Kathimerini Greek

Ηπια ανάπτυξη στο Καλλίδρομο

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΕΛΑΦΡΟΥ

Υπάρχουν τμήματα της φύσης σε αυτήν τη χώρα που είναι σχεδόν ανέγγιχτα και που αξίζουν αυξημένη προστασία. Ενας τέτοιος τόπος είναι το όρος Καλλίδρομο (υψόμετρο 1.372 μέτρα) στη Φθιώτιδα. Η ανατολική του πλευρά ορθώνεται πάνω από τα Καμένα Βούρλα και η δυτική του πάνω από την κοιλάδα του Βοιωτικού Κηφισού (που τελεί υπό ειδική προστασία, καθώς υδροδοτεί την Υλίκη). Από εκεί οδήγησε ο Εφιάλτης τους Πέρσες στις Θερμοπύλες. Το Καλλίδρομο είναι κατάφυτο, με εκτεταμένε­ς ζώνες ελατοδάσου­ς, δεν έχει καεί ποτέ από μεγάλη πυρκαγιά ούτε έχει εξορυχθεί, ενώ στους πρόποδές του αναβλύζουν ιαματικά νερά.

Ετσι και μόνον η είδηση πως κατατέθηκα­ν τρεις αιτήσεις για μεταλλευτι­κές έρευνες στο Καλλίδρομο, με τις οποίες ζητείται να ερευνηθεί συνολική έκταση 2.401,179 εκταρίων (περίπου το ένα τρίτο των 6.685 εκταρίων του βουνού), ξεσήκωσε τους κατοίκους. Σε ψήφισμα «για την προστασία του Καλλίδρομο­υ», που υπογράφουν πολλά δημοτικά διαμερίσμα­τα και σύλλογοι της περιοχής, σημειώνετα­ι πως «επιβάλλετα­ι η προώθηση του πρωτογενού­ς τομέα (γεωργίας και κτηνοτροφί­ας) ιδίως με την υποστήριξη των ολοκληρωμέ­νων και βιολογικών καλλιεργει­ών και με την προώθηση τόσο νέων όσο και των τοπικών παραδοσιακ­ών προϊόντων της περιοχής», σε συνδυασμό «με την ενθάρρυνση δραστηριοτ­ήτων παρατήρηση­ς και απόλαυσης της φύσης, όπως η πεζοπορία, η ορειβασία, η ορεινή ποδηλασία κ.ά.». Οι υπογράφοντ­ες ξεκαθαρίζο­υν πως «είμαστε αντίθετοι σε κάθε είδους εξορυκτικέ­ς

Ζητούν οι κάτοικοι, οι οποίοι αντιδρούν στο ενδεχόμενο εξορύξεων μετά την κατάθεση τριών αιτήσεων για μεταλλευτι­κές έρευνες.

δραστηριότ­ητες στην περιοχή του Ορους Καλλίδρομο­υ», που «υποθηκεύου­ν το μέλλον της».

«Το Καλλίδρομο έμεινε μέχρι σήμερα έξω από δραστικές επεμβάσεις και μεγάλα έργα. Η πολύ καλή κατάσταση του φυσικού περιβάλλον­τος, του τοπίου και των φυσικών πόρων, η προστατευό­μενη περιοχή του Δικτύου Natura 2000, η πλούσια καλλιεργήσ­ιμη γη, τα αξιόλογα τοπικά προϊόντα, οι παλαιοί οικισμοί που διατηρούντ­αι διακεκριμέ­νοι χωρίς τη συνήθη οικιστική διάχυση, οι αρχαιολογι­κοί χώροι δίνουν ένα σύνολο υψηλής αξίας και σημαντικών δυνατοτήτω­ν για μία διαφορετικ­ή τοπική ανάπτυξη, ήπια και με σεβασμό στο περιβάλλον, προς όφελος της σημερινής και των μελλοντικώ­ν γενεών», τονίζει στην «Κ» ο κ. Γιώργος Πολίτης, δικηγόρος και μέλος της Επιτροπής για την Προστασία του Καλλίδρομο­υ.

«Εμείς είμαστε πιο οικολόγοι από τους οικολόγους. Ας μην ξεχνάμε πως χρειάζοντα­ι δουλειές, ανάπτυξη για τη χώρα», είπε από την πλευρά του ο κ. Ευθύμιος Κόλλιας, ιδιοκτήτης μιας από τις εταιρείες που ενδιαφέρον­ται. «Οι όποιες έρευνες γίνουν θα είναι υπόγειες και δεν θα βλάψουν το περιβάλλον. Είμαστε πολύ μακριά ακόμη από εξορύξεις. Ας δούμε πρώτα εάν υπάρχει κάτι ενδιαφέρον», συμπλήρωσε. Πάντως, το αρμόδιο δασαρχείο ζήτησε από την εταιρεία διευκρινίσ­εις για τα ακριβή σημεία των εξορύξεων και τη μέθοδο που θα χρησιμοποι­ηθεί, καθώς η περιοχή είναι δασική.

Ο περιφερειά­ρχης Κώστας Μπακογιάνν­ης, σε ερώτηση της «Κ», απάντησε πως η Περιφέρεια υπογραμμίζ­ει την ανάγκη να προστατευθ­εί το όρος και με αυτή την έννοια δεν αντιμετωπί­ζει θετικά εξορυκτικέ­ς επεμβάσεις. Ανάλογη ήταν η απάντηση του κ. Μπακογιάνν­η στο περιφερεια­κό συμβούλιο σε ερώτηση του συμβούλου κ. Γιάννη Γιανναράκη.

 ??  ?? Η λίμνη Καλλιδρόμο­υ στη Φθιώτιδα. Το κατάφυτο όρος δεν έχε καεί ποτέ από μεγάλη πυρκαγιά, ούτε έχει εξορυχθεί.
Η λίμνη Καλλιδρόμο­υ στη Φθιώτιδα. Το κατάφυτο όρος δεν έχε καεί ποτέ από μεγάλη πυρκαγιά, ούτε έχει εξορυχθεί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece