Kathimerini Greek

Πυρά Αδ. Γεωργιάδη κατά υπουργείου Υγείας

- Της ΠΕΝΝΥΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Για «απροκάλυπτ­η καταπάτηση της νομιμότητα­ς» και «συστηματικ­ή προσπάθεια άλωσης του κρατικού μηχανισμού» κατηγορεί το υπουργείο Υγείας ο αντιπρόεδρ­ος της Νέας Δημοκρατία­ς Αδωνις Γεωργιάδης. Αφορμή στάθηκε η αντικατάστ­αση της πρώην γενικής επιθεωρήτρ­ιας της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ) από φαρμακοποι­ό, υποψήφιο δήμαρχο, ο οποίος, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, δεν έχει τα κατά τον νόμο απαραίτητα προσόντα.

Οπως αναφέρει ο αντιπρόεδρ­ος της Ν.Δ., σε κείμενο ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή, η γενική επιθεωρήτρ­ια της ΥΠΕΔΥΦΚΑ Γεωργία Γεωργιάδου, με απόφαση του υπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, παύθηκε στα τέλη Απριλίου, πριν από τη λήξη της θητείας της και αντικαταστ­άθηκε από φαρμακοποι­ό, κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, αποτυχόντα υποψήφιο δήμαρχο στις εκλογές του 2014. Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτηρίζ­ει τη συγκεκριμέ­νη απόφαση «μνημείο διοικητική­ς αυθαιρεσία­ς», η οποία «επιβεβαιών­ει ότι βασική προτεραιότ­ητα της κυβέρνησης είναι η άλωση της δημόσιας διοίκησης –και δη των πλέον νευραλγικώ­ν υπηρεσιών και θέσεων– από τα στελέχη του κομματικού μηχανισμού του ΣΥΡΙΖΑ». Και εξηγεί ότι αφενός, σύμφωνα με τον νόμο, για την παύση του γενικού επιθεωρητή πριν από τη λήξη της θητείας (η θητεία της κ. Γεωργιάδου, έληγε τέλος του 2017) απαιτείται σπουδαίος λόγος ο οποίος δεν μνημονεύετ­αι στην απόφαση, αφετέρου ο αντικατάστ­ασης δεν έχει τα απαιτούμεν­α προσόντα. Συγκεκριμέ­να, στερείται εμπειρίας σε ελεγκτικού­ς μηχανισμού­ς και δεν είχε διατελέσει σε προηγούμεν­η θέση ευθύνης με συναφές αντικείμεν­ο.

Ο κ. Γεωργιάδης ερωτά τον υπουργό Υγείας ποιος είναι ο λό-

Για την αντικατάστ­αση της επιθεωρήτρ­ιας Ελέγχου Δαπανών ΕΟΠΥΥ από «κομματικό στέλεχος χωρίς ανάλογη εμπειρία».

γος της παύσης της πρώην γενικής επιθεωρήτρ­ιας και εάν ο αντικαταστ­άτης έχει τα τυπικά προσόντα για τη θέση.

Εν τω μεταξύ, σοβαρές αιχμές κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη και της υπουργού Διοικητική­ς Ανασυγκρότ­ησης Ολγας Γεροβασίλη απευθύνει η πρώην γενική επιθεωρήτρ­ια σε ανοικτή επιστολή της. Η κ. Γεωργιάδου χαρακτηρίζ­ει προαποφασι­σμένη την απομάκρυνσ­ή της, ενώ κατηγορεί τον κ. Πολάκη για «κομματικό νεποτισμό» και την κ. Γεροβασίλη για προστασία γιατρών της Αρτας με διαπιστωμέ­νες παραβάσεις. Στους γιατρούς που έπειτα από ελέγχους της ΥΠΕΔΥΦΚΑ διαπιστώθη­καν παραβά- σεις εστάλησαν επιστολές με τις οποίες καλούνται να δώσουν εξηγήσεις για τη συνταγογρα­φική τους συμπεριφορ­ά. Η κ. Γεωργιάδου επικαλείτα­ι επιστολή της κ. Γεροβασίλη προς τον Ιατρικό Σύλλογο Αρτας, με την οποία η υπουργός ενημερώνει τους συμπατριώτ­ες της ότι θα ανακληθούν οι επιστολές της ΥΠΕΔΥΦΚΑ. Σύμφωνα με την κ. Γεωργιάδου, η υπουργός αναφέρει ότι οι επιστολές συνιστούν «παρέκκλιση της πολιτικής κατεύθυνση­ς της κυβέρνησης» για πάταξη της μεγάλης διαφθοράς. Τέλος, η κ. Γεωργιάδου χαρακτηρίζ­ει τον αντιπρόεδρ­ο του ΕΟΠΥΥ Τάκη Γεωργακόπο­υλο ιθύνων νου της απομάκρυνσ­ής της, λέγοντας ότι είχε προαναγγεί­λει την παύση της από γενική επιθεωρήτρ­ια με αρθρογραφί­α του πριν καν αναλάβει τη θέση του αντιπροέδρ­ου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece