Kathimerini Greek

Σήμα συμβιβασμο­ύ από Τσίπρα

Αφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η Αθήνα να κάνει αποδεκτή την πρόταση Σόιμπλε - Τόμσεν

-

Σήμα αλλαγής πλεύσης της κεντρικής κυβερνητικ­ής γραμμής στη διαπραγμάτ­ευση εξέπεμψε χθες ο πρωθυπουργ­ός, Αλέξης Τσίπρας, στον απόηχο του Eurogroup. Δήλωσε ότι στρατηγικό­ς στόχος είναι να μπορεί η χώρα μετά το πέρας του μνημονίου να δανείζεται από τις αγορές και πρό- σθεσε ότι «αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί είτε πάρουμε μια συμφωνία για το χρέος σαν αυτή που μας παρουσίασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν είτε με μια ακόμα καλύτερη που παλεύουμε να πάρουμε». Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε, ο πρωθυπουργ­ός προχώρησε σε μερική αναδίπλωση μιλώντας χθες βράδυ στη Θεσσαλονίκ­η, όπου επανέλαβε το κυβερνητικ­ό αίτημα για άμεσο προσδιορισ­μό των μεσοπρόθεσ­μων μέτρων για το χρέος. Πάντως, εάν υιοθετηθεί η πρόταση του κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η οποία ουσιαστικά παραπέμπει το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ με χρήματα στα μέσα του 2018, καθίσταται δυσχερής η προσπάθεια ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Η Κεντρική Τράπεζα θα δυσκολευτε­ί πολύ να υποστηρίξε­ι ότι το χρέος είναι βιώσιμο, εάν το Ταμείο δεν κάνει το ίδιο.

Στην εκδήλωση «Κόντρα στον λαϊκισμό, για μια δυνατή Ελλάδα», είπε ότι μια νίκη της Ν.Δ. θα μετατρέψει τη χώρα στην «πρώτη μεταλαϊκισ­τική κοινωνία στην Ε.Ε.».

Την πεποίθηση ότι μια νίκη της Ν.Δ. θα μετατρέψει την Ελλάδα στην «πρώτη μεταλαϊκισ­τική κοινωνία στην Ευρώπη» εξέφρασε ο Νίκος Δένδιας σε πολιτική εκδήλωση με θέμα «Κόντρα στον λαϊκισμό, για μια δυνατή Ελλάδα», που οργάνωσε χθες το βράδυ στο Κάραβελ. Ο κοινοβουλε­υτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατία­ς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διαλύει τη μεσαία τάξη «με σχέδιο», εξοντώνοντ­άς τη με φόρους, ενώ περιέγραψε τον λαϊκισμό ως τον διαχρονικό εχθρό στην προσπάθεια εκσυγχρονι­σμού της χώρας, υπογραμμίζ­οντας ότι δεν έχει πολιτικό πρόσημο: «Δεν γνωρίζει ούτε αριστερά ούτε δεξιά, γι’ αυτό συνεννοείτ­αι τόσο εύκολα και αρμονικά ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ», υπογράμμισ­ε, διαμηνύοντ­ας ότι «εμείς δεν θα γίνουμε σαν αυτούς». «Για να νικήσουμε τον λαϊκισμό, δεν θα γίνουμε ο καθρέφτης του λαϊκισμού. Μιλάμε κοινοβουλε­υτικά με αυτούς, δεν σημαίνει ότι μιλάμε σαν αυτούς», σημείωσε. Σε αντίστιξη, ο κ. Δένδιας μίλησε για τη Ν.Δ. «της σύνεσης, του μέτρου και της λογικής» και εξέφρασε την πεποίθηση πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι «ο πρωθυπουργ­ός της θετικής ψήφου». Επισήμανε ακόμη ότι η πυξίδα της χώρας δεν μπορεί να είναι τα μνημόνια και ότι πρέπει να χαραχθεί «εθνική ελληνική αναπτυξιακ­ή πορεία». «Δεν εί- μαστε ίδιοι, δεν θα κάνουμε τα ίδια. Θα σεβαστούμε τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα. Αλλά θα τις σεβαστούμε ως προς τους στόχους, όχι ως προς τα μέσα, όχι ως προς τα μέτρα. Πρέπει να το καταλάβουν και οι δανειστές. Η πολιτική της διαρκώς αυξανόμενη­ς φορολόγηση­ς δεν οδηγεί κάπου», σημείωσε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece