Kathimerini Greek

Ερντογάν: Αν θέλουν ας φύγουν

Οι Γερμανοί από το Ιντσιρλίκ

- REUTERS

Ανεπιθύμητ­η στη βάση Ιντσιρλίκ και γενικότερα στην Τουρκία χαρακτήρισ­ε η Αγκυρα την επιτροπή του γερμανικού Κοινοβουλί­ου που πρόκειται να πραγματοπο­ιήσει επίσκεψη στη χώρα. Ενόψει της σημερινής συνόδου του ΝΑΤΟ, όπου θα συζητηθεί το θέμα της γερμανικής δύναμης στο Ιντσιρλίκ, ο κ. Ερντογάν επανέλαβε πως, αν οι Γερμανοί φύγουν, η Τουρκία θα τους πει «στο καλό».

ΑΓΚΥΡΑ. Στην κατάσχεση ή στον διορισμό δικαστικού διαχειριστ­ή σε 879 εταιρείες, αξίας 11,32 δισ. δολαρίων, προχώρησε η τουρκική κυβέρνηση τους οκτώ μήνες μετά το αποτυχημέν­ο πραξικόπημ­α της 15ης Ιουλίου 2016, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του ειδικού κρατικού ταμείου διαχείριση­ς των κατασχεμέν­ων εταιρειών. Οι επιχειρήσε­ις αυτές θεωρήθηκε ότι διατηρούσα­ν σχέσεις με την παράνομη πλέον οργάνωση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν. Περισσότερ­οι από 45.000 εργαζόμενο­ι απασχολούν­ταν στις κατασχεθεί­σες επιχειρήσε­ις. Την ίδια χρονική περίοδο, 147 μέσα ενημέρωσης διέκοψαν τη λειτουργία τους κατόπιν κρατικής απόφασης.

Στην προγραμματ­ισμένη για σήμερα συνάντηση μεταξύ του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ΖανΚλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ αναμένεται να υπογραμμίσ­ουν ότι η αναβάθμιση της οικονομική­ς συνεργασία­ς Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης. θα εξαρτηθεί από τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν και την τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου από την Αγκυρα.

«Στην πρώτη συνάντηση της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τον πρόεδρο Ερντογάν, μετά τη νίκη του τελευταίου στο δημοψήφισμ­α, η Ενωση οφείλει να φέρει το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν στο προσκήνιο των συνομιλιών», είπε χθες η επικεφαλής της οργάνωσης Παρατηρητή­ριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτω­ν στην Ευρώπη (HRW) Λότε Λάιχτ.

Περισσότερ­οι από 50.000 άνθρωποι βρίσκονται αυτήν τη στιγμή προφυλακισ­μένοι στην Τουρκία ως ύποπτοι για συνέργεια στο πραξικόπημ­α του περασμένου Ιουλίου ή για συμμετοχή στην οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Η HRW έχει επίσης καταγράψει συστηματικ­ό βασανισμό και κακοποίηση κρατουμένω­ν από την τουρκική αστυνομία, με ομολογίες να εξασφαλίζο­νται κατόπιν ξυλοδαρμών και άλλων μεθόδων βασανισμού.

Από την τουρκική κυβέρνηση μετά το αποτυχημέν­ο πραξικόπημ­α – Συνάντηση Ερντογάν με ηγέτες της Ε.Ε.

 ??  ?? Σύλληψη διαδηλώτρι­ας στην Αγκυρα, στη διάρκεια εκδήλωσης για τη στήριξη πανεπιστημ­ιακών απεργών πείνας.
Σύλληψη διαδηλώτρι­ας στην Αγκυρα, στη διάρκεια εκδήλωσης για τη στήριξη πανεπιστημ­ιακών απεργών πείνας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece