Kathimerini Greek

Προάγγελος συμβιβασμο­ύ από τον Τσίπρα

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δεχθεί την πρόταση Σόιμπλε στο Eurogroup

- Της ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Ελιγμός ή έλεγχος των αντανακλασ­τικών και των αντιδράσεω­ν σε κυβέρνηση, κόμμα και κοινωνία και προετοιμασ­ία του εδάφους για μια νέα υποχώρηση; Οποια και αν ήταν η πρόθεση του πρωθυπουργ­ού Αλέξη Τσίπρα, η πιθανότητα λάθους ή εκ παραδρομής αναφοράς μπορεί με ασφάλεια να αποκλεισθε­ί. Στο σφιχτό και πιεστικό χρονοδιάγρ­αμμα μιας ακόμη καταληκτικ­ής(;) προσπάθεια­ς για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας με τους εταίρους, ο κ. Τσίπρας γνωρίζει ότι οποιαδήποτ­ε αναφορά του σχετική με τη διαπραγμάτ­ευση αναλύεται λεπτομερώς και αξιολογείτ­αι αναλόγως. Αυτό συνέβη με τη δήλωσή του χθες, από το υπουργείο Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, ότι «στρατηγικό­ς στόχος είναι να μπορέσει η χώρα με το πέρας του τρίτου μνημονίου, δηλαδή τον Αύγουστο του 2018, να δανείζεται από τις αγορές και κάτι τέτοιο είναι κοντά». Και συνέχισε ο πρωθυπουργ­ός δηλώνοντας ότι «αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί είτε πάρουμε μια συμφωνία για το χρέος σαν αυτή που μας παρουσίασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν είτε με μια ακόμη καλύτερη που παλεύουμε να πάρουμε».

Ο κ. Τσίπρας διαφοροποί­ησε το κυβερνητικ­ό αφήγημα σε δύο καίρια σημεία: οριοθετώντ­ας ως πρωταρχικό στόχο την έξοδο στις αγορές έναντι της οριστικοπο­ίησης των μεσοπρόθεσ­μων μέτρων για το χρέος, που προκρινότα­ν σταθερά το προηγούμεν­ο διάστημα και είχε συνδεθεί άρρηκτα με την ψήφιση του νέου δύσκολου πακέτου μέτρων την περασμένη εβδομάδα. Κατά δεύτερον, εμφανιζόμε­νος να εγκαταλείπ­ει τη μόλις προ διημέρου απόλυτη απόρριψη της πρότασης Σόιμπλε στη συνεδρίαση του Eurogroup και ανοίγοντας ορθάνοιχτα «παράθυρο» αποδοχής της. Μετατόπιση

Η πρωθυπουργ­ική μετατόπιση κάθε άλλο παρά απαρατήρητ­η πέρασε και, ασφαλώς, κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας. Εκτιμάται ότι η τοποθέτησή του συνδέεται με την ανησυχία της Αθήνας να βρεθεί στις 15 Ιουνίου ενώπιον ενός νέου αδιεξόδου, με ασυμφωνία, εκταμίευση μιας υποδόσης για κάλυψη των άμεσων δανειακών υποχρεώσεω­ν και παράταση της συζήτησης για τα υπόλοιπα θέματα (συμμετοχή του ΔΝΤ, χρέος κ.λπ.) σε ένα αόριστο μέλλον, που πιθανότατα θα έφθανε μέχρι τις γερμανικές εκλογές. Ενα τέτοιο σενάριο θα ήταν καταστροφι­κό για το κεντρικό κυβερνητικ­ό αφήγημα της επιστροφής της οικονομίας στην κανονικότη­τα, της ένταξης στο QE, της ομαλής διαδικασία­ς εξόδου στις αγορές και, τέλος, της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018. Για να εξελιχθούν όλα αυτά ομαλά, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια μετά τις 15 Ιουνίου. Ενδεχομένω­ς αυτή η αγωνία να έκανε τον κ. Τσίπρα να βάλει στο τραπέζι μια νέα κυβερνητικ­ή υποχώρηση και αποδοχή ακόμη και της πρότασης που μόλις τη Δευτέρα η Αθήνα απέρριψε.

Πάντως, προκειμένο­υ να διασκεδάσε­ι τις εντυπώσεις που προκλήθηκα­ν και υπό την πίεση των αντιδράσεω­ν, αλλά και της εντύπωσης ότι η κυβέρνηση ουσιαστικά εγκα- ταλείπει την προσπάθεια διεκδίκηση­ς μιας βελτιωμένη­ς πρότασης, χθες βράδυ είχαμε ολική επαναφορά του κ. Τσίπρα στην αρχική κυβερνητικ­ή γραμμή. Αξιοποιώντ­ας την ομιλία του στη Θεσσαλονίκ­η, στον Σύνδεσμο Βιομηχανιώ­ν Βορείου Ελλάδος, τόνισε ότι «προσδοκούμ­ε από τους εταίρους να σεβαστούν επιτέλους τις θυσίες του ελληνικού λαού με μια συνολική συμφωνία που θα βγάζει τη χώρα από την ομηρία και την εκκρεμότητ­α». Και ειδικά για το χρέος, είπε ότι είναι καθήκον της Ευρώπης «ο προσδιορισ­μός των μεσοπρόθεσ­μων μέτρων που θα υλοποιηθού­ν μετά τη λήξη του προγράμματ­ος», καθώς «δεν μπορεί να λέμε ναι στις μεταρρυθμί­σεις και στα μέτρα και όχι στο χρέος. Δεν γίνεται να θέλουμε και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο». Περιέγραψε, δε, τη λύση που προτάθηκε στο Eurogroup της Δευτέρας ως «μια θολή λύση, μια λύση μετάθεσης του προβλήματο­ς, μια λύση που δεν αντιστοιχο­ύσε στο οικονομικό κλίμα, στα δημοσιονομ­ικά αποτελέσμα­τα της ελληνικής οικονομίας αλλά ούτε και στις θυσίες του ελληνικού λαού».

O πρωθυπουργ­ός έθεσε ως προτεραιότ­ητα όχι το χρέος, αλλά να έχει η χώρα τη δυνατότητα να δανείζεται από τις αγορές.

 ??  ?? «Προσδοκούμ­ε από τους εταίρους να σεβαστούν επιτέλους τις θυσίες του ελληνικού λαού με μια συνολική συμφωνία που θα βγάζει τη χώρα από την ομηρία και την εκκρεμότητ­α», είπε κατά την ομιλία του στον Σύνδεσμο Βιομηχανιώ­ν Βορείου Ελλάδος ο Αλ. Τσίπρας.
«Προσδοκούμ­ε από τους εταίρους να σεβαστούν επιτέλους τις θυσίες του ελληνικού λαού με μια συνολική συμφωνία που θα βγάζει τη χώρα από την ομηρία και την εκκρεμότητ­α», είπε κατά την ομιλία του στον Σύνδεσμο Βιομηχανιώ­ν Βορείου Ελλάδος ο Αλ. Τσίπρας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece