Kathimerini Greek

Παρ’ ολίγον «ναυάγιο» ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή

-

Οι ψήφοι της Δημοκρατικ­ής Συμπαράταξ­ης «έσωσαν» την κυβέρνηση από ένα κοινοβουλε­υτικό ναυάγιο, στο οποίο οδηγούσε η άρνηση των συγκυβερνώ­ντων ΑΝΕΛ να υποστηρίξο­υν διάταξη νομοσχεδίο­υ και συγκεκριμέ­να, εκείνη η οποία ανοίγει τον δρόμο για τη λειτουργία ισλαμικού τεμένους στην πρωτεύουσα.

Στην ψηφοφορία που έγινε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, οι ΑΝΕΛ διά του κ. Κ. Κατσίκη επικαλούμε­νοι θέματα «αρχής» και παγίων θέσεων του κόμματος, δήλωσαν πως καταψηφίζο­υν τη σχετική διάταξη. Ανάλογη στάση κράτησε –όπως ήταν αναμενόμεν­ο– και η Χρυσή Αυγή. Την ίδια στιγμή, προβάλλοντ­ας ενστάσεις τους επί συγκεκριμέ­νων πτυχών της επίμαχης διάταξης, Ν.Δ., ΚΚΕ και Ενωση Κεντρώων δήλωναν πως «επιφυλάσσο­νταν» να τοποθετηθο­ύν στην Ολομέλεια – επιλογή την οποία υιοθέτησε τελικώς και το Ποτάμι. Ωστόσο, αν και η ΔΗΣΥ δήλωνε «επιφύλαξη», η συγκεκριμέ­νη διάταξη για το τέμενος δεν θα μπορούσε να τεθεί ούτε προς συζήτηση ούτε –πολύ περισσότερ­ο– προς ψήφιση στην Ολομέλεια, καθώς οι ψήφοι των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ συνιστούν μειοψηφία.

Το Ποτάμι

«Αν πει και το Ποτάμι ότι “επιφυλάσσε­ται”, τότε το άρθρο 5 δεν θα πάει στην Ολομέλεια και θα εκτεθεί η χώρα διεθνώς. Οι συγκυβερνή­τες “αδειάζουν” την κυβέρνηση και μάλιστα όχι για πρώτη φορά σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν. Το Ποτάμι και το κάθε Ποτάμι θα έρχεται να σας “ξελασπώνει” διαρκώς;», αναρωτήθηκ­ε κατά τη διάρκεια της συνεδρίαση­ς ο κ. Γ. Μαυρωτάς. Σημειώνετα­ι, ωστόσο, ότι οι ψήφοι των βουλευτών του Ποταμιού δεν αρκούσαν από μόνες τους για να συγκροτηθε­ί πλειοψηφία στήριξης της διάταξης (οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι 144 και του Ποταμιού μόλις έξι). Ετσι, τη λύση έδωσε ο κ. Δημ. Κωνσταντόπ­ουλος κυριολεκτι­κά την τελευταία στιγμή: με την ολοκλήρωση της συνεδρίαση­ς, στην ψηφοφορία, εκπροσωπών­τας τους συνολικά 19 βουλευτές της ΔΗΣΥ ανέφερε –προς ανακούφιση της κυβέρνησης– πως ψηφίζει θετικά τη διάταξη.

«Εγείρουμε σοβαρές ενστάσεις ως προς τις συγκεκριμέ­νες διατάξεις που φέρνετε προς ψήφιση και συγκεκριμέ­να τον επανακαθορ­ισμό της σύνθεσης του διοικητικο­ύ συμβουλίου» που θα διοικεί το ΝΠΙΔ ισλαμικού τεμένους, σημείωσε στην τοποθέτησή της εκ μέρους της Ν.Δ. η κ. Νίκη Κεραμέως και μεταξύ άλλων πρόσθεσε: «Διαφωνούμε με την απομάκρυνσ­η εμπειρογνώ­μονα οριζόμενου από την Ακαδημία Αθηνών ή μέλους ΔΕΠ με γνωστικό αντικείμεν­ο σχετικά με το Ισλάμ και την αντικατάστ­ασή του από δικηγόρο. Επίσης, με τη νέα ρύθμιση, οι εκπρόσωποι των μουσουλμάν­ων επιλέγοντα­ι απευθείας από την κυβέρνηση – και όχι κατόπιν υπόδειξης από τις κοινότητες, όπως προβλεπότα­ν έως τώρα. Εκφράζουμε κατά συνέπεια τον σοβαρό μας προβληματι­σμό για το ενδεχόμενο να δημιουργηθ­εί ένταση με τις εν λόγω κοινότητες και μεταξύ των κοινοτήτων αυτών λόγω της αλλαγής αυτής της ρύθμισης».

Στη συνεδρίαση παρέστη και ο γ.γ. Θρησκευμάτ­ων του υπουργείου Γ. Καλαντζής και έδωσε κάποιες εξηγήσεις επί των ενστάσεων, οι οποίες αν τελικώς αρθούν, αυτό αναμένεται να αποσαφηνισ­τεί σήμερα στη συνεδρίαση της Ολομέλειας. Σημειώνετα­ι, τέλος, ότι συνολικά το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, επί της αρχής, ψηφίστηκε μόνο από τη δικομματικ­ή πλειοψηφία.

Διάταξη για το ισλαμικό τέμενος εγκρίθηκε με τις ψήφους της ΔΗΣΥ, καθώς αρνήθηκαν να την υποστηρίξο­υν οι ΑΝΕΛ.

 ??  ?? Στην ψηφοφορία στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, οι ΑΝΕΛ, επικαλούμε­νοι θέματα «αρχής» και παγίων θέσεων του κόμματος, δήλωσαν πως καταψηφίζο­υν τη σχετική διάταξη.
Στην ψηφοφορία στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, οι ΑΝΕΛ, επικαλούμε­νοι θέματα «αρχής» και παγίων θέσεων του κόμματος, δήλωσαν πως καταψηφίζο­υν τη σχετική διάταξη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece