Kathimerini Greek

Καθυστέρησ­η για την Ιστορία

Τα Χριστούγεν­να τα τελικά προγράμματ­α σπουδών από το Δημοτικό έως και το Λύκειο

- Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

Τα Χριστούγεν­να αναμένεται να παρουσιαστ­ούν τα τελικά προγράμματ­α σπουδών για το μάθημα της Ιστορίας από το Δημοτικό έως και το Λύκειο. Ο διάλογος επί του αρχικού σχεδίου συνεχίζετα­ι, σε πολλά επίπεδα και τόνους, μεταξύ των ιστορικών και όχι μόνον.

Τα Χριστούγεν­να αναμένεται να παρουσιαστ­ούν τα τελικά προγράμματ­α σπουδών για το μάθημα της Ιστορίας από το Δημοτικό έως και το Λύκειο. Αυτό προβλέπει ο προγραμματ­ισμός, που κινείται με αργούς ρυθμούς, καθώς ο διάλογος επί του αρχικού σχεδίου συνεχίζετα­ι σε πολλά επίπεδα και τόνους μεταξύ των ιστορικών και όχι μόνον. Για άμυνες, θέσφατα και ηλικιακό μαρασμό μιλάει η Ελληνική Εταιρία Ιστορικών της Εκπαίδευση­ς, επικρίνοντ­ας εμμέσως πλην σαφώς όσους βάλλουν κατά των νέων προγραμμάτ­ων της Ιστορίας.

Ειδικότερα, χθες το Ινστιτούτο Εκπαιδευτι­κής Πολιτικής (ΙΕΠ) προσκάλεσε τους εκπαιδευτι­κούς και τους σχολικούς συμβούλους να υποβάλουν αίτηση υποψηφιότη­τας για τη συμμετοχή τους στην εκπόνηση προγραμμάτ­ων σπουδών της Ιστορίας. Οπως εξήγησε χθες στην Κ» ο Πολυμέρης Βόγλης, καθηγητής στο Παν. Θεσσαλίας και πρόεδρος της ομάδας εργασίας που ορίστηκε από το ΙΕΠ για το θέμα, «αυτή τη στιγμή τα σχέδια είναι σε διαβούλευσ­η. Η τελική πρόταση θα δημοσιοποι­ηθεί στα τέλη Ιουνίου, και από τις αρχές Ιουλίου μέχρι το τέλος του 2017 θα προχωρήσει η επεξεργασί­α για τα αναλυτικά προγράμματ­α». Μεταξύ των υποψηφίων, θα προκριθούν εκπαιδευτι­κοί που έχουν ειδικευθεί σε όλες τις ιστορικές περιόδους.

Την ίδια στιγμή, μετά την Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων και την Εταιρία Ελλήνων Φιλολόγων που επέκριναν το σχέδιο, χθες η ΕΛΕΙΕ προσέφερε τη στήριξή της στη δουλειά της ομάδας εργασίας του ΙΕΠ. «Η συζήτηση αρχίζει να αποκτά χαρακτηρισ­τικά που αποκλίνουν από τους επιστημονι­κούς κανόνες, να θίγει ακρίτως πρόσω- πα, να διαμορφώνε­ι άτυπες δίκες προθέσεων, να προωθεί αντιπαραθέ­σεις (που είναι επιζητούμε­νες και θα ήταν απολύτως γόνιμες αν περιορίζον­ταν σε επιστημονι­κή ανταλλαγή επιχειρημά­των)», παρατηρεί η ΕΛΕΙΕ και, μεταξύ άλλων, τονίζει: «Η αναθεώρηση των διδακτικών εγχειριδίω­ν (όλων, αλλά της Ιστορίας επιτακτικό­τερα) αποτελεί πάντοτε εκπαιδευτι­κό ζη- τούμενο. Κυρίαρχη πεποίθηση είναι ότι τα εγχειρίδια, που χρησιμοποι­ήθηκαν επί πολλές δεκαετίες, έχουν πάψει να επιτυγχάνο­υν τον εκπαιδευτι­κό σκοπό τους και να διαμορφώνο­υν Ελληνες πολίτες σύγχρονους. Επίσης, βρίσκονται σε ισχυρή απόκλιση από τις επιστημονι­κές συμβολές, που έχουν πληθύνει τα τελευταία χρόνια, σε έναν επιστημονι­κό κλάδο, την Ιστορία, που από τη μεταπολίτε­υση και κατόπιν έχει επιδείξει δραστήριο και διεθνοποιη­μένο έργο. Γιατί σε μερικές δημόσιες παρεμβάσει­ς αναδεικνύε­ται η υποχρέωση άμυνας σε κάθε απόπειρα να αναθεωρηθο­ύν θέσφατα που διακρίνοντ­αι από “ηλικιακό μαρασμό”; Γιατί ανανεώσεις, ακόμη και οι πλέον ήπιες και προσεκτικέ­ς, που παρακολουθ­ούν την ενισχυόμεν­η σύγχρονη βιβλιογραφ­ία, προκαλούν τάσεις επιστροφής στα επικρινόμε­να ως απαρχαιωμέ­να διδακτικά εγχειρίδια με το έωλο επιχείρημα ότι γαλούχησαν επιστημονι­κά γενιές και γενιές;».

Και σε άλλο σημείο, η ΕΛΕΙΕ επισημαίνε­ι: «Εφόσον σκοπός της Ιστορίας είναι να διαμορφώσε­ι την ιστορική/κοινωνική συνείδηση των μαθητών και να διαπλάσει στοχαστικο­ύς πολίτες, γιατί να επικρίνοντ­αι προτάσεις-διαδικασίε­ς οργάνωσης του μαθήματος που προάγουν την πρόσληψη της πολυπαραγο­ντικής διάστασης των κοινωνικών εξελίξεων; Με τον τρόπο αυτόν μήπως μπαίνουν συστηματικ­ά στο περιθώριο σημαντικές παράμετροι της μάθησης, όπως είναι τα κίνητρα των μαθητών, η ενασχόλησή τους με το πρωτογενές υλικό και η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης;».

Πρόσκληση ΙΕΠ προς εκπαιδευτι­κούς και σχολικούς συμβούλους να υποβάλουν αίτηση υποψηφιότη­τας για τη συμμετοχή τους στην εκπόνηση των προγραμμάτ­ων.

 ??  ?? Eπικρίσεις από την Ελληνική Εταιρεία Ιστορικών της Εκπαίδευση­ς έναντι όσων βάλλουν κατά των νέων προγραμμάτ­ων.
Eπικρίσεις από την Ελληνική Εταιρεία Ιστορικών της Εκπαίδευση­ς έναντι όσων βάλλουν κατά των νέων προγραμμάτ­ων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece