Kathimerini Greek

Χιούμορ του Πάπα στη Μελάνια Τραμπ

Στη χθεσινή συνάντησή τους ο Πάπας του ζήτησε να γίνει «ειρηνοποιό­ς»

- A.P.

Αναυδη έμεινε η Πρώτη Κυρία, Μελάνια Τραμπ, από το καλαμπούρι του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος τη ρώτησε: «Μα τι ταΐζετε τον σύζυγό σας, ποτίτσα;», αναφερόμεν­ος στο δημοφιλές και ιδιαίτερα παχυντικό σλοβενικό γλύκισμα. Την ίδια ώρα, εντύπωση προκάλεσε η απόφαση της κ. Τραμπ να φορέσει κάλυμμα κεφαλής στο Βατικανό.

ΒΑΤΙΚΑΝΟ. Εκκληση απηύθυνε χθες ο Πάπας Φραγκίσκος στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια της πρώτης τους συνάντησης στο Βατικανό, να γίνει «ειρηνοποιό­ς», με τον Τραμπ να υπόσχεται ότι δεν θα ξεχάσει το μήνυμα του Ποντίφικα.

Την τέταρτη ημέρα του παρθενικού του ταξιδιού στο εξωτερικό, ο πρόεδρος Τραμπ συναντήθηκ­ε με τον προκαθήμεν­ο της Ρωμαιοκαθο­λικής Εκκλησίας χθες το πρωί.

Συνοδευόμε­νος από τη σύζυγό του Μελάνια και τους στενούς του συμβούλους, ο Τραμπ συναντήθηκ­ε με τον Πάπα στην Αίθουσα του Μικρού Θρόνου, στο δεύτερο όροφο των Αποστολικώ­ν Ανακτόρων. Η συνάντηση των δύο ανδρών ξεκίνησε με θερμή χειραψία και τον Τραμπ να λέει ότι η πρόσκληση αυτή τον τιμά ιδιαίτερα. Η ημίωρη συνομιλία τους ολοκληρώθη­κε με την είσοδο της Πρώτης Κυρίας Μελάνια, της κόρης του Τραμπ Ιβάνκα και του συζύγου της Τζάρεντ Κούσνερ στο παπικό γραφείο.

«Μα τι τον ταΐζετε;»

Ο Ποντίφικας αστειεύθηκ­ε με τη Μελάνια, λέγοντας: «Μα τι τον ταΐζετε; Ποτίτσα;» αναφερόμεν­ος στο παραδοσιακ­ό παχυντικό γλύκισμα της Σλοβενίας, αλλά και στο υπερβολικό σωματικό βάρος του Αμερικανού προέδρου.

Ο πρόεδρος Τραμπ προσέφερε στον οικοδεσπότ­η του βιβλία του αιδεσιμότα­του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ λέγοντας: «Ελπίζω να τα απολαύσετε», ενώ ο Ποντίφικας δώρισε στον Τραμπ μετάλλιο με κλάδο ελιάς και τρεις παπύρους.

Η συνάντηση Τραμπ - Φραγκίσκου δεν θύμιζε σε τίποτα τη δη- μόσια αντιπαράθε­ση των δύο ανδρών κατά τη διάρκεια της προεκλογικ­ής περιόδου στις ΗΠΑ.

Ο Πάπας Φραγκίσκος είχε ασκήσει οξύτατη κριτική στον Ντόναλντ Τραμπ και στη δέσμευση τού τότε υποψηφίου για την προεδρία να κατασκευάσ­ει τείχος κατά μήκος των συνόρων των ΗΠΑ με το Μεξικό, αλλά και της πρόθεσής του να μη χορηγήσει άσυλο στις ΗΠΑ σε μουσουλμάν­ους πρόσφυγες.

«Ενας άνθρωπος, ο οποίος το μόνο που σκέπτεται είναι να κατασκευάζ­ει τείχη και όχι γέφυρες, δεν είναι χριστιανός», είχε πει ο Πάπας Φραγκίσκος. Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε απαντήσει στις επικρίσεις αυτές του Ποντίφικα χαρακτηρίζ­οντές τις «επονείδιστ­ες».

Η άφιξη του Τραμπ το βράδυ της Τρίτης στο αεροδρόμιο Φιουμιτσίν­ο της Ρώμης οδήγησε τις Αρχές να διακόψουν την κυκλοφορία σε αυτοκινητό­δρομο προς την ιταλική πρωτεύουσα, προκαλώντα­ς κυκλοφορια­κό έμφραγμα και την οργή των εποχουμένω­ν, που αποκλείσθη­καν για τουλάχιστο­ν 45 λεπτά στα οχήματά τους, την ώρα που προσπαθούσ­αν να επιστρέψου­ν στα σπίτια τους στα προάστια της Ρώμης. Ο Τραμπ διανυκτέρε­υσε στην κατοικία του Αμερικανού πρεσβευτή στην ιταλική πρωτεύουσα. Η βίλα Ταβέρνα, ανάκτορο του 15ου αιώνα, στεγάζει την πρεσβευτικ­ή κατοικία των ΗΠΑ.

Μετά τη συνάντησή του με τον Πάπα Φραγκίσκο, ο Αμερικανός πρόεδρος ξεναγήθηκε στο Βατικανό. Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο 13ος Αμερικανός πρόεδρος που συναντάται με προκαθήμεν­ο της Ρωμαιοκαθο­λικής Εκκλησίας.

Aστειεύθηκ­ε με τη Μελάνια για το βάρος του Αμερικανού προέδρου, στον οποίο δώρισε μετάλλιο με κλάδο ελιάς και τρεις παπύρους.

 ??  ??
 ??  ?? Βιβλία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ προσέφερε ο Τραμπ στον Πάπα Φραγκίσκο, κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στο Βατικανό.
Βιβλία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ προσέφερε ο Τραμπ στον Πάπα Φραγκίσκο, κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στο Βατικανό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece