Kathimerini Greek

Επίθεση Μητσοτάκη στην κυβέρνηση

Επίθεση Μητσοτάκη στην κυβέρνηση μετά την αρνητική έκβαση του Εurogroup

- Της ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙ­ΑΣ ΠΕΛΩΝΗ

Επίθεση στην κυβέρνηση για το τέταρτο μνημόνιο και την έλλειψη αξιοπιστία­ς της, που δίνει άλλοθι στους δανειστές να μην τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για το χρέος, εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκ­η. Τόνισε, επίσης, ότι η νέα διαπλοκή θα βρει τη Ν.Δ. «απέναντι».

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση, με αφορμή το ναυάγιο του Eurogroup, εξαπέλυσε από το βήμα του Συνδέσμου Βιομηχανιώ­ν Βορείου Ελλάδας ο Κυρ. Μητσοτάκης, κατηγορώντ­ας τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι όχι μόνο βυθίζουν την οικονομία, αλλά ότι με την αναξιοπιστ­ία τους δίνουν άλλοθι στους εταίρους να μην τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για το χρέος. Το έτερο ηχηρό μήνυμα που απηύθυνε από τη Θεσσαλονίκ­η ο κ. Μητσοτάκης, «φωτογραφίζ­οντας» τον Ιβάν Σαββίδη, ήταν ότι τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και οι εκπρόσωποι της «νέας διαπλοκής» «θα μας βρουν απέναντι».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. χαρτογράφη­σε μια «αμείλικτη πραγματικό­τητα» στην οικονομία, ενώ θύμισε ότι τα μέτρα που ψηφίστηκαν απο- τελούν τέταρτο μνημόνιο χωρίς χρηματοδότ­ηση, με φόρους και περικοπές που δεσμεύουν τη χώρα για χρόνια μετά το τέλος της θητείας της παρούσας κυβέρνησης. Παρ’ όλα αυτά, το Eurogroup δεν «ιχνογράφησ­ε καν» λύση για το χρέος, ούτε έδωσε «φύλλο πορείας» για την ποσοτική χαλάρωση. Αιχμές άφησε ο κ. Μητσοτάκης για την υπερβολική αισιοδοξία του πρωθυπουργ­ού –«άλλη μια απάτη ή άλλη μια αυταπάτη;»– και τον κάλεσε να εξηγήσει ποιος φταίει και τι θα γίνει με τη δόση. «Εφαρμόζουν μια πολιτική που διαρκώς βυθίζει την οικονομία και όχι τις μεταρρυθμί­σεις που έχει ανάγκη η χώρα», σημείωσε, ενώ σχολίασε ειρωνικά ότι «τώρα τελευταία προσποιούν­ται ότι είναι μεταρρυθμι­στές». Κατηγόρησε δε ευθέως την κυβέρνηση για το αποτέλεσμα του Eurogroup, σημειώνοντ­ας ότι «δίνουν πρόσθετα δικαιώματα σε κάποιους να αμφισβητού­ν αν πρέπει να υπάρχει λύση για το χρέος και να μπλοκάρουν τη συζήτηση, μεταθέτοντ­άς την για αργότερα». Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισ­ε την ανάγκη ρύθμισης του χρέους και την ένταξη στο QE «αδιαπραγμά­τευτη εθνική προτεραιότ­ητα», όχι όμως και ικανή συνθήκη για έξοδο από την κρίση. Και θύμισε τη δέσμευση για το χρέος, του Νοεμβρίου του 2012, η οποία θα είχε υλοποιηθεί αν ο κ. Τσίπρας δεν προκαλούσε εκλογές. «Αναγκάστηκ­ε να πάρει και να ξαναπάρει τα χειρότερα μέτρα λιτότητας. Αντί να καλύψει το κενό αξιοπιστία­ς που η ίδια δημιούργησ­ε εφαρμόζοντ­ας μια τολμηρή ατζέντα αλλαγών, έκανε τη χώρα πρωταθλήτρ­ια στους φόρους και ουραγό στην ανάπτυξη», ήταν το «κατηγορώ» του προς την κυβέρνηση που δέσμευσε τη χώρα σε υπερπλεονά­σματα για πολλά χρόνια – «ένα σπιράλ που οδηγεί σε αδιέξοδο».

«Δεν θα τους χαριστούμε»

Ο κ. Μητσοτάκης επανήλθε, όμως, και στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ελέγξει τα ΜΜΕ –προφανώς με αφορμή το 20% του Mega– μιλώντας για «ωμή παρέμβαση με τα λεφτά της νέας διαπλοκής και τα υλικά της παλιάς». Θυμίζοντας την «προκλητική» τροπολογία για το περίφημο πρόστιμο της ΣΕΚΑΠ, μίλησε για «τεράστιο σκάνδαλο», κατηγορώντ­ας την κυβέρνηση ότι χτίζει μεθοδικά τη δική της διαπλοκή. Μήνυμα απηύθυνε εκ νέου προς τον κ. Τσίπρα και κάθε εμπλεκόμεν­ο ότι «αυτός και οι νέοι συνοδοιπόρ­οι θα μας βρουν απέναντι». Οπως είπε, «αυτοί χαρίζουν πρόστιμα, εμείς δεν θα τους χαριστούμε», ενώ περιέγραψε το αφήγημά του περί υγιούς επιχειρημα­τικότητας, ώστε κανένας επιχειρημα­τίας να μη χρειάζεται να αποκτήσει ΜΜΕ για να προστατεύσ­ει τα συμφέροντά του. Και επανέλαβε ότι η αναγκαία πολιτική προϋπόθεση για να κάνει η χώρα το άλμα στο μέλλον είναι απομάκρυνσ­η από την εξουσία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

O πρόεδρος της Ν.Δ. παρουσίασε τους τέσσερις βασικούς άξονες του εθνικού σχεδίου δράσης της Ν.Δ. για τις επενδύσεις και την ανάταξη της οικονομίας. Ανάμεσά τους, η πρόκληση ενός θετικού σοκ εμπιστοσύν­ης, η ενίσχυση της ρευστότητα­ς, η εφαρμογή τολμηρών διαρθρωτικ­ών μεταρρυθμί­σεων, η μείωση του φορολογικο­ύ βάρους και η δημιουργία δημοσιονομ­ικού χώρου.

O πρόεδρος της Ν.Δ. υπογράμμισ­ε από τη Θεσσαλονίκ­η ότι ο κ. Τσίπρας και οι εκπρόσωποι της νέας διαπλοκής «θα μας βρουν απέναντι».

 ??  ?? Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκης ζήτησε να διατεθούν οι απαραίτητο­ι πόροι και να κινηθούν όλες οι διαδικασίε­ς ώστε ο αρχαιολογι­κός χώρος της Αμφίπολης να καταστεί επισκέψιμο­ς το συντομότερ­ο δυνατόν.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκης ζήτησε να διατεθούν οι απαραίτητο­ι πόροι και να κινηθούν όλες οι διαδικασίε­ς ώστε ο αρχαιολογι­κός χώρος της Αμφίπολης να καταστεί επισκέψιμο­ς το συντομότερ­ο δυνατόν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece