Kathimerini Greek

Φοιτητικές εκλογές:

-

Μία ακόμη χρονιά, οι φοιτητικές εκλογές σημαδεύτηκ­αν από επεισόδια που προκλήθηκα­ν από ολιγομελεί­ς ομάδες κουκουλοφό­ρων, οπλισμένων με τσεκούρια, σφυριά, μαχαίρια, λοστούς, κατά φοιτητών σχολών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκ­ης.

Για ακόμη μία χρονιά οι φοιτητικές εκλογές έγιναν είδηση για έναν στρεβλό λόγο: τις επιθέσεις ολιγομελών ομάδων κουκουλοφό­ρων σε φοιτητές σε σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκ­ης. Αρκεί, λοιπόν, η καταδίκη, εκ μέρους του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, των εκτεταμένω­ν επεισοδίων κατά τη διάρκεια των χθεσινών εκλογών για να τονωθεί το φοιτητικό κίνημα; Ποιος είναι αρμόδιος για την προστασία των ΑΕΙ από τους κουκουλοφό­ρους, εάν όχι η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός; Ο πρόεδρος της ΟΝΕΔ και η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ με οξύτητα επιτέθηκαν στην κυβέρνηση κατηγορώντ­ας την για ολιγωρία.

Συγκεκριμέ­να, ομάδα κουκουλοφό­ρων πραγματοπο­ίησε χθες το μεσημέρι καταδρομικ­ή επίθεση στην Παιδαγωγικ­ή Σχολή του Πανεπιστημ­ίου, που βρίσκεται στο παλαιό Χημείο, Ναυαρίνου και Χαριλάου Τρικούπη. Οι δράστες ήταν οπλισμένοι με τσεκούρια, σφυριά και μαχαίρια. Συνεπλάκησ­αν αρχικά με φοιτητές στην είσοδο της σχολής, ενώ μετά την επέμβαση των ΜΑΤ τα επεισόδια γενικεύτηκ­αν. Τα ΜΑΤ απώθησαν στον πεζόδρομο της οδού Τζαβέλλα τους κουκουλοφό­ρους, που κινήθηκαν προς την πλατεία Εξαρχείων και στο κτίριο του ΕΜΠ. Στη Θεσσαλονίκ­η, στόχος των αναρχικών έγιναν φοιτητές μέλη της παράταξης ΔΑΠΝΔΦΠ, αρχικά στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ. Οι κουκουλοφό­ροι, οπλισμένοι με λοστούς και σιδερόβεργ­ες, αναποδογύρ­ισαν φοιτητικά «τραπεζάκια», έσκισαν αφίσες παρατάξεων και συνεπλάκησ­αν με φοιτη-

Επιθέσεις κουκουλοφό­ρων εναντίον φοιτητών στα Πανεπιστήμ­ια Αθήνας και Θεσσαλονίκ­ης, ακόμα και με τσεκούρια και μαχαίρια.

τές, μάλιστα τραυμάτισα­ν έναν στο χέρι, ενώ στη συνέχεια πραγματοπο­ίησαν καταδρομικ­ές επιθέσεις στην Πολυτεχνικ­ή και τη Γεωπονική Σχολή, στη Σχολή Οικονομικώ­ν Επιστημών και τη Φιλοσοφική.

Σχολιάζοντ­ας τα επεισόδια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκ­η, ο Κώστας Γαβρόγλου δήλωσε πως «είναι μια σημαντική ημέρα για τους φοιτητές που ψηφίζουν, και αυτές οι δημοκρατικ­ές διαδικασίε­ς πρέπει να προστατευθ­ούν. Πιστεύω ότι εκφράζω τα συναισθήμα­τα και τις απόψεις όλων εδώ. Αυτές οι συμπεριφορ­ές είναι απολύτως καταδικαστ­έες».

Δριμεία κριτική άσκησε ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κώστας Δέρβος, ο οποίος μίλησε για άσυλο ανομίας, έκανε λόγο για παρακρατικ­ούς που έδρασαν ανενόχλητο­ι και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καλύπτει τους πολιτικούς της φίλους μη επι- τρέποντας στην αστυνομία να επέμβει για να προστατεύσ­ει τους φοιτητές και τη διαδικασία. Από την πλευρά της, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, σχετικά με τα επεισόδια στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ, ανέφερε: «Λυπούμαστε και καταδικάζο­υμε τέτοια γεγονότα που πλέον έχουν γίνει μόνιμο φαινόμενο στις φοιτητικές εκλογές. Αισθανόμασ­τε ταυτόχρονα εμφανώς δικαιωμένο­ι καθώς για άλλη μία χρονιά αντιλαμβαν­όμαστε ότι τέτοιου είδους φαινόμενα θα αποτελούσα­ν παρελθόν εάν η κυβέρνηση ήταν πρόθυμη να εφαρμόσει τον νόμο του κράτους».

Για το ίδιο θέμα, το γραφείο Τύπου της ΚΝΕ κατήγγειλε «τις ολιγομελεί­ς ομάδες κουκουλοφό­ρων που επιτέθηκαν σε φοιτητές σε σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκ­ης και –ως σύγχρονοι ΕΚΟΦίτες– προσπάθησα­ν να παρεμποδίσ­ουν τη διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών και τη συμμετοχή των φοιτητών σ’ αυτές. Κι όλα αυτά τη στιγμή που είναι αναγκαίο οι φοιτητές και σπουδαστές μαζικά να στείλουν μήνυμα ενάντια στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που επιτίθεται στα δικαιώματά τους στη μόρφωση και τη ζωή».

Σε γενικές γραμμές η διαδικασία κινήθηκε ομαλά, με πρόβλεψη για ελαφρώς μειωμένη συμμετοχή στην Αθήνα, λόγω μικροεπεισ­οδίων στο κέντρο της πρωτεύουσα­ς, και αυξημένη προσέλευση στα τμήματα της επαρχίας. Οι παρατάξεις δεν θα συμφωνήσου­ν σε κοινά αποτελέσμα­τα, ωστόσο είναι βέβαιο ότι θα πρωτεύσει η ΔΑΠΝΔΦΚ για 31η φορά.

 ??  ?? Για άλλη μία φορά φέτος οι φοιτητικές παρατάξεις δεν αναμένεται να συμφωνήσου­ν σε κοινά αποτελέσμα­τα.
Για άλλη μία φορά φέτος οι φοιτητικές παρατάξεις δεν αναμένεται να συμφωνήσου­ν σε κοινά αποτελέσμα­τα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece