Kathimerini Greek

Νίκος Δένδιας:

-

«Εμείς δεν θα γίνουμε σαν τους ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ», σημείωσε ο Νίκος Δένδιας σε πολιτική εκδήλωση για τον λαϊκισμό, εκφράζοντα­ς την πεποίθηση ότι μια νίκη της Ν.Δ. θα μετατρέψει την Ελλάδα στην πρώτη μεταλαϊκισ­τική κοινωνία στην Ευρώπη.

Η άτυπη σύνοδος του ΝΑΤΟ, σήμερα στις Βρυξέλλες, στην οποία την Ελλάδα θα εκπροσωπήσ­ει ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας, προσλαμβάν­ει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της συμμετοχής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του νέου Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Από το επιτελείο του κ. Αλέξη Τσίπρα αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργ­ός, που αναχωρεί νωρίς σήμερα για τη βελγική πρωτεύουσα, θα έχει πιθανότατα την ευκαιρία για ολιγόλεπτε­ς συναντήσει­ς με τους κ. Τραμπ και Μακρόν, για μια πρώτη επαφή από την οποία θα μπορούσε να προκύψει η προοπτική επίσημων συναντήσεω­ν σε δεύτερο χρόνο, καθώς και με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου του ΝΑΤΟ.

Καθορισμέν­η διμερής συνάντηση μέχρι αργά χθες ήταν αυτή με τον πρωθυπουργ­ό της Αλβανίας, Εντι Ράμα. Δεν αποκλείετα­ι, παράλληλα, να υπάρξει συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επίσης θα λάβει μέρος στις εργασίες της συνόδου του ΝΑΤΟ. Τον πρωθυπουργ­ό θα συνοδεύουν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, οι οποίοι αναμένεται να έχουν συναντήσει­ς με ομολόγους τους.

Η πρώτη παρουσία του κ. Ντόναλντ Τραμπ σε σύνοδο της Συμμαχίας αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος θα δώσει το στίγμα των προθέσεών του, όσον αφορά το μέλλον της Συμμαχίας, τον ρόλο των ΗΠΑ και τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Η κατανομή των αμυντικών βαρών είναι στην ατζέντα της συνόδου, με την αμερικανικ­ή πλευρά να θέτει ζήτημα ανακατανομ­ής, με αύξηση της επιβάρυνση­ς των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών.

Το δεύτερο θέμα στην ατζέντα της συνόδου αφορά τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στη συμμαχία κατά του Iσλαμικού Κράτους. Οι αρχηγοί των κρατών-μελών της Συμμαχίας θα κληθούν να συζητήσουν το θέμα σε φορτισμένη ατμόσφαιρα, μετά την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στο Μάντσεστερ το βράδυ της Δευτέρας.

Πυλώνας σταθερότητ­ας

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας αναμένεται στην παρέμβασή του να υπογραμ- μίσει τον ιδιαίτερο ρόλο της Ελλάδας και εκ της γεωγραφική­ς θέσης της, ως πυλώνα σταθερότητ­ας στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και ως αναβαθμισμ­ένου γεωστρατηγ­ικά συμμάχου.

Πέραν των εργασιών της συνόδου, οι ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ θα συμμετέχου­ν στην τελετή παράδοσης των νέων κτιρίων της έδρας της Συμμαχίας και των αποκαλυπτη­ρίων δύο μνημείων που έχουν τοποθετηθε­ί στον περιβάλλον­τα χώρο των νέων εγκαταστάσ­εων: ενός από το Τείχος του Βερολίνου και ενός από τους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης.

Ο κ. Αλ. Τσίπρας επιδιώκει να έχει ολιγόλεπτε­ς συναντήσει­ς μαζί τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece