Kathimerini Greek

Το ISIS, ψηλά στην ατζέντα του ΝΑΤΟ λόγω Μάντσεστερ

- Ε. Β.

Αναμένεται η δέσμευση Τραμπ στο άρθρο 5 της Συμμαχίας.

Στον απόηχο της τρομοκρατι­κής επίθεσης στο Μάντσεστερ, η πρώτη συνάντηση των ηγετών του ΝΑΤΟ με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ. Ακόμη και πριν από την επίθεση, ο Αμερικανός πρόεδρος ήθελε να πιέσει τους 27 συμμάχους να αποκτήσουν ισχυρότερο ρόλο στη μάχη κατά του ISIS στη Συρία και το Ιράκ. Η επίθεση στο Μάντσεστερ αναμένεται να επισκιάσει τα υπόλοιπα θέματα μετατρέπον­τας τη συνάντηση σε μίνι σύνοδο για το ISIS, με αποτέλεσμα να μη συζητηθούν μια σειρά από θέματα όπως η εμπλοκή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μπορεί ο κ. Τραμπ να πήρε πίσω τις προεκλογικ­ές του δηλώσεις ότι το ΝΑΤΟ είναι «απαρχαιωμέ­νο» και οι επισκέψεις του αντιπροέδρ­ου Μ. Πενς και των υπουργών Εξωτερικών και Αμύνης να καθησύχασα­ν κάπως τους ηγέτες του ΝΑΤΟ για το πώς θα αντιμετωπί­σει τη Συμμαχία η νέα αμερικανικ­ή ηγεσία, όμως αυτό που αναμένουν αύριο από τον κ. Τραμπ είναι να δεσμευθεί πλήρως στο άρθρο 5 της Ατλαντικής Συμμαχίας που δηλώνει πως επίθεση σε ένα μέλος της θεωρείται επίθεση σε όλα.

«Θα είναι μια σύντομη αλλά σημαντική συνάντηση. Το μήνυμα που θέλουμε να βγει είναι αυτό της ενότητας και της αλληλεγγύη­ς», δήλωσε χθες ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπε­ργκ. Αυτό που αναμένεται σίγουρα να συζητηθεί είναι η αύξηση των αμυντικών δαπανών των ευρωπαϊκών χωρών προκειμένο­υ να φτάσουν στο 2% του ΑΕΠ, κάτι το οποίο μόνο λίγες χώρες τηρούν, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. «Επειτα από πολλά χρόνια περικοπών, οι συνολικές αμυντικές δαπάνες των Ευρωπαίων και του Καναδά αυξήθηκαν κατά δισ. δολάρια πέρυσι», δήλωσε ο κ. Στόλτενμπε­ργκ, υπενθυμίζο­ντας ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ δεσμεύθηκα­ν το 2004 να πιάσουν τον στόχο του 2% σε διάστημα μιας δεκαετίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece