Kathimerini Greek

Νίκησε η εμπειρία

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεν­τ κατέκτησε το Γιουρόπα Λιγκ επικρατώντ­ας 2 - 0 του Αγιαξ, λίγες μέρες μετά το χτύπημα του ISIS

- Του ΜΠΑΜΠΗ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

Το πρώτο Γιουρόπα Λιγκ της ιστορίας της κατέκτησε χθες η Μάντσεστερ Γιουνάιτεν­τ στον τελικό της Στοκχόλμης, απέναντι στον νεανικό Αγιαξ, με 2 - 0. Με το νέο τρομοκρατι­κό χτύπημα του ISIS να έχει σοκάρει ξανά την Ευρώπη, το «φρούριο» του Friends Arena γέμισε με 54.000 κόσμο, ο οποίος είδε την ομάδα του Ζοζέ Μουρίνιο όχι μόνο να σηκώνει το τρόπαιο, αλλά και να παίρνει το πολύτιμο εισιτήριο για τη συμμετοχή της στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ της νέας περιόδου.

Το πέπλο του τρόμου που σκέπασε το Μάντσεστερ την περασμένη Δευτέρα το βράδυ, μοιραία, δεν θα μπορούσε να μην απλωθεί μέχρι τη Στοκχόλμη, όπου χθες διεξήχθη ο τελικός του Γιουρόπα Λιγκ.

Η Γιουνάιτεν­τ, φορώντας ξανά μαύρα περιβραχιό­νια, ύστερα από την τραγωδία του Μονάχου του ’58 και πενθώντας αυτή τη φορά για τον χαμό των 22 ψυχών μετά το τρομοκρατι­κό χτύπημα του ISIS, αντιμετώπι­σε τον φιλόδοξο Αγιαξ στο «θωρακισμέν­ο», κατάμεστο αλλά και αρχικά «παγωμένο», Friends Arena της σουηδικής πρωτεύουσα­ς.

Ο Ζοζέ Μουρίνιο και η Γιουνάιτεν­τ είχαν χθες έναν κοινό στόχο: να ακουστούν ξανά και δυνατά, ύστερα από χρόνια στο ευρωπαϊκό ποδοσφαιρι­κό στερέωμα, αλλά και να πάρουν το εισιτήριο για τους ομίλους του ερχόμενου Τσάμπιονς Λιγκ, αφού στην Πρέμιερ Λιγκ δεν τα πήγαν και τόσο καλά φέτος, έχοντας κατρακυλήσ­ει ήδη στην 6η θέση της βαθμολογία­ς. Και το κατάφεραν, επικρα- τώντας του «Αίαντα» με 2 - 0.

Οι «κόκκινοι διάβολοι» με 20 πρωταθλήμα­τα Αγγλίας (μόλις δύο περισσότερ­α από τη Λίβερπουλ, η οποία έχει «κολλήσει» στο 1990), ήθελαν όσο τίποτε τον τίτλο του Γιουρόπα Λιγκ. Αφενός γιατί η τελευταία ευρωπαϊκή διάκρισή τους ήταν η κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ του 2008, αφετέρου διότι το χθεσινό τρόπαιο ήταν το μοναδικό που έλειπε από τη λαμπερή τροπαιοθήκ­η των τριών κυπέλλων πρωταθλητρ­ιών / Τσάμπιονς Λιγκ και του ενός κυπέλλου Κυπελλούχω­ν του 1991.

O Zοζέ Μουρίνιο, μετά τις επιτυχίες με την Πόρτο (1 κύπελλο UEFA το 2003 και ένα Τσάμπιονς Λιγκ το 2004) και την Ιντερ (Τσάμπιονς Λιγκ το 2010), είχε κι αυτός χάσει... έδαφος στο ευρωπαϊκό «πανηγύρι».

Ο Αγιαξ, στην αντίπερα όχθη, δημιούργησ­ε μία πιο «γεμάτη» τροπαιοθήκ­η από τη χθεσινή αντίπαλό του (4 Πρωταθλητρ­ιών / Τσάμπιονς Λιγκ τα έτη 1971, 1972,1973, 1995, ένα UEFA το 1992 κι ένα Κυπελλούχω­ν το 1987).

Τα χρόνια πέρασαν. Η Γιουνάιτεν­τ απέκτησε πλούτο. Αγόραζε σπουδαίους παίκτες και κατακτούσε τίτλους με πανάκριβες ομάδες και μπάτζετ που προκαλούν ζάλη ακόμη και σήμερα. Ο Αγιαξ άλλαξε πολιτική με την πάροδο των ετών και εξελίχθηκε σε ένα εργοστάσιο παραγωγής ταλέντων, που στην πορεία έγιναν μεγάλα ονόματα του παγκοσμίου ποδοσφαίρο­υ.

Χθες, μάλιστα, σε ηλικία 17 ετών και 285 ημερών, ο αμυντικός του «Αίαντα», Ματίς Ντε Λιχτ, έγινε ο νεότερος παίκτης που αγωνίστηκε σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωση­ς.

Ομως, και σ’ αυτόν τον τελικό, η πείρα νίκησε τον ενθουσιασμ­ό και τη νιότη. Η Γιουνάιτεν­τ έγινε από το πρώτο λεπτό το «αφεντικό» του ματς. «Ακτινογράφ­ησε» άμεσα το πλάνο και το 4-1-4-1 του Πέτερ Μπος και άρχισε να χτυπά στα κενά του Αγιαξ, μέσα από το 4-3-3 του Μουρίνιο. Το γύρισμα του Μάτα στο 10΄ δεν βρήκε τον Ράσφορντ, όμως η ολλανδική ομάδα απάντησε στο 15΄ με τον Ρομέρο να μπλοκάρει σουτ του Τραορέ. Τρία λεπτά μετά, ο Πογκμπά πέτυχε το γρηγορότερ­ο γκολ της Γιουνάιτεν­τ σε ευρωπαϊκού­ς τελικούς με σουτ που κόντραρε στον Σάντσες και ξεγέλασε τον Ονανά. Οι βάσεις για το πρώτο τρόπαιο του Γιουρόπα Λιγκ είχαν μπει. Ο Αγιαξ (με μ.ο. ηλικίας 11άδας τα 22 έτη, έναντι 27 της Μάντσεστερ) «μούδιασε» και με την έναρξη του β΄ ημιχρόνου η ομάδα του Μουρίνιο χτύπησε ξανά. Ο Σμόλινγκ πήρε την κεφαλιά στο ύψος του πέναλτι και ο Μιχιταριάν με... ακροβατικό σουτ έσπρωξε την μπάλα στα δίχτυα για το 2 - 0, «κλειδώνοντ­ας» τον τελικό. Μέσα στον ανείπωτο θρήνο του Μάντσεστερ, το ποδόσφαιρο έκανε ξανά ακόμη ένα μικρό θαύμα του...

ΑΓΙΑΞ (Πέτερ Μπος): Ονανά, Φέλτμαν, Ρίντεβαλντ (82΄ Ντε Γιονγκ), Σάντσες, Τραορέ, Κλάασεν, Γιουνές, Σένε, Ζιγέκ, Ντόλμπεργκ (61΄ Νέρες ), Ντε Λιχτ. ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ Γ. (Ζοσέ Μουρί

νιο): Ρομέρο, Πογκμπά, Μάτα (90΄ Ρούνι), Σμόλινγκ, Μπλιντ, Ράσφορντ (84΄ Μαρσιάλ), Ερέρα, Μιχιταριάν (74΄ Λίνγκαρντ), Βαλένσια, Φελαϊνί, Νταρμιάν.

 ??  ??
 ??  ?? Η Γιουνάιτεν­τ, υπό το βλέμμα του Σερ Αλεξ Φέργκιουσο­ν, πήρε τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο της μετά την αποχώρησή του και από τη νέα περίοδο θα φιγουράρει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.
Η Γιουνάιτεν­τ, υπό το βλέμμα του Σερ Αλεξ Φέργκιουσο­ν, πήρε τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο της μετά την αποχώρησή του και από τη νέα περίοδο θα φιγουράρει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.
 ??  ?? O Μιχιταριάν έγινε ο πρώτος Αρμένιος ποδοσφαιρι­στής που συμμετείχε, αλλά και σκόραρε σε τελικό του Γιουρόπα Λιγκ.
O Μιχιταριάν έγινε ο πρώτος Αρμένιος ποδοσφαιρι­στής που συμμετείχε, αλλά και σκόραρε σε τελικό του Γιουρόπα Λιγκ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece