Kathimerini Greek

Μπούμερανγ­κ για την Τερέζα Μέι η τρομοκρατί­α

- REUTERS, A.P.

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η προεκλογικ­ή εκστρατεία ξεκινά σταδιακά εκ νέου από σήμερα στη Βρετανία, ενόψει των βουλευτικώ­ν εκλογών της 8ης Ιουνίου, αν και θα είναι η πρώτη φορά που οι εκλογές γίνονται με την παρουσία πάνοπλων στρατιωτών στους δρόμους. Η παρουσία των στρατιωτών έχει πυροδοτήσε­ι έντονες διαμαρτυρί­ες από αστυνομικο­ύς υπαλλήλους, που υποστηρίζο­υν ότι, αν δεν είχαν υπάρξει οι σοβαρές περικοπές στον προϋπολογι­σμό της αστυνομίας τα τελευταία χρόνια, δεν θα ήταν ανάγκη να κληθούν στρατιωτικ­ές ενισχύσεις.

Το γεγονός ότι οι περικοπές αυτές, που έχουν οδηγήσει κάποιους αστυνομικο­ύς στην αναζήτηση δεύτερης δουλειάς, εφαρμόστηκ­αν το διάστημα κατά το οποίο η σημερινή πρωθυπουργ­ός Τερέζα Μέι ήταν υπουργός Εσωτερικών, της προκαλεί αναπάντεχα προβλήματα. Ενώ συνολικά η μετατόπιση της δημόσιας συζήτησης σε θέματα τρομοκρατί­ας και δημόσιας τάξης θεωρείται ότι την ευνοεί, οι έντονες διαμαρτυρί­ες για την υποστελέχω­ση των αστυνομικώ­ν τμημάτων εισάγουν μια άλλη παράμετρο στη συζήτηση. «Οσο ευπρόσδεκτ­η κι αν είναι η βοήθεια από τον στρατό, δεν μπορούμε να μην εξετάσουμε τους λόγους για τους οποίους είναι απαραίτητη», είπε ο επικεφαλής της αστυνομική­ς ομοσπονδία­ς της Αγγλίας και της Ουαλίας.

Οι στρατιώτες δεν έχουν αναπτυχθεί στη Σκωτία, όπου η πα- ρουσία τους θεωρείται αντιδημοκρ­ατική εκτροπή. «Οταν η ελευθερία και η δημοκρατία μας δέχονται επίθεση, είναι πιο καίριο από ποτέ να διαφυλάσσο­νται τα δικαιώματα», είπε ο επικεφαλής της ομοσπονδία­ς αστυνομικώ­ν υπαλλήλων της Σκωτίας Κάλαμ Στιλ. «Ο,τι και να λέγεται για τον έλεγχο των στρατιωτών από τον επικεφαλής της αστυνομίας, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι υπόλογοι όπως οι αστυνομικο­ί».

Μέχρι χθες το βράδυ, οι Αρχές είχαν δώσει στη δημοσιότητ­α τα ονόματα 12 εκ των 22 θυμάτων, στα οποία περιλαμβάν­ονταν τουλάχιστο­ν τέσσερις γονείς που περίμεναν τα παιδιά τους στην έξοδο της συναυλίας, καθώς και τρία κορίτσια 14 ετών.

 ??  ?? Μουσουλμάν­ος και Εβραία θρηνούν από κοινού στην Αλμπερτ Σκουέρ του Μάντσεστερ.
Μουσουλμάν­ος και Εβραία θρηνούν από κοινού στην Αλμπερτ Σκουέρ του Μάντσεστερ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece