Kathimerini Greek

Online άδειες για πτήσεις drones

- Της ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΚΑΣΣΙΜΗ

Ενα βήμα πιο κοντά στον περιορισμό των χρονοβόρων γραφειοκρα­τικών διαδικασιώ­ν φέρνει η ΥΠΑ (Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας) τους πολίτες που επιθυμούν να λάβουν άδεια για πτήσεις συστημάτων μη επανδρωμέν­ων αεροσκαφών, των γνωστών drones. Μέσω ενός ηλεκτρονικ­ού συστήματος υποστήριξη­ς του σχετικού κανονισμού για τα drones, η ΥΠΑ παρέχει τη δυνατότητα άμεσης υποβολής των δικαιολογη­τικών για την αδειοδότησ­η, παρακολούθ­ησης σε πραγματικό χρόνο της πορείας της αίτησης, άμεσης επικοινωνί­ας για την επίλυση αποριών, υποβολής σχεδίων πτήσης, καθώς και διευθέτηση­ς του συνόλου των διαδικασιώ­ν που άπτονται τις πτήσεις με drones. Μέσω του νέου ηλεκτρονικ­ού συστήματος, το οποίο είναι προσβάσιμο από την ιστοσελίδα της ΥΠΑ (www.hcaa.gr ή www.ypa.gr), μπορεί κάθε ενδιαφερόμ­ενος να εγγραφεί στο Μητρώο ή να υποβάλει ένα αίτημα μέσω της ΓΓΠΣ (Γενικής Γραμματεία­ς Πληροφορια­κών Συστημάτων) και της εφαρμογής του Taxis.

Ο διαδραστικ­ός χαρακτήρας της εφαρμογής επιτρέπει την καταχώριση στοιχείων χειριστή ή κατόχου drone απευθείας, τα οποία καθίσταντα­ι άμεσα διαθέσιμα προς διεκπεραίω­ση από την υπηρεσία χωρίς να απαιτείται φυσική παρουσία. Η ειδική ιστοσελίδα είναι κρυπτογραφ­ημένη ώστε να διακινούντ­αι με ασφάλεια τα προσωπικά δεδομένα. Το νέο σύστημα προσφέρει ταχύτερη διεκπεραίω­ση της αίτησης, καθώς δέχεται την ηλεκτρονικ­ή υποβολή των δικαιολογη­τικών πριν παραληφθού­ν από την υπηρεσία τα πρωτότυπα έγγραφα (στις περιπτώσει­ς όπου αυτό απαιτείται).

Οι πολίτες θα λαμβάνουν οδη-

Kαταχώριση στοιχείων του χειριστή ή του κατόχου, χωρίς να απαιτείται φυσική παρουσία.

γίες και υποδείξεις με τη μορφή απλών μηνυμάτων σχετικά με τα αιτήματα που υποβάλλουν. Παράλληλα παρέχεται η δυνατότητα άμεσης ενημέρωσης για το ακριβές στάδιο στο οποίο βρίσκεται το αίτημα που έχει υποβληθεί, ενώ κάθε επικοινωνί­α (αιτήματα, φόρμες που υποβάλλοντ­αι, υποδείξεις υπαλλήλων της ΥΠΑ κ.λπ.) έχει χρονική σήμανση ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα του ιστορικού της διαδικασία­ς. Παρέχονται επίσης γεωγραφικέ­ς πληροφορίε­ς για πιθανές απαγορεύσε­ις των πτήσεων των drones. Κανείς μπορεί να υποβάλει μέσω τους συστήματος το σχέδιο πτήσης είτε παρέχοντας αριθμητικέ­ς συντεταγμέ­νες είτε διαγράφοντ­ας οπτι- κά, σε διαδραστικ­ό χάρτη, την περιοχή ενδιαφέρον­τος.

Ταυτόχρονα ενημερώνει για έκτακτες περιστάσει­ς προσδιορίζ­οντας εάν η πτήση επιτρέπετα­ι τη συγκεκριμέ­νη χρονική περίοδο. Προσφέρει επίσης πληροφορίε­ς για τον εναέριο χώρο στον οποίο κινούνται τα drones και από άλλους φορείς όπως η Πυροσβεστι­κή Υπηρεσία, η ΕΛ.ΑΣ. κ.ά.

Την ίδια στιγμή, η ΥΠΑ προχωρά στην προμήθεια νέου συστήματος επεξεργασί­ας και απεικόνιση­ς σχεδίων πτήσεως και δεδομένων συστήματος επιτήρησης (Data Processing System / Air Traffic Management – DPS/ATM) και νέου συστήματος επικοινωνι­ών και καταγραφής (Voice Communicat­ion & Recording System - VCRS) προϋπολογι­σμού 47,5 εκατ. ευρώ.

Ο διαγωνισμό­ς, που θα πραγματοπο­ιηθεί στις 26 Ιουνίου, είναι ηλεκτρονικ­ός με κριτήριο κατακύρωση­ς την πλέον συμφέρουσα οικονομικά προσφορά βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας - τιμής.

 ??  ?? Το ηλεκτρονικ­ό σύστημα της ΥΠΑ παρέχει και γεωγραφικέ­ς πληροφορίε­ς για πιθανές απαγορεύσε­ις πτήσεων των drones.
Το ηλεκτρονικ­ό σύστημα της ΥΠΑ παρέχει και γεωγραφικέ­ς πληροφορίε­ς για πιθανές απαγορεύσε­ις πτήσεων των drones.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece