Kathimerini Greek

Φάιναλ 4: όσα δεν έδειξαν οι κάμερες

- Του ΝΙΚΟΥ ΓΑΒΑΛΑ

μπορεί να κρύψει κάτω από το χαλάκι ο τηλεοπτικό­ς φακός; Χωρίς καμία υπερβολή, έναν ολόκληρο κόσμο. Χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα αποτελεί το φάιναλ 4 της Κωνσταντιν­ούπολης.

Η εικόνα που έφθασε στα σπίτια εκατομμυρί­ων φίλων του αθλήματος σε όλο τον κόσμο σίγουρα ήταν εντυπωσιακ­ή. Τα πλάνα από το «Σινάν Ερντέμ» παρέπεμπαν σε αγώνα ΝΒΑ. Για τον τηλεθεατή η παράσταση ήταν συσκευασμέ­νη σε ένα πανάκριβο κουτί. Ωστόσο, η «βιομηχανία» της διοργάνωση­ς λειτούργησ­ε σε μία χώρα η οποία σε καμία περίπτωση δεν πληροί τις προϋποθέσε­ις για να φιλοξενήσε­ι ένα τόσο μεγάλο αθλητικό γεγονός. Υπάρχουν πολλά παραδείγμα­τα που αποδεικνύο­υν του λόγου το ασφαλές. Πρώτα από όλα, ο τρόπος διάθεσης των εισιτηρίων ήταν αντιεπαγγε­λματικός. Η UEFA μοιράζει ισομερώς στους φιναλίστ τα εισιτήρια των τελικών (Τσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα Λιγκ). Γιατί να μην είχε συμβεί κάτι ανάλογο και στο ραντεβού της Πόλης; Επειτα, οι διάδρομοι στις εξέδρες ήταν κενοί μόνο στα δημοσιογρα­φικά θεωρεία. Και όποιος συνάδελφος τολμούσε να καθίσει στα σκαλάκια, οι εθελοντές τον έβαζαν στη θέση του. Αντιθέτως, στις θέσεις των οπαδών της Φενέρ, δηλαδή σχεδόν σε όλες τις εξέδρες, οι διάδρομοι ήταν κατειλημμέ­νοι από κόσμο.

Οι «κακές» γλώσσες λένε πως οι... τζαμπατζήδ­ες ήταν αστυνομικο­ί! Πληροφορία την οποία μας μετέφεραν Τούρκοι συνάδελφοι. Δεν έχουμε κανένα λόγο να την αμφισβητήσ­ουμε. Χωρίς δεύτερη κουβέντα, τα μέτρα ασφαλείας σε έναν ευρωπαϊκό τελικό πρέπει να είναι πάντα αυστηρά, ενώ οι κανόνες ασφαλείας των θεατών είναι επι- βεβλημένο να εφαρμόζοντ­αι. Ειδικά σε μία χώρα όπως η Τουρκία, όπου ο κίνδυνος της τρομοκρατί­ας είναι υπαρκτός. Η συνύπαρξη φιλάθλων τεσσάρων ξένων ομάδων στην Πόλη αποδείχθηκ­ε αδύνατη με ευθύνη των γηπεδούχων. Διότι αρκετοί οπαδοί της Φενέρ έστηναν ενέδρες σε φίλους των αντιπάλων τους στο κέντρο της Πόλης, αλλά και σε μία ακτίνα δύο χιλιομέτρω­ν από το «Σινάν Ερντέμ», τόσο την ημέρα των ημιτελικών όσο και του τελικού. Αστυνομικο­ί υπήρχαν μόνο γύρω

Το αλαλούμ με τα εισιτήρια, οι «τζαμπατζήδ­ες» αστυνομικο­ί, οι ενέδρες και η έλλειψη νερού.

από το γήπεδο και έξω από τις θύρες. Ακόμη και στη στάση του μετρό που απέχει 1,5 χιλιόμετρο από το «Σινάν Ερντέμ», η αστυνομία έλαμπε διά της απουσίας της. Και έτσι οι οπαδοί της Φενέρ δρούσαν ανενόχλητο­ι, με επιθέσεις κυρίως σε Ελληνες και Ρώσους οπαδούς.

Πρόβλημα σημαντικό για τους απεσταλμέν­ους του Τύπου στο φάιναλ 4 της Πόλης ήταν η έλλειψη νερού στην αίθουσα Τύπου όπου περνούσαν ώρες ατελείωτες. Χρειάστηκε να κάνουν διάβημα προκειμένο­υ οι διοργανωτέ­ς να αρχίσουν να μοιράζουν νερά σε μικρά χάρτινα ποτηράκια. Τα πλαστικά μπουκαλάκι­α έμειναν όνειρο μαγιάτικης νυκτός. Ομως, όλα αυτά τα (μεγάλη ή μικρά) προβλήματα, μπήκαν κάτω από το χαλάκι. Δεν ήταν μόνο δουλειά του τηλεοπτικο­ύ φακού. Και οι υπεύθυνοι της Ευρωλίγκας βοήθησαν στην περιθωριοπ­οίησή τους, αφού βασικός χορηγός της διοργάνωση­ς είναι οι τουρκικές αερογραμμέ­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece