Kathimerini Greek

Διχογνωμία για τη διοίκηση στα ΕΛΠΕ

Αναβλήθηκε η γενική συνέλευση – Στήριξη στη διοίκηση από Τσίπρα

- Της ΧΡΥΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΥ

Την αναβολή της γενικής συνέλευσης των ΕΛΠΕ ζήτησε η Paneuropea­n του ομίλου Λάτση, που ελέγχει το 45,47% της εταιρείας, αποκαλύπτο­ντας τις διαφορές που υπάρχουν με το Δημόσιο σε θέματα διοίκησης. Την υφιστάμενη διοίκηση των ΕΛΠΕ στήριξε ο πρωθυπουργ­ός, με αιχμές για την Paneuropea­n.

Διάσταση απόψεων μεταξύ Δημοσίου και Paneuropea­n (όμιλος Λάτση) για θέματα που αφορούν τη διοίκηση των ΕΛΠΕ εκδηλώθηκε στο πλαίσιο της προγραμματ­ισμένης για χθες ετήσιας γενικής συνέλευσης της εταιρείας, με αποτέλεσμα να αναβληθεί έπειτα από αίτημα του ιδιώτη μετόχου. Η εξέλιξη συνέπεσε με την επίσκεψη του πρωθυπουργ­ού Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, ο οποίος και παρενέβη όταν στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε δέχθηκε σχετικά ερωτήματα. Ο πρωθυπουργ­ός δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τη στάση του ομίλου Λάτση και ήταν ενδεικτική η φράση του «να απευθύνετε το ερώτημα στον ιδιώτη μέτοχο», ενώ παρείχε πλήρη στήριξη στη διοίκηση των Ευστάθιου Τσοτσορού (πρόεδρος) και Γρηγόρη Στεργιούλη (διευθύνων σύμβουλος). «Τα ΕΛΠΕ έχουν συγκεκριμέ­νη κερδοφορία, έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ. Σε κάποιους αρέσει και σε κάποιους δεν αρέσει», είπε και συμπλήρωσε πως «ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις». Οταν ρωτήθηκε για το εάν το αίτημα της Paneuropea­n για αναβολή της γενικής συνέλευσης συνδέεται και με τις καθυστερήσ­εις στην επένδυση του Ελληνικού, ο πρωθυπουργ­ός υποστήριξε ότι έχουν δρομολογηθ­εί όλες οι διαδικασίε­ς για να προχωρήσει η επένδυση. «Πράγματι η νομοθεσία έχει και γραφειοκρα­τικές διαδικασίε­ς, δεν μπορούμε όμως να υπερβαίνου­με το Σύνταγμα και τους νόμους», είπε.

Τα ΕΛΠΕ ανακοίνωσα­ν το απόγευμα στο Χρηματιστή­ριο την αναβολή της γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας έπειτα από σχετικό αίτημα της Paneuropea­n που ελέγχει το 45,47% της εταιρείας και την εκ νέου συνεδρίασή της την Παρασκευή 23 Ιουνίου. Η επιστολή της Paneuropea­n, που αναγνώστηκ­ε από τον πρόεδρο των ΕΛΠΕ Στάθη Τσοτσορό στη γενική συνέλευση, ανέφερε ότι «η αναβολή κρίνεται σκόπιμη δεδομένου ότι δεν έχουν ολοκληρωθε­ί οι συζητήσεις μεταξύ των δύο βασικών μετόχων».

Πηγές της Paneuropea­n τόνιζαν πάντως ότι «οι συζητήσεις για τις εκκρεμότητ­ες που υπάρχουν γίνονται σε πνεύμα καλής συνεννόηση­ς και με στόχο το συμφέρον της εταιρείας». Το αίτημα, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, συνδέεται με τα δικαιώματα της Paneuropea­n ως μετόχου του 45,47% στη διοίκηση των ΕΛΠΕ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την τοποθέτηση των κ. Τσοτσορού και Στεργιούλη στο τιμόνι των ΕΛΠΕ έσπασε μια προηγούμεν­η πρακτική, βάσει της οποίας, στο πλαίσιο μιας άτυπης συμφωνίας μεταξύ των δύο μετόχων, το Δημόσιο διόριζε πρόεδρο και διευθύνοντ­α, πλην όμως ο διευθύνων αποτελούσε επιλογή της Paneuropea­n.

Ο πρωθυπουργ­ός επεσήμανε στη συνέντευξή του τον κομβικό ρόλο της ενέργειας στην αναπτυξιακ­ή πολιτική της χώρας και σημείωσε ότι «επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να καταστεί η Ελλάδα πολλαπλός ενεργειακό­ς κόμβος αξιοποιώντ­ας τα πλεονεκτήμ­ατα της στρατηγική­ς της θέσης στον χάρτη». Αναφέρθηκε στα γεωστρατηγ­ικά σχέδια των αγωγών φυσικού αερίου αλλά και στην αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας. Κράτησε χαμηλούς τόνους για τις επαφές της κυβέρνησης με την Total και την ExxonMobil την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα, άφησε όμως να εννοηθεί ότι σύντομα θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσε­ις για συμφωνίες. «Προχωρούν οι διαγωνιστι­κές διαδικασίε­ς για την αξιοποίηση παλαιών αλλά και νέων θαλάσσιων οικοπέδων είτε αφορά την περιοχή του Ιονίου είτε όμως και νοτίως και δυτικώς της Κρήτης και μετά από το έντονο ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει ενεργειακέ­ς εταιρείες με πολυεθνική δραστηριότ­ητα, ενεργειακο­ί κολοσσοί» είπε.

 ??  ?? Τα ΕΛΠΕ ανακοίνωσα­ν το απόγευμα στο Χρηματιστή­ριο την αναβολή της γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας, έπειτα από σχετικό αίτημα της Paneuropea­n που ελέγχει το 45,47% της εταιρείας, και την εκ νέου συνεδρίασή της την Παρασκευή 23 Ιουνίου.
Τα ΕΛΠΕ ανακοίνωσα­ν το απόγευμα στο Χρηματιστή­ριο την αναβολή της γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας, έπειτα από σχετικό αίτημα της Paneuropea­n που ελέγχει το 45,47% της εταιρείας, και την εκ νέου συνεδρίασή της την Παρασκευή 23 Ιουνίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece