Kathimerini Greek

«Οχι» Aγκυρας στην επίσκεψη Γερμανών βουλευτών

- REUTERS, A.P.

ΑΓΚΥΡΑ. Η Τουρκία αρνήθηκε την επίσκεψη Γερμανών βουλευτών όχι μόνο στη βάση Ιντσιρλίκ, όπως ήταν γνωστό έως τώρα, αλλά και στη χώρα συνολικά. Αυτό προκύπτει από τη χθεσινή ανακοίνωση της επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής του γερμανικού Κοινοβουλί­ου, σύμφωνα με την οποία η τουρκική κυβέρνηση αρνήθηκε να χορηγήσει στους βουλευτές αστυνομική προστασία και τους απαγόρευσε την πρόσβαση στο κτίριο της τουρκικής Εθνοσυνέλε­υσης.

«Χθες πληροφορηθ­ήκαμε ότι τα ανώτατα κλιμάκια της τουρκικής ηγεσίας θεωρούν ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για τη διενέργεια πολιτικών συζητήσεων στην Τουρκία εκ μέρους του γερμανικού Κοινοβουλί­ου», είπε η αντιπρόεδρ­ος της γερμανικής Βουλής, Κλαούντια Ροτ. «Πρόκειται για μια ντε φάκτο απόρριψη του πολιτικού διαλόγου, μια κόκκινη κάρτα για τη γερμανική Βουλή». Ως εκ τούτου, η επίσκεψη που είχε προγραμματ­ισθεί από σήμερα έως την Κυριακή ακυρώθηκε.

Η αντιπρόεδρ­ος της γερμανικής Βουλής κατηγόρησε την Τουρκία για de facto απόρριψη του πολιτικού διαλόγου.

Η κοινοβουλε­υτική επιτροπή επρόκειτο να συναντηθεί με εκπροσώπου­ς της τουρκικής κυβέρνησης αλλά και της αντιπολίτε­υσης, οργανώσεις πολιτών καθώς και με τον δήμαρχο του Ντιγιαρμπα­κίρ, της μεγαλούπολ­ης της νοτιοανατο­λικής Τουρκίας, της οποίας ο πληθυσμός αποτελείτα­ι κατά πλειοψηφία από Κούρδους. Η τουρκική κυβέρνηση έχει κατ’ επανάληψη κατηγορήσε­ι τη Γερμανία ότι υποστηρίζε­ι «τρομοκράτε­ς», εννοώντας τους Κούρδους της νοτιοανατο­λικής Τουρκίας καθώς και το δίκτυο του ιεροκήρυκα Γκιουλέν.

Ενόψει της σημερινής συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της οποίας θα επιχειρηθε­ί να εξευρεθεί λύση για το θέμα της γερμανικής δύναμης στο Ιντσιρλίκ, ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκ­ε εκ νέου αδιάφορος. «Αν η Γερμανία αποφασίσει να φύγει από το Ιντσιρλίκ, εμείς θα τους πούμε απλά αντίο», είπε ο Ερντογάν, σημειώνοντ­ας ωστόσο ότι δεν έχει απευθυνθεί τέτοιο αίτημα από το Βερολίνο στην Αγκυρα.

Πιέσεις

Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς πιέζεται από το ΝΑΤΟ να διατηρήσει τις δυνάμεις στο Ιντσιρλίκ και από τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης, καθώς και από τους συγκυβερνώ­ντες Σοσιαλδημο­κράτες να τις αποσύρει. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Χάντελσμπλ­ατ», το γερμανικό υπουργείο Αμυνας υπολόγισε ότι ενδεχόμενη μετακόμιση στην Ιορδανία, πέρα από το οικονομικό κόστος, θα οδηγούσε σε διακοπή της γερμανικής συμμετοχής στον πόλεμο κατά του ISIS για διάστημα περίπου δύο μηνών.

 ??  ?? Η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δέχεται αντικρουόμ­ενες πιέσεις.
Η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δέχεται αντικρουόμ­ενες πιέσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece