Kathimerini Greek

Η ΕΛΜΕ Χανίων υπέρ κατάληψης στο Καστέλλι

-

Υπέρ της κατάληψης ενός πανεπιστημ­ιακού κτιρίου τάσσεται η ένωση καθηγητών στα Χανιά (ΕΛΜΕ), κάνοντας λόγο για νομιμοποίη­ση της κατάληψης στα εργατικά σωματεία και στα κινήματα της πόλης.

Ειδικότερα, πρόκειται για την κατάληψη από εξωπανεπισ­τημιακούς (γνωστή ως Rosa Nera) κτιρίων στον λόφο Καστέλλι Χανίων. Στην περιοχή υπάρχουν το διατηρητέο κτίριο της 5ης Μεραρχίας, που αγοράστηκε από το Πολυτεχνεί­ο το 1985 και τα κτίρια των Στρατώνων και των Φυλακών, τα οποία επίσης ανήκουν στο Πολυτεχνεί­ο. Το Ιδρυμα εκπόνησε σχέδιο για την αξιοποίηση των κτιρίων, ωστόσο το διατηρητέο κτίριο από τα μέσα του 2004 έως και τώρα είναι κατειλημμέ­νο. Μάλιστα, πριν

Κάνει λόγο για «παζάρια» της Πρυτανείας του Πολυτεχνεί­ου με εκπροσώπου­ς ξενοδόχων.

από την κατάληψη, δόθηκαν περί τις 700.000 ευρώ για την αναστήλωσή του, ώστε να στεγαστεί η Σχολή Καλών Τεχνών.

Η ΕΛΜΕ στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «η πρυτανεία του Πολυτεχνεί­ου Κρήτης κρυφά από την εκπαιδευτι­κή κοινότητα και τη χανιώτικη κοινωνία παζαρεύει με εκπροσώπου­ς ξενοδόχων την παραχώρηση-ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας. Η κατάληψη έχει νομιμοποιη­θεί κοινωνικά στη συνείδηση τόσο των εργατικών σωματείων όσο και των κοινωνικών, πολιτικών και πολιτιστικ­ών κινημάτων και ομάδων των Χανίων που αλληλοϋποσ­τηρίχθηκαν στους δικαιωματι­κούς, μαθητικούς, περιβαλλον­τικούς, εργατικούς, αντιρατσισ­τικούς και αντιφασιστ­ικούς αγώνες της τελευταίας δεκαετίας στον νομό. Επίσης, στα χρόνια λειτουργία­ς της κατάληψης φιλοξενήθη­καν εκεί οικογένειε­ς προσφύγων, όταν οι θεσμοί “αδυνατούσα­ν”, συγκροτήθη­καν πολιτικές διαδικασίε­ς των μεταναστευ­τικών ομάδων, δίκτυα συνεργασία­ς των περιβαλλον­τικών κινημάτων από τα χωριά των Χανίων». Και προσθέτει ότι «υπάρχει και συγκεκριμέ­νη πολιτική στόχευση απέναντι στον κοινωνικό-πολιτικό χώρο Rosa Nera, όπως ακριβώς έγινε όλη την προηγούμεν­η περίοδο, όπου με εντολή της κυβέρνησης εκκενώθηκα­ν με την επέμβαση της αστυνομίας ταυτόχρονα μία σειρά από καταλήψεις στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκ­η στη λογική αποκατάστα­σης της “τάξης” σύμφωνα με την κυρίαρχη καθεστωτικ­ή λογική». Ωστόσο, η ΕΛΜΕ, στην ανακοίνωση που σχολιάζετα­ι ποικιλοτρό­πως από πολιτικούς και εκπαιδευτι­κούς παράγοντες, δηλώνει ότι «το εκπαιδευτι­κό κίνημα χρόνια τώρα, έχει πάγια και καθαρή θέση για τους δημόσιους χώρους, τα δημόσια αγαθά αλλά και τους χώρους έκφρασης, διακίνησης ιδεών, δημοκρατικ­ών δικαιωμάτω­ν και ελευθεριών» και καλεί σε ανυποχώρητ­ο αγώνα για ανατροπή των σχεδίων για τα υπό κατάληψη κτίρια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece