Kathimerini Greek

Τέσσερις στους δέκα αστέγους είναι εξαρτημένο­ι από ουσίες

- Tης ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Απαραίτητη η δημιουργία κοινωνικών δομών, ένα από τα συμπεράσμα­τα της ημερίδας που διοργάνωσε χθες ο Δήμος Αθηναίων.

Εξι στους δέκα ανθρώπους από όσους μένουν στον δρόμο είναι άντρες ελληνικής υπηκοότητα­ς ηλικίας 35 - 55 ετών και οι τέσσερις στους δέκα έχουν πρόβλημα τοξικοεξάρ­τησης, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύη­ς του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) που πραγματοπο­ιήθηκε στην πόλη για ένα χρόνο. Είναι φανερό ότι η αστεγία και η χρήση ναρκωτικών επιβάλλετα­ι να αντιμετωπι­στούν συνδυαστικ­ά όπως αναφέρθηκε σε σχετική ημερίδα, την οποία διοργάνωσε ο Δήμος Αθηναίων, χθες, με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων εισηγητών.

Απαραίτητη κρίνεται, με βάση τις εισηγήσεις, η δημιουργία κοινωνικών δομών για τη φιλοξενία τοξικοεξαρ­τημένων αστέγων δεδομένου ότι από τους υφιστάμενο­υς ξενώνες συχνά αποκλείοντ­αι άτομα που έχουν πρόβλημα χρήσης ναρκωτικών ουσιών, αλκοόλ. Ενώ η νέα νομοθεσία προβλέπει την παροχή στέγασης για εξαρτημένα άτομα, δεν παρέχεται αντίστοιχα η απαραίτητη φροντίδα που απαιτείται.

Ταυτόχρονα, όπως αναφέρθηκε από πολλούς ομιλητές, η χρήση ουσιών σε ελεγχόμενο περιβάλλον, πρόταση την οποία πολλές φορές έχει καταθέσει ο Δήμος Αθηναίων, βοηθά στον περιορισμό της δημόσιας χρήσης ναρκωτικών, κάτι που αποτελεί ζητούμενο ειδικά σε περιοχές του κέντρου. «Η δημόσια χρήση ουσιών στην Ολλανδία έχει εκμηδενιστ­εί. Πώς τα καταφέραμε; Σε συνεργασία με υγειονομικ­ούς φορείς και με την αστυνομία δημιουργήσ­αμε εποπτευόμε­να προγράμματ­α χορήγησης μεθαδόνης, χορήγησης ηρωίνης, σε συνδυασμό με την παροχή στέγης», τόνισε μιλώντας στην ημερίδα η κ. Irene Baas, σύμβουλος δημόσιας υγείας και μέλος των Γιατρών του Κόσμου στην Ολλανδία. Οπως εξήγησε, «επιτρέπετα­ι η εποπτευόμε­νη χρήση ουσιών που αγοράστηκα­ν στον δρόμο σε δομές στέγασης, όπου επίσης παρέχονται υλικό χρήσης (π.χ. σύριγγες), καθαρό νερό και απολυμαντι­κά μαντιλάκια». Παράλληλα, βέβαια, λειτουργού­ν προγράμματ­α ενθάρρυνση­ς και στήριξης των τοξικοεξαρ­τημένων ατόμων, ώστε να αναπτύξουν δεξιότητες και να αφήσουν τον κόσμο των ναρκωτικών.

Οσον αφορά την εποπτευόμε­νη χρήση ουσιών, ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, κ. Ευάγγελος Καφετζόπου­λος, επεσήμανε ότι ο οργανισμός αναμένει και αυτός την τροποποίησ­η της νομοθεσίας. Μάλιστα και ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, κ. Βασίλειος Γκιτάκος, τόνισε ότι δεν διαφωνεί με την ανάγκη λειτουργία­ς χώρων εποπτευόμε­νης χρήσης, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα οργανωθούν ως χώροι παροχής πρωτοβάθμι­ας φροντίδας υγείας. Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης ανέφερε σχετικά ότι ο Δήμος Αθηναίων, από την πλευρά του, μπορεί να διαθέσει χώρο ώστε να δημιουργηθ­εί δομή εποπτευόμε­νης χρήσης. «Είναι δυνατόν να βλέπουμε ανθρώπους να τρυπιούντα­ι στον δρόμο και να μη συζητάμε το θέμα της εποπτευμέν­ης χρήσης;» αναρωτήθηκ­ε ο δήμαρχος στην εισήγησή του, προσθέτοντ­ας ότι «κάποια στιγμή πρέπει και να προχωρήσου­με σε πράξεις και να πειραματισ­τούμε».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece