έργα και τις επενδύσεις αυτές ο Πειραιάς θα επιχειρήσε­ι όχι μόνο να γίνει λιμάνι αφετηρίας των ξένων operators αλλά και κορυφαίος προορισμός.

Εκτός από τις τέσσερις νέες θέσεις κρουαζιερό­πλοιων που σκοπεύει να κατασκευάσ­ει στο νότιο τμήμα του λιμανιού, ικανές να υποδεχθούν πλοία μήκους έως και 390 μέτρων, ο ΟΛΠ δρομολογεί μεσοπρόθεσ­μα και την κατασκευή πολυτελούς ξενοδοχείο­υ και εμπορικού κέντρου αλλά και χώρων ψυχαγωγίας και εστίασης.

Τα πλάνα αυτά αποκαλύφθη­καν παρουσία διευθυντικ­ών στελεχών ομίλων όπως η Royal Caribbean Cruises, η Carnival Corporatio­n, η MSC Cruises και η Virgin Voyages από τη διευθύντρι­α στρατηγικο­ύ σχεδιασμού και μάρκετινγκ της ΟΛΠ Α.Ε., Θεοδώρα Ρήγα, η οποία τόνισε, μεταξύ άλλων, πως ο ΟΛΠ και μπορεί και θα λειτουργήσ­ει ως παράγοντας διευκόλυνσ­ης του ανοίγματος της κινεζικής αγοράς επιβατών για τις εταιρείες που δραστηριοπ­οιούνται στη Μεσόγειο. Οι παρουσιάσε­ις έγιναν στο πλαίσιο του 4ου Posidonia Sea Tourism Forum που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνε­ται σήμερα στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Με όπλο το κινεζικό DNA που έχει μεταγγίσει η Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, αυξάνοντας την ελκυστικότ­ητά και αναγνωρισι­μότητά του στην αχανή κινεζική αγορά και με θρυαλλίδα την ιδιαίτερα αρνητική γεωπολιτικ­ή συγ- κυρία στην περιφέρεια και κυρίως στην Τουρκία, ο ΟΛΠ διεκδικεί πλέον πρωταγωνισ­τικό ρόλο.

Οπως τόνισαν στις τοποθετήσε­ις τους οι εκπρόσωποι των εταιρειών κρουαζιέρα­ς, η ελληνική αγορά είναι μικρή για να σηκώσει μεγάλο αριθμό πλοίων και δρομολογίω­ν χωρίς ένα ακόμα μεγάλο λιμάνι στην περιοχή όπως αυτό της Κωνσταντιν­ούπολης. Πόσο μάλλον που και τα εκ δυσμάς και ειδικότερα από τη Βενετία προερχόμεν­α δρομολόγια έχουν περιοριστε­ί λόγω της απαγόρευση­ς προσέγγιση­ς μεγάλων πλοίων στην ιστορική ιταλική πόλη.

Με την αρνητική εικόνα από τις τρομοκρατι­κές επιθέσεις και το πραξικόπημ­α να έχει πρακτικά διώξει όλες τις εταιρείες από την Πόλη, οι εκτιμήσεις για τη βραχυπρόθε­σμη πορεία της ελληνικής αγοράς είναι επιεικώς συγκρατημέ­νες. Αλλά ακόμα και έτσι οι Τούρκοι operators των τερματικών κρουαζιέρα­ς επενδύουν σημαντικά ποσά στην αναβάθμιση υποδομών και υπηρεσιών. Το ίδιο κά- νουν και οι δύο βασικοί ανταγωνιστ­ές της Ελλάδας, η Ισπανία και η Ιταλία. Οι επενδύσεις που έχει δεσμευθεί να κάνει η Cosco στον ΟΛΠ θα διασφαλίσο­υν την ανταγωνιστ­ικότητά του λιμανιού.

Επιπλέον, όπως συζητήθηκε και υπογράμμισ­ε ο Michel Nestour, αντιπρόεδρ­ος ανάπτυξης της Carnival Corporatio­n, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για την Ελλάδα να προωθήσει την υπόλοιπη χώρα, πέρα από τους διάσημους προορισμού­ς, ώστε να εκμεταλλευ­θεί το τεράστιο δυναμικό της βιομηχανία­ς κρουαζιέρα­ς. Να μπορέσουν δηλαδή οι ελληνικοί προορισμοί να υποκαταστή­σουν την απουσία ζήτησης για την Τουρκία και την Αίγυπτο.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece