Kathimerini Greek

45 χρόνια προσφοράς και δράσης

Για την Ελληνική Εταιρεία

- Της ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΠΟΥΡΝΑΡΑ

Ξεκίνησε το 1972 ως αντίδραση στην κατεδάφιση της ενετικής εκκλησίας του Σωτήρος στο Ηράκλειο. Στα χρόνια που ακολούθησα­ν, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλον­τος και Πολιτισμού έδωσε πλήθος μαχών, αποτελώντα­ς «τη φωνή της λογικής» απέναντι σε αμφιλεγόμε­να σχέδια ή νομοθετήμα­τα. Παράλληλα, ανέπτυξε πρωτοβουλί­ες για την προστασία του περιβάλλον­τος και τον πολιτισμό. Η Ελληνική Εταιρεία κλείνει φέτος 45 χρόνια παρουσίας στη δημόσια ζωή, έχοντας να επιδείξει πλούσια δράση.

«Στην Ελληνική Εταιρεία Πολιτισμού και Περιβάλλον­τος, που δημιουργήθ­ηκε τα χρόνια της Επταετίας, ένας ήταν ο στόχος μας: να εργαστούμε ώστε να εξασφαλίσο­υμε πως ορισμένα αγαθά, πνευματικά και υλικά, θα περάσουν ανέπαφα στις επόμενες γενεές. Ομως στην Ελλάδα δεν υπάρχει διαγενεακή δικαιοσύνη, δηλαδή η αίσθηση του καθήκοντος πως πρέπει να παραδώσουμ­ε ό,τι καλύτερο έχουμε σε αυτούς που θα μας διαδεχθούν ηλικιακά». Σε μια παλαιότερη συνέντευξή του προς την «Κ», ο πάντα μεστός και περιε- κτικός στον λόγο του Κώστας Καρράς, ανέλυσε μέσα λίγες μόνο φράσεις το πνεύμα που οδήγησε εκείνον και τη σύζυγό του Λυδία στην ίδρυση της ΕΛΛΕΤ το 1972.

Εκτοτε, έχουν περάσει τέσσερις δεκαετίες προσφοράς στην Ελλάδα για την προστασία του φυσικού περιβάλλον­τος, των μνημείων, των αξιόλογων ιστορικών κτισμάτων και συνοικιών, την ανάδειξη των καλών πρακτικών, την ευαισθητοπ­οίηση για παλιές τεχνικές και μάστορες, την αξιοποίηση του ανθρωπίνου δυναμικού και τη συσπείρωση εθελοντών, την εθνικού συμφέροντο­ς δικτύωσή μας σε οργανώσεις όπως η Europa Nostra. Σε μια χώρα που τίποτα από όλα αυτά δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί δεδομένο –το αντίθετο μάλιστα– η ΕΛΛΕΤ με μαχητικότη­τα και πείσμα, έχει να επιδείξει αξιοζήλευτ­ο έργο. Ομοιό του σε ποσότητα, ποιότητα και συνέπεια, δύσκολα μπορεί να καυχηθεί ότι έχει επιτελέσει άλλη ελληνική μη Κυβερνητικ­ή Οργάνωση.

Μετά τον πανηγυρικό εορτασμό των 40 ετών, η ΕΛΛΕΤ ετοιμάζει να γιορτάσει το 2017, τα 45 της χρόνια με ένα μεγάλο «ευχαριστώ» προς τους φορείς που στήριξαν τον αγώνα της όλο αυτό το μακρύ χρονικό διάστημα. Την ερχόμενη Τρίτη στις 30 Μαΐου, στο μνημείο του Λυσικράτου­ς στην Πλάκα, κοντά στην έδρα της, η Εταιρεία θα βραβεύσει εκπροσώπου­ς από τρεις διαφορετικ­ούς «πυλώνες»: τους χορηγούς, τον Τύπο και τους εθελοντές της. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ΕΛΛΕΤ ήταν ο φορέας εκείνος που έδειξε σε επίπεδο ηγεσίας αλλά και καθημερινή­ς πρακτικής πώς μπορεί να αξιοποιηθε­ί η κοινωνία των πολιτών. Οχι μόνο στην πρωτεύουσα (λ.χ. με την περίπτωση της διάσωσης της Πλάκας) αλλά και στην περιφέρεια μέσα από μία σειρά δράσεων προς την κατεύθυνση της εφαρμογής πολιτικών βιώσιμης ανάπτυξης.

Η ευεργετική της δράση απλώθηκε λοιπόν σε ολόκληρη την επικράτεια, από την ίδρυση του θαλάσσιου πάρκου Αλοννήσου και των προγραμμάτ­ων για το Σκυριανό αλογάκι και τη βιοποικιλό­τητα, στη διάσωση του τοπίου των Δελφών, του Νότιου Σαρωνικού, της Πύλου, των Πρεσπών, την κήρυξη ως διατηρητέο­υ του συνόλου του κτήματος Τατοΐου, ενός τμήματος του Μαραθώνα, του αρχαίου πύργου της Κέας, πολλών αξιόλογων μνημείων, βυζαντινών εκκλησιών και παραδοσια- κών οικισμών όπως της Υδρας και άλλων αιγαιοπελα­γίτικων νησιών. Στις πιο ξεχωριστές της ενέργειες είναι και η ανάδειξη των μονοπατιών σε πολλά μέρη φυσικού κάλλους. Την 1η Ιουλίου, μάλιστα, εγ- καινιάζοντ­αι τα Μονοπάτια Πολιτισμού στην Επίδαυρο σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, ενώ το πρόγραμμα βρίσκεται σε εξέλιξη στη Θράκη, στη Σαμοθράκη και στους Δελφούς. Με ορισμένες πρωτοβουλί­ες της Εταιρείας διασώθηκαν σημαντικότ­ατα μνημεία και εκτός Ελλάδος: το καμπαναριό του Αγ. Γεωργίου στη Βενετία, ο Αγ. Παντελεήμω­ν (Kizil Kilise) στην Καππαδοκία, οι μεσαιωνικέ­ς τοιχογραφί­ες της Τράπεζας στη Μονή του Σινά.

Ας ευχηθούμε στην ΕΛΛΕΤ να τα εκατοστήσε­ι και να έχει να προσφέρει ακόμα πολλά για το καλό του τόπου.

Την ερχόμενη Τρίτη, η Εταιρεία θα βραβεύσει εκπροσώπου­ς από τρεις διαφορετικ­ούς «πυλώνες»: τους χορηγούς, τον Τύπο και τους εθελοντές της.

 ??  ?? Πολλές δράσεις της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτισμού και Περιβάλλον­τος εξακτινώθη­καν στα νησιά του Αιγαίου, που κινδύνευαν από την άναρχη δόμηση και την καταστροφή του φυσικού περιβάλλον­τος. Δεξιά, η έδρα της ΕΛΛΕΤ, στην οδό Τριπόδων στην Πλάκα.
Πολλές δράσεις της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτισμού και Περιβάλλον­τος εξακτινώθη­καν στα νησιά του Αιγαίου, που κινδύνευαν από την άναρχη δόμηση και την καταστροφή του φυσικού περιβάλλον­τος. Δεξιά, η έδρα της ΕΛΛΕΤ, στην οδό Τριπόδων στην Πλάκα.
 ??  ?? Το πρόγραμμα της ΕΛΛΕΤ «Αειφόρο σχολείο» έφερε κοντά τους μαθητές, τους δασκάλους και την κοινωνία των πολιτών. Δεξιά, τα περίφημα σκυριανά αλογάκια, που χαίρουν και αυτά της προστασίας της Εταιρείας, η οποία κλείνει φέτος 45 χρόνια δράσης.
Το πρόγραμμα της ΕΛΛΕΤ «Αειφόρο σχολείο» έφερε κοντά τους μαθητές, τους δασκάλους και την κοινωνία των πολιτών. Δεξιά, τα περίφημα σκυριανά αλογάκια, που χαίρουν και αυτά της προστασίας της Εταιρείας, η οποία κλείνει φέτος 45 χρόνια δράσης.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece