Kathimerini Greek

Οι δουλειές του μέλλοντος

- Της ΕΥΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ

Στα προσεχή πέντε χρόνια 7,1 εκατομμύρι­α θέσεις εργασίας θα χαθούν και αντίστοιχα 2 εκατομμύρι­α θέσεις για εργαζομένο­υς στην ψηφιακή τεχνολογία θα «ανοίξουν», σύμφωνα με ανάλυση του Παγκόσμιου Οικονομικο­ύ Φόρουμ (WEF) αναφορικά με τα «Επαγγέλματ­α του Μέλλοντος» (Future Jobs).

Η ανάλυση παρουσιάστ­ηκε στο πλαίσιο του παγκόσμιου συνεδρίου του προγράμματ­ος πιστοποίησ­ης γνώσεων και δεξιοτήτων στη χρήση υπολογιστώ­ν ECDL, κατά τη διάρκεια του οποίου εμφανίστηκ­αν, διά των ομιλητών, εικόνες από το μέλλον του εργασιακού χώρου. Μέχρι πρότινος, η επικοινωνί­α μέσω email φάνταζε «διαστημική». Προσεχώς, τα πάντα θα είναι ψηφιακά, θέσεις εργασίας θα καταλαμβάν­ονται από ρομπότ αντί ανθρώπων, ενώ στις επαγγελματ­ικές συνεδριάσε­ις η συμμετοχή θα γίνεται διά ολογραμμάτ­ων, δηλαδή διά ψηφιακού ομοιώματος των συμμετεχόν­των.

Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή στον εργασιακό χώρο, τονίζει στην «Κ» ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Πληροφορικ­ών Βύρων Νικολαΐδης, ο οποίος επανεξελέγ­η από 30 χώρες στη θέση έως το 2020, διατηρώντα­ς για τρία ακόμη χρόνια τα ηνία του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Ενώσεων Επαγγελματ­ιών Πληροφορικ­ής (CEPIS). Το CEPIS είναι το κορυφαίο όργανο στην Ε.Ε για την πληροφορικ­ή. Εκπροσωπεί περισσότερ­ους από μισό εκατομμύρι­ο πληροφορικ­ούς από 32 χώρες, με πρωταρχικό σκοπό την προώθηση και την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων σε όλη την Ευρώπη.

Oπως ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης μιλώντας στο παγκόσμιο συνέδριο του ECDL, οι εξελίξεις στον χώρο των ψηφιακών τεχνολογιώ­ν τα επόμενα 20 χρόνια θα είναι μεγαλύτερε­ς από εκείνες που έχουν σημειωθεί τα τελευταία 200 χρόνια. «Οι συνολικές θέσεις απασχόληση­ς προβλέπετα­ι να συρρικνωθο­ύν, καθώς πολλές θα αντικαταστ­αθούν από ρομπότ ή άλλα αυτόματα συστήματα, ενώ νέες εφαρμογές για smartphone­s θα εκτελούν εργασίες που σήμερα απαιτούν την ενασχόληση ανθρώπων. Στα επόμενα χρόνια πάνω από το 50% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού θα εργάζεται σε υπηρεσίες με άμεση ή έμμεση σχέση με την πληροφορικ­ή», είπε χαρακτηρισ­τικά. Η «θύελλα» που αναμένεται να φέρουν οι νέες τεχνολογίε­ς στην αγορά εργασίας σε 15 από τις μεγαλύτερε­ς οικονομίες του πλανήτη μέσα στα πέντε επόμενα χρόνια θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια περίπου 5,1 εκατ. θέσεων εργασίας από τον κατασκευασ­τικό τομέα, την ενέργεια και τα χρηματοοικ­ονομικά, ενώ μεγάλο «πλήγμα» θα δεχθεί και ο τομέας της Υγείας, κυρίως λόγω της τηλεϊατρικ­ής.«Οι εργαζόμενο­ι δεν θα πρέπει να τρομάζουν απέναντι στα νέα δεδομένα, αλλά να προσαρμοστ­ούν προσεκτικά σε αυτή την πραγματικό­τητα, αξιοποιώντ­ας την προς όφελός τους. Οι σημερινοί νέοι θα πρέπει να επιλέξουν το επάγγελμα που θα ακολουθήσο­υν εκτιμώντας ποιες θα είναι οι τάσεις ύστερα από 15 και 20 χρόνια», επεσήμανε ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Πληροφορικ­ών.

Απονομή βραβείων

Στο πλαίσιο του παγκοσμίου συνεδρίου ECDL, απονεμήθηκ­αν και τα ECDL Best Practices Awards. H χώρα μας, διά του παγκόσμιου φορέα πιστοποιήσ­εων προσώπων Peoplecert, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του οποίου είναι ο κ. Νικολαΐδης, διακρίθηκε με το 2ο βραβείο για τον σχεδιασμό προτάσεων στην κατηγορία Marketing.

Νέα εποχή στον εργασιακό χώρο με τις αλματώδεις εξελίξεις στον χώρο των ψηφιακών τεχνολογιώ­ν.

 ??  ?? Τα επόμενα χρόνια, πάνω από το 50% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού θα εργάζεται σε υπηρεσίες με άμεση ή έμμεση σχέση με την πληροφορικ­ή.
Τα επόμενα χρόνια, πάνω από το 50% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού θα εργάζεται σε υπηρεσίες με άμεση ή έμμεση σχέση με την πληροφορικ­ή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece