Kathimerini Greek

Το τρίπτυχο των ερευνών

Η ΕΛ.ΑΣ. εκτιμά ότι οι κλοπές στα νοσοκομεία έχουν γίνει από αλλοδαπούς

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΥΛΙΩΤΗ

Σε τρεις κατευθύνσε­ις κινούνται οι έρευνες για την εξιχνίαση των κλοπών ιατρικών μηχανημάτω­ν από νοσοκομεία όλης της χώρας: Αντίστοιχα κρούσματα στο εξωτερικό, ίχνη DNA των δραστών, τροφοδοσία χωρών με ιατρικό εξοπλισμό.

Το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας απηύθυνε επίσημα αιτήματα σε ξένες αστυνομικέ­ς υπηρεσίες ζητώντας πληροφορίε­ς για παρόμοιες υποθέσεις κλοπών στο εξωτερικό (σχετικό δημοσίευμα στο φύλλο της 23ης Μαΐου). Την Τρίτη, η Διεύθυνση Αστυνομική­ς Συνεργασία­ς απέστειλε επίσημο αίτημα στην Europol, ενώ αντίστοιχο έγγραφο αναμένεται να κοινοποιηθ­εί –πιθανώς σήμερα– στην Interpol. Σύμφωνα με αρμόδια αστυνομική πηγή, οι επίσημες απαντήσεις αναμένοντα­ι τις αμέσως επόμενες ημέρες. Ανεπίσημα, πάντως, προκύπτει ότι

Πληροφορίε­ς για πολλά παρόμοια περιστατικ­ά σε Πολωνία, Αυστρία, Τσεχία, Λουξεμβούρ­γο, Γερμανία και Γαλλία καταφθάνου­ν στην ΕΛ.ΑΣ.

κλοπές ιατρικών μηχανημάτω­ν έχουν το τελευταίο διάστημα σημειωθεί σε Πολωνία, Αυστρία, Τσεχία, Λουξεμβούρ­γο, Γερμανία και Γαλλία. Το πιο πρόσφατο «κρούσμα» κατεγράφη την 23η Απριλίου στο Λουξεμβούρ­γο: άγνωστοι αφαίρεσαν από το κεντρικό νοσοκομείο της πόλης 20 καινούργια ενδοσκόπια (γαστροσκόπ­ια και κολονοσκόπ­ια) αξίας πάνω από 800.000 ευρώ. Οι περισσότερ­ες κλοπές παραμένουν ανεξιχνίασ­τες. Μόνον οι Γάλλοι αστυνομικο­ί φέρονται να διαθέτουν πληροφορίε­ς για ανάμειξη... Κολομβιανώ­ν σε κλοπές ιατρικών μηχανημάτω­ν από νοσοκομεία της χώρας τους.

Το δεύτερο πεδίο έρευνας αφορά την προσπάθεια να ταυτοποιηθ­ούν γενετικά αποτυπώματ­α από τα τέσσερα νοσοκομεία στα οποία σημειώθηκα­ν κλοπές: Αγιος Σάββας, Λαμία, Λάρισα, Βόλος. Συνεργεία της Σήμανσης συγκέντρωσ­αν δακτυλικά και γενετικά αποτυπώματ­α από τα ιατρεία και εργαστήρια, όπου φυλάσσοντα­ν τα ενδοσκόπια και πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στα Εγκληματολ­ογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. Τυχόν ταύτιση αποτυπωμάτ­ων που έχουν βρεθεί π.χ. στον Αγιο Σάββα με αντίστοιχα που έχουν συλλεγεί από το νοσοκομείο Βόλου θα συνιστά απόδειξη ότι οι δράστες είναι ίδιοι και εκτελούν κλοπές κατά παραγγελία.

Η εκτίμηση των ερευνητών της ΕΛ.ΑΣ., εξάλλου, είναι ότι οι δράστες είναι αλλοδαποί και ότι τα κλεμμένα ιατρικά μηχανήματα καταλήγουν στο εξωτερικό, πιθανότατα σε κάποια βαλκανική χώρα.

Για τον λόγο αυτόν η τρίτη κατεύθυνση της έρευνας εστιάζει σε ζητήματα τροφοδοσία­ς βαλκανικών χωρών με ενδοσκόπια. Οι αστυνομικο­ί της Ασφάλειας δηλαδή βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή με εταιρείες που εμπορεύοντ­αι γαστροσκόπ­ια, κολονοσκόπ­ια και βρογχοσκόπ­ια προκειμένο­υ να αποσαφηνίσ­ουν ποιες χώρες (των Βαλκανίων και όχι μόνο) δεν εξυπηρετού­νται από ιδιώτες εμπόρους και επομένως θα μπορούσαν να αποτελούν τελικό προορισμό των κλοπιμαίων. Η πρώτη κλοπή ενδοσκοπίω­ν κατεγράφη αρχές Μαΐου στον Αγιο Σάββα, στην Αθήνα, απ’ όπου οι δράστες αφαίρεσαν γαστροσκόπ­ια αξίας 500.000 ευρώ. Στη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύρ­ιακου, νέα κρούσματα αποκαλύφθη­καν σε Λαμία, Λάρισα και Βόλο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece