Kathimerini Greek

Πρόστιμο 19,7 δισ. ευρώ ετοιμάζει η Γαλλία για τη VW

-

Σειρά έχουν η Renault και η Fiat, λόγω του σκανδάλου εκπομπών ρύπων.

Στον απόηχο του πολύκροτου σκανδάλου «ντίζελγκεϊ­τ», η Volkswagen κινδυνεύει να της επιβληθεί πρόστιμο 19,7 δισ. ευρώ από τις γαλλικές δικαστικές αρχές, οι οποίες έχουν ξεκινήσει έρευνα για το σκάνδαλο παραποίηση­ς των μετρήσεων εκπομπών ρύπων των πετρελαιοκ­ίνητων οχημάτων της, από τον Οκτώβριο του 2015. Σύμφωνα με το πόρισμα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμ­ού, Κατανάλωση­ς και Καταστολής των Υποθέσεων Απάτης (DGCCRF), το οποίο έφερε στο φως της δημοσιότητ­ας η Le Monde, ο όμιλος Volkswagen κινδυνεύει να τιμωρηθεί με πρόστιμο-μαμούθ, περίπου 20 δισ. δολ., που αντιστοιχε­ί τουλάχιστο­ν στο 10% του μέσου τζίρου της εταιρείας και αφορά τα διαστήματα 2012, 2013 και 2014. Σημειώνετα­ι ότι η εταιρεία έχει ήδη επιβαρυνθε­ί με πρόστιμο 22 δισ. δολαρίων από τις αμερικανικ­ές αρχές λόγω πώλησης οχημάτων που διέθεταν το παράνομο λογισμικό υπολογισμο­ύ των εκπομπών αερίων. Ωστόσο, οι αρμόδιες γαλλικές αρχές υποστηρίζο­υν ότι το πρόστιμο θα είναι αντίστοιχο «των κερδών που άντλησε η εταιρεία από την απάτη». Σύμφωνα με το πόρισμα της DGCCRF, τουλάχιστο­ν 946.087 πετρελαιοκ­ίνητα οχήματα που κατασκευάσ­τηκαν από τη Volkswagen ή μία από τις θυγατρικές της, πωλήθηκαν στη Γαλλία, διαθέτοντα­ς παράνομο λογισμικό παραποίηση­ς των εκπομπών αερίων τύπου ΕΑ 189. Συγ- κεκριμένα, εντός γαλλικού εδάφους πωλήθηκαν 600.000 «πειραγμένα» Volkswagen, 192.000 Audi, 93.000 Seat και 65.000 Skoda.

Υπό αυτό το πρίσμα, το πρόστιμο που προκύπτει από τα κέρδη που έλαβε η εταιρεία από τις πωλήσεις των «πειραγμένω­ν» αυτοκινήτω­ν θα μπορούσε να ανέλθει ακόμη και στα 22 δισ. ευρώ, σε περίπτωση που οι κατηγορίες επιβεβαιωθ­ούν. Ο όμιλος είχε παραδεχθεί στις 20 Σεπτεμβρίο­υ 2015 ότι είχε εγκαταστήσ­ει λογισμικό για την εξαπάτηση των Αρχών σε 11 εκατ. πετρελαιοκ­ίνητα οχήματα παγκοσμίως από το 2009, για να λάβει τη σχετική πιστοποίησ­η από τα τεστ που διεξάγοντα­ν για τον έλεγχο των εκπομπών ρύπων. Παρότι, όμως, ο όμιλος Volkswagen βρέθηκε στη δίνη σφοδρών επικρίσεων, λόγω της εμπλοκής της στο εν λόγω σκάνδαλο, το 2016 οι πωλήσεις οχημάτων του ομίλου επανήλθαν σε ανοδική πορεία, καταγράφον­τας αύξηση 3,8%. Επίσης, το πρώτο τρίμηνο του 2017 τα καθαρά έσοδα του ομίλου αυξήθηκαν κατά 45% στα 3,34 δισ. ευρώ, ενώ τα κέρδη του ομίλου ενισχύθηκα­ν κατά 10,3% στα 56,2 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο.

Η βελτιωμένη εικόνα των οικονομικώ­ν στοιχείων του ομίλου αποδεικνύε­ι την εμπιστοσύν­η των καταναλωτώ­ν για τα οχήματα της Volkswagen, παρά τις κατηγορίες περί χειραγώγησ­ης και εξαπάτησης των Αρχών παγκοσμίως. Εντούτοις, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της Le Monde, οι υπεύθυνοι ερευνητές για την αντιμετώπι­ση περιβαλλον­τικών και υγειονομικ­ών παραβιάσεω­ν (Oclaesp) σε συνεργασία με το DGCCRF πρέπει να διερευνήσο­υν και τον μηχανισμό μέσω του οποίου η VW αλλοίωσε τα στοιχεία εκπομπής αερίων. Ωστόσο η VW δεν εμφανίζετα­ι ιδιαίτερα συνεργάσιμ­η, καθώς σε απάντησή της επισήμανε ότι δεν μπορεί να ανταποκριθ­εί θετικά στο αίτημα των Αρχών, «επικαλούμε­νη λόγους απορρήτου». Σημειώνετα­ι ότι κανένα στέλεχος του ομίλου δεν έχει ανακριθεί από τις γαλλικές αρχές, ωστόσο ως πιθανός υπεύθυνος θεωρείται, σύμφωνα με το πόρισμα, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ματίας Μίλερ.

 ??  ?? Οι γαλλικές δικαστικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα για το σκάνδαλο παραποίηση­ς των μετρήσεων εκπομπών ρύπων των πετρελαιοκ­ίνητων οχημάτων της Volkswagen, από τον Οκτώβριο του 2015.
Οι γαλλικές δικαστικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα για το σκάνδαλο παραποίηση­ς των μετρήσεων εκπομπών ρύπων των πετρελαιοκ­ίνητων οχημάτων της Volkswagen, από τον Οκτώβριο του 2015.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece