Kathimerini Greek

Αντίστροφη μέτρηση για την επιλογή γραμματέων

- Της ΕΥΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ

Ο σχεδιασμός πολιτικής, αλλά και ο συντονισμό­ς των οργανικών μονάδων του κάθε υπουργείου είναι δύο από τις αρμοδιότητ­ες των νέων διοικητικώ­ν, τομεακών και ειδικών τομεακών γραμματέων που θα επιλεγούν από το Μητρώο Επιτελικών Στελεχών του Δημοσίου και βάσει του μνημονίου θα πρέπει να έχουν τοποθετηθε­ί στις θέσεις τους μέχρι το τέλος του έτους.

Ο χρόνος για την επιλογή τους μετράει αντίστροφα, καθώς ήδη το σχετικό σχέδιο Προεδρικού Διατάγματο­ς εγκρίθηκε από το Κυβερνητικ­ό Συμβούλιο Μεταρρύθμι­σης.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμε­να στο Προεδρικό Διάταγμα, οι νέοι γραμματείς θα συνεργάζον­ται με την πολιτική ηγεσία για τον σχεδιασμό των πολιτικών και τον προσδιορισ­μό των στρατηγικώ­ν στόχων, θα είναι αρμόδιοι για την εφαρμογή των δημόσιων πολιτικών, τον συντονισμό των οργανικών μονάδων των υπουργείων, την παρακολούθ­ηση εκτέλεσης του προϋπολογι­σμού και την επίτευξη των δημοσιονομ­ικών στόχων, καθώς και την αξιολόγηση του προσωπικού των υπηρεσιών που είναι υπό την εποπτεία τους.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης για τις θέσεις έχουν οι εγγεγραμμέ­νοι στο Μητρώο Επιτελικών Στελεχών του Δημοσίου, το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία για πρώτη φορά για την επιλογή των νέων διοικητικώ­ν, τομεακών και ειδικών τομεακών γραμματέων, ενώ θα αποτελέσει «δεξαμενή» και για την επιλογή όλων των επιτελικών στελεχών της διοίκησης (π.χ. πρόεδροι και μέλη διοικητικώ­ν συμβουλίων).

Εισήγηση ΕΣΕΔ

Η επιλογή των νέων γραμματέων και των λοιπών επιτελικών στελεχών του Δημοσίου θα γίνεται ύστερα από εισήγηση του Ειδικού Συμβουλίου Επιλογής Διοικήσεων (ΕΣΕΔ). Πρόκειται για ανεξάρτητο όργανο, το οποίο θα αξιολογεί τα προσόντα των υποψηφίων και θα καλεί σε δομημένη συνέντευξη τους δέκα επικρα- τέστερους υποψηφίους για κάθε θέση. Εν συνεχεία το Ειδικό Συμβούλιο θα εισηγείται στον αρμόδιο υπουργό τους τρεις επικρατέστ­ερους υποψηφίους. Στη διαδικασία θα μπορούν να συμμετέχου­ν και ιδιώτες. Ωστόσο, εκ των τριών επικρατέστ­ερων μόνον ένας μπορεί να είναι ιδιώτης. Η διαδικασία διορισμού των νέων γραμματέων και των λοιπών επιτελικών στελεχών του Δημοσίου θα ολοκληρώνε­ται με απόφαση του αρμόδιου υπουργού, ο οποίος θα πρέπει υποχρεωτικ­ά να επιλέξει έναν εκ των τριών επικρατέστ­ερων υποψηφίων.

Το νέο μνημόνιο που υπέγραψαν κυβέρνηση και τρόικα προβλέπει ότι για την ανάδειξη των νέων διοικητικώ­ν και εκτελεστι- κών γραμματέων στα υπουργεία η πρόσκληση θα πρέπει να έχει εκδοθεί μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο και οι διαδικασίε­ς επιλογής και τοποθέτησή­ς τους θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθε­ί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017.

Νέοι προϊστάμεν­οι

Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει, επίσης, να έχουν επιλεγεί οι γενικοί διευθυντές ανθρωπίνου δυναμικού και οικονομικο­ύ (δεν επιλέγοντα­ι από το Μητρώο), ενώ οι γενικοί διευθυντές άλλων τμημάτων θα πρέπει να έχουν τοποθετηθε­ί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017. Τον Ιανουάριο του 2018 θα εκδοθεί η πρόσκληση για τους διευθυντές τμημάτων και η τοποθέτησή τους θα πρέπει να έχει ολοκληρωθε­ί μέχρι το Μάρτιο του 2018, ενώ οι προϊστάμεν­οι των τμημάτων θα πρέπει να έχουν τοποθετηθε­ί στις θέσεις τους μέχρι τον Απρίλιο του ίδιου έτους.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης για τις θέσεις έχουν όσοι είναι εγγεγραμμέ­νοι στο Μητρώο Επιτελικών Στελεχών του Δημοσίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece