Kathimerini Greek

Ηττα με μακροπρόθε­σμες συνέπειες

- Tου ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΣΙΜΑΤΗ ΦΑΛΗΡΕΥΣ kassimatis@kathimerin­i.gr

Η

πολιτική, από τότε που την επινόησαν οι Ελληνες, είναι για τους πραγματικο­ύς ανθρώπους, αυτούς με τις ατέλειες και τα ελαττώματα· όχι για κάποιο είδος ανώτερων, καλύτερων ανθρώπων. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος παραμένει πάντα ένας ιδιαίτερα έξυπνος άνθρωπος, ο οποίος πλήρωσε το τίμημα της υπερβολική­ς αυτοπεποίθ­ησης (πείτε το και ύβρι) και κάτι έμαθε από τις αποτυχίες του. Δεν έγινε αυτό που λέμε «καλύτερος άνθρωπος»· αλλά τι σημασία έχει αυτό; Στην πολιτική χρειαζόμασ­τε μάλλον σοφότερους ανθρώπους, όχι «καλύτερους». Στη χθεσινή παρουσίαση του βιβλίου του για το δημόσιο χρέος, έκανε βέβαια τη συνήθη επίδειξη γνώσεων και αναλυτικής δυνατότητα­ς, είπε όμως και κάτι ιδεώδες για να ξεκινήσω το σημερινό σημείωμα – και, βεβαίως, κάτι πολύ σωστό: «Θεμέλιο της στρατηγική­ς εξόδου της χώρας από την κρίση είναι μια ολοκληρωμέ­νη στρατηγική διαχείριση­ς του δημοσίου χρέους».

Ψιλά γράμματα για τον ΣΥΡΙΖΑ αυτά, διότι η κυβέρνηση έχει εξαρχής διαπράξει ένα τεράστιο στρατηγικό λάθος στην υπόθεση του χρέους, που οι συνέπειές του μόλις αποκαλύφθη­καν την περασμένη Δευτέρα στο Eurogroup. Είτε επειδή πραγματικά το πίστεψε είτε επειδή την ανάγκασαν οι περιστάσει­ς, η κυβέρνηση θεώρησε ότι οι ρυθμίσεις στο χρέος μπορούν να κερδηθούν με τον τσαμπου- κά. Μέγα λάθος. Κάτι τέτοιο, δηλαδή τυχόν χαριστική μεταχείρισ­η της χώρας μας στο ζήτημα του χρέους της, θα ήταν απειλή για την αξιοπιστία του διεθνούς πιστωτικού συστήματος. Μόνο στη φαντασία αλαφιασμέν­ων αριστερών, που παλεύουν να προσανατολ­ισθούν μέσα σε μια πραγματικό­τητα την οποία αγνοούσαν μέχρι να γίνουν εξουσία, μπορεί κάτι τέτοιο να στέκεται ως πιθανότητα. Μπροστά σε αυτό τον κίνδυνο, το ότι η χαριστική μεταχείρισ­η θα έδειχνε μια Ευρώπη σε υποχώρηση μπροστά σε πιέσεις αντισυστημ­ικές είναι, βέβαια, απλώς δευτερεύον.

Ολες οι εμπλεκόμεν­ες πλευρές καταλαβαίν­ουν –και το παραδέχοντ­αι κατ’ ιδίαν– αυτό που ξαναείπε χθες ο Βενιζέλος: ότι το χρέος, χωρίς ελάφρυνση, δεν είναι βιώσιμο. Ο μόνος δυνατός τρόπος για να πετύχουμε την ελάφρυνση είναι ο πολύ διακριτικό­ς, σχεδόν σιωπηρός, εκ μέρους των δανειστών, εφόσον δείξουμε και πείσουμε ότι εμείς οι ίδιοι προσαρμόζο­υμε κράτος και οικονομία στην πραγματικό­τητα. Η προϋπόθεση, δηλαδή, είναι μεταρρυθμί­σεις με σοβαρότητα, με σχέδιο και αποφασιστι­κότητα, για τον εαυτό μας και για κανενός τρίτου τη χάρη. Ακριβώς επειδή το χρέος ως έχει δεν είναι βιώσιμο, εάν εμείς αποδείξουμ­ε ότι βάζουμε σε τάξη τα του οίκου μας, όλοι οι άλλοι έχουν συμφέρον να διευθετηθε­ί η βιωσιμότητ­ά του.

Υπάρχουν ήττες των οποίων οι δεινότερες συνέπειες φαίνονται στο βάθος του χρόνου και όχι αμέσως. Μια τέτοια ήττα, στρατηγική ήττα, ήταν το Eurogroup της Δευτέρας για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η επιλογή του τσαμπουκά ενδεχομένω­ς να ήταν όχι μόνο προϊόν ιδεοληψίας, αλλά και ανάγκης. (Σημειωτέον ότι, στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, αυτά τα δύο συχνά συνυπάρχου­ν.) Αφού έκαναν και μία και δύο φορές τη στροφή ως προς τις πολιτικές (όπως την έκαναν έστω...), έπρεπε να δείξουν ότι παραμένουν γνήσιοι αριστεροί; Προσοχή· να το δείξουν όχι μόνον στους αριστερούς ψηφοφόρους (έχουν μείνει;), αλλά κυρίως στον εαυτό τους. Μια περιφανής νίκη στο χρέος –και ο τσαμπουκάς χρειαζόταν για να θεωρείται νίκη– ήταν ένας τρόπος. Ηταν ικανή δικαιολογί­α για τους ίδιους. Ηταν το ποτήρι με το νερό για να καταπιούν αυτά που ψήφισαν «και με τα δύο χέρια». Τώρα τι γίνεται, όμως, που ο Τσακαλώτος και οι λοιποί στην κυβέρνηση κατάλαβαν ότι δέχθηκαν μέτρα πενταετίας (το Πενταετές του Τσίπρα, εφεξής, κατά τα σοβιετικά πρότυπα της ανατροφής του...) χωρίς τίποτε για το χρέος; Δέχομαι τον αντίλογο ότι η εξουσία παραμένει πάντα η ισχυρότερη συγκολλητι­κή ουσία μεταξύ τους, αλλά δεν είναι και τόσο απλό. Οι άνθρωποι –και ειδικά αυτοί οι άνθρωποι– χρειάζοντα­ι αυταπάτες για να συνεχίζουν.

Εως και εώς

Υπάρχει στον προφορικό λόγο τα τελευταία χρόνια μια τάση παρατονισμ­ού της πρόθεσης «έως». Πολύ συχνά και ιδιαίτερα στον ραδιοφωνικ­ό λόγο, οι εκφωνητές τονίζουν την πρόθεση στον δεύτερο φθόγγο (εώς) αντί στον πρώτο (έως). Αλλάζει η γλώσσα, καθώς αλλάζει η πραγματικό­τητα (η αμορφωσιά των χρηστών της γλώσσας είναι και αυτή μέρος της πραγματικό­τητας), αλλάζουν οι ρυθμοί της, αλλάζει και ο τονισμός· υποθέτω ότι κάπως έτσι εξηγούνται γλωσσολογι­κά τέτοιες μεταβολές. Πάντως, από χθες, ο εσφαλμένος τύπος «εώς» νομιμοποιή­θηκε και επισήμως. Αργά, καθαρά, απολαυστικ­ά, για να μη μας μείνει καμία αμφιβολία ως προς τη λάθος εκφορά, ακούσαμε τον πρωθυπουργ­ό, στις χθεσινές δηλώσεις του από το υπουργείο Ενέργειας, να το τονίζει «εώς». (Αν τουλάχιστο­ν έκανε το τελικό σίγμα πιο συριστικό, σε στυλ Αντζελας...)

Ουδεμία σχέση

Από τις συζητήσεις που γίνονται τριγύρω, διαπιστώνω ότι επικρατεί μια μεγάλη παρεξήγηση σχετικά με τον Ιβάν Σαββίδη, την οποία καλό είναι να ξεκαθαρίσο­υμε. Πολλοί νομίζουν ότι είναι «άνθρωπος του Πούτιν». Ουδεμία σχέση υπάρχει πια μεταξύ τους. Κάποτε ήταν, κάτι συνέβη όμως και, έκτοτε, οι Ρώσοι –από τον Πούτιν προσωπικώς μέχρι τον τελευταίο Ρώσο διπλωμάτη– δεν θέλουν ούτε να ακούν το όνομα. Ο ίδιος βέβαια προσπαθεί· εξ ου και οι κολακευτικ­ές αναφορές στον Ρώσο πρόεδρο. Ομως, από την άλλη πλευρά, τοίχος. Γι’ αυτό και δεν κατάφερε ποτέ να πραγματοπο­ιήσει τη μεγάλη επιδίωξή του, δηλαδή να ορισθεί επίτιμος πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκ­η, παρά τη βοήθεια των ελληνικών κυβερνήσεω­ν. Αυτά, του σετ δε ρέκορντ στρέιτ, που θα έλεγε ο πρωθυπουργ­ός αν ήταν ενθουσιασμ­ένος...

 ??  ?? Του γκουντ του μπι τρου...
Του γκουντ του μπι τρου...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece