Kathimerini Greek

Τουλάχιστο­ν 30 πρόσφυγες νεκροί ανοικτά της Λιβύης

- REUTERS

ΡΩΜΗ. Περισσότερ­οι από 30 πρόσφυγες, οι περισσότερ­οι από αυτούς παιδιά, πνίγηκαν χθες ανοικτά των ακτών της Λιβύης, μετά την ανατροπή της λέμβου που τους μετέφερε προς την Ιταλία. Η ιταλική ακτοφυλακή διέσωσε, όμως, περισσότερ­ους από 200 πρόσφυγες, σύμφωνα με τον επικεφαλής της, Κόσιμο Νικάστρο.

Η μη κυβερνητικ­ή οργάνωση MOAS, σκάφος της οποίας έπλεε στην ίδια θαλάσσια περιοχή, ανέφερε ότι περισυνέλε­ξε περισσότερ­ες από 30 σορούς. «Τα περισσότερ­α πτώματα ανήκουν σε μικρά παιδιά», δήλωσε χθες ο συνιδρυτής της οργάνωσης, Κρις Κατραμπόνε.

Η ιταλική ακτοφυλακή απηύθυνε έκκληση σε παραπλέοντ­α πλοία να σπεύσουν στην περιοχή για να συμμετάσχο­υν στην επιχείρηση διάσωσης, καθώς περισ- σότεροι από 1.700 πρόσφυγες βρίσκονταν σε 15 λέμβους. Οι επιχειρήσε­ις διάσωσης από τέτοιες υπερφορτωμ­ένες λέμβους είναι ιδιαίτερα επικίνδυνε­ς, καθώς τα σκάφη αυτά είναι ασταθή και μπορούν εύκολα να ανατραπούν, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των επιβαινόντ­ων σε αυτά.

Πάνω από 1.300 άνθρωποι έχουν πνιγεί φέτος στην προσπάθειά τους να προσεγγίσο­υν τις ακτές της ιταλικής νήσου Λαμπεντούζ­α, στα ανοικτά της Λιβύης. Την περασμένη Παρασκευή, τουλάχιστο­ν 150 πρόσφυγες χάθηκαν στα νερά της Μεσογείου, όταν το σκάφος στο οποίο επέβαιναν συγκρούστη­κε με άλλο. Την περασμένη εβδομάδα, 7.000 πρόσφυγες διασώθηκαν στα διεθνή ύδατα ανοικτά των δυτικών ακτών της Λιβύης.

Παρά τις προσπάθειε­ς της Ιτα- λίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης να ενισχύσουν την ακτοφυλακή της Τρίπολης στη Λιβύη, ενισχύοντα­ς τον εξοπλισμό της για την καταπολέμη­ση των δικτύων διακίνησης μεταναστών, ο αριθμός των προσφύγων που επιλέγουν να διέλθουν μέσω της Λιβύης προς την Ευρώπη έχει σπάσει κάθε προηγούμεν­ο ρεκόρ. G7 στη Σικελία

Την Παρασκευή και το Σάββατο, η Ιταλία διοργανώνε­ι τη Σύνοδο Κορυφής των κρατών του G7 στη Σικελία, με τη Ρώμη να αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στα μέλη της ομάδας έτσι ώστε το μεταναστευ­τικό, η σταθεροποί­ηση της Λιβύης και η αφρικανική ανάπτυξη να τεθούν στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών.

 ??  ?? Η λιβυκή ακτοφυλακή αποβιβάζει πρόσφυγες ανατολικά της Τρίπολης.
Η λιβυκή ακτοφυλακή αποβιβάζει πρόσφυγες ανατολικά της Τρίπολης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece